Vybíráme letní boty pro děti

Jak vybrat letní boty pro děti?

Dětské nohy se dají zpočátku velmi lehce zdeformovat právě špatně zvolenou obuví. Děti mají při vývoji ještě dost měkké kosti a špatnou obuví se noha může lehce deformovat, aniž by to dítě mohlo pociťovat během nošení nekvalitních bot. Už první botičky pro dítě začínají dost ovlivňovat, jak se bude vyvíjet jeho nožka v budoucnu. Proto je opravdu důležité dbát na správný výběr a vědět, co je pro dítě a jeho nohy to nejlepší.

Pro děti, které ještě nenavštěvují školu, je ideální pořídit především tenisky a páskové botky. Pro holky navíc k šatům ideální baleríny. Výrobci se při výrobě dětských bot zaměřují nejen na pohodlí, ale také i na barevnost a různé motivy, tak aby děti také zaujali vizuálně. Design však není to nejpodstatnější při výběru.

Během letních prázdnin je dobré také vybavit děti na nadcházející školní rok novými botami. Přezůvky a boty na cvičení, popřípadě boty na zahradu je dobré pořizovat každý rok nové. Po roce používání se totiž jejich kvalita výrazně snižuje.

letni-boty-pro-deti-jak vybrat01

Při koupi nové boty se doporučuje zaměřit se na celkovou strukturu boty. Na náš trh se dostává plno nekvalitních, ale cenově dostupných bot nejen pro malé děti. V tuto chvíli je proto dobré hledět na několik aspektů:

  1. Kulatá špice s dostatečným prostorem pro všechny prsty
  2. Prodyšný materiál s vysokou absorpcí vlhka. Například textil nebo kůže.
  3. Kvalitní měkká stélka v botě. Ideální materiál je z bavlny.
  4. Vyjímatelná vložka, která perfektně saje pot.
  5. Podpoření klenby v botě (jde o vyvýšené místo skoro uprostřed boty na straně palce).
  6. Celkový vzhled boty a jejího střihu – široká kulatá špice.
  7. Nezávadná obuv má vždy k dispozici svůj certifikát nezávadnosti dle nařízení evropské unie.
  8. Boty by měly mít co nejnižší gramáž.
  9. Menším dětem ve školce se doporučují boty s pevnou patou a fixovaným nártem.
  10. Bota by měla být lehce ohýbatelná. Stačí uchopit za patu a špičku a stlačit k sobě. Měla by se lehce ohnout v místě, kde se při chůzi noha ohýbá. A to stejné by mělo fungovat i podélně.
  11. Uvnitř boty v místě, kde jsou záprstní kosti, by měla být rovina.
  12. Nejlépe volit boty bez podpatku nebo s velmi nízkým podpatkem.
  13. Pro děti je důležité, aby bota držela zcela na nožce. Tedy možnost pevného uchycení.
  14. Ideální bota pro dítě má podešev vyrobenou z kvalitního materiálu jako je styropor, pryž nebo termoplastický elastomer, popřípadě PUR. Díky těmto materiálům má bota perfektní tlumící vlastnosti a tím pádem netrpí dětská noha při chůzi tvrdými otřesy.

Správné měření chodidla v obchodě

  • Měřit nejlépe na boso.
  • Ve stoje, kdy dítě stojí větší vahou na měřené noze.
  • Je důležité vyzkoušet vždy obě boty.
  • Dítě se v nich musí projít, ať opticky zjistíte, zda opravdu perfektně drží na noze a zda dítěti nečiní pohyb potíže.
  • U dětí, které mají dlouhou nohu, ale užší nárt, jsou vhodné boty s pevným uchycením například pomocí přezky nebo tkaničky.

Měření nohy doma

Když se dítě nemůže osobně zúčastnit nákupu přímo v obchodě, lze si pořídit měřidlo domů. Tím si v klidu změříte velikost nožky dítěte doma a pak si můžete boty v obchodě se správně naměřenou délkou přeměřit. Toto měřidlo již počítá i s nadměrkem, který je nutný pro dostatečný prostor v botě. Jedná se o pohyblivou výsuvnou část a manipulace s ním je velmi jednoduchá.

Nadměrek chodidla při měření

  • Udává se míra 1 – 1,5 cm

letni-boty-pro-deti-jak vybrat

Jak vybrat konkrétní typ boty na léto?

Přezuvky

  • Boty by měly být vybaveny stahující páskou nebo páskami přes nárt, které botu udrží pevně na noze.
  • Pokud je otevřená špička, tak je vhodná i páska okolo kotníku.

Gumáky

  • Je potřeba zkontrolovat vnitřek boty. Měla by být uvnitř v celé spodní části umístěna bavlněná výstelka, která odvádí pot a dobře tak izoluje přímý kontakt s PVC materiálem.
  • Některé typy holínek jsou vybaveny vyjímatelnou bavlněnou vložkou, která se dá jednoduše vyndávat a vysušit.

Tenisky

  • I u tohoto typu boty je důležité dodržet nadměrek 1 – 1,5 cm.
  • Šířka boty musí korespondovat se šířkou nohy, kde se nachází prstní klouby.
  • Měly by být lehké, aby nošením nezatěžovaly dětskou nohu.
  • Sandály musí pevně držet na celé noze. Nesmí při chůzi padat, což může způsobit i nějaká zranění.
  • Protože se páskové boty nosí v teplém období, je důležité, aby byly dostatečně prodyšné.
  • S prodyšností jde ruku v ruce i typ materiálu všech pásků a stélky. Optimální materiál pro tento typ otevřených bot je perforovaný, který dokáže být velmi dobře prodyšný.
  • K dispozici na trhu jsou i páskové boty s uzavřenou špicí, která brání poranění palce či ostatních prstů.

Tenisky do města – ideální zcela otevřené sandály, které se hodí i pro slavnostnější okamžiky jako je divadlo, svatba apod.

Tenisky do přírodního terénu – zvolte s uzavřenou špicí. Dítě v nich může provozovat i sporty, hrát si na hřišti a běhat po zahradě.

Zapínání
  • Nejlepší volbou a nejjednodušší i pro samotné dítě při obouvání je zapínání pomocí suchého zipu nebo tkaničky.
  • Existují typy páskových bot, které se obouvají jen pomocí natáhnutí elastického pásku na patě, který obsahuje lycru.

Při výběru boty je důležitá kvalita. Finančně jsou sice jejich pořizovací hodnoty náročnější, ale zato se to vyplatí v pozdějším věku vašich dětí a podpoří to jejich zdravý vývoj celkového postavení těla.

letni-boty-pro-deti-jak vybrat02

Sandálky 

Tak jako u dříve zmíněné obuvi, musí také u sandálů být před prsty u nohou ještě 1 až 1,5 cm místa. Na rozdíl od uzavřené obuvi máte u sandálku nespornou výhodu, že to opticky zkontrolujete při nazutí.

Sandály by s ohledem na své určení měly být co nejlehčí, pro co nejsnažší pohyb ve městě i přírodě. Stejně tak by měly na noze perfektně sedět - zafixovat nohu dítěte a poskytovat oporu. Pokud by sandálky byly těžkopádné a padaly z nohy - ohrozili bychom dítě při jeho dobrodružstvích.

Zásadní funkcí by u dětských sandálů měla být prodyšnost. Nestačí jen "pár otvorů", ale celá boty by měla dovolit noze dýchat. Zaměřte se při výběru i na stélku - ta by měla být napevno a taktéž prodyčná, aby se nožka dítěte nezapařovala.

Jestliže chcete sandálky do přírody či na výlety s horší kvalitou cest - poohlédněte se po sandálech s uzavřenou špičkou. Ta ochrání dítě při jeho dobrodružstvích.