Jak správně oblékat miminka a malé děti?

Jak správně oblékat miminka

Správně obléci novorozence se ze začátku zdá jako věda, ale není tomu tak. Stačí znát pár pravidel, kterých když se budete držet, bude spokojené dítě i vy. Určitě pořiďte základní výbavu před narozením dítěte a pak postupně můžete dokupovat, co se bude právě hodit.

Materiál oblečení pro miminka

Pro naše nejmenší chceme vždy to nejlepší. A to je jednoznačně kvalitní materiál, který je nezávadný pro jemnou a citlivou dětskou pokožku. Zákonem je dáno, že všechny produkty, které se prodávají na území České republiky, by měly mít k dispozici dokument Prohlášení o shodě, kde se právě složení materiálu lehce dovíte.

Nejideálnějším materiálem pro miminka jsou přírodní materiály, tedy bavlna nebo bambus. Pokud není dítě příliš citlivé, lze pořídit oblečení z materiálu, který obsahuje i část elastanu. Díky elastanu je materiál pružnější, a proto se pak dítě snadněji obléká a vysvléká. Ale stále by měl převažovat přírodní materiál, minimálně s obsahem 95 %. Další varianta přírodního materiálu, a tedy velmi šetrného materiálu je biobavlna.

jak-oblekat-miminka-hlavni

Termoregulace novorozenců

Zajištění správné termoregulace pomocí kvalitního oblečení je velmi podstatné, protože novorozenci nemají termoregulaci ještě dostatečně vyvinutou. A tím pádem nedokáží sami ovlivnit, zda jim bude teplo nebo zima. Tento stav ovlivňuje právě vhodné oblékání.

Vhodná velikost oblečení

Je velmi důležité také zvolit správnou velikost oblečení. Miminka rychle rostou, je třeba tedy přizpůsobovat velikost oblečení dle aktuální míry dítěte. Příliš malé oblečení dokáže nadělat pěknou neplechu. Způsobuje různé otlačeniny a může dráždit dětskou pokožku. Dítě se pak necítí moc dobře a je neklidné. Na druhou stranu příliš velké oblečení také není optimální, protože se do něho může malé miminko snadno zamotat. A to opět vede k nepohodlí a neklidu.

Velikosti dětského oblečení v číslech

Velikosti menší než 56 jsou určeny převážně pro předčasně narozená malá miminka.

Velikost 56 – je určena pro novorozence (až do 2 měsíců) – nedoporučuje se nakupovat velké množství oblečení, protože z ní dítě vyroste vcelku rychle.

Velikost 62 – určené pro dítě ve věku 2 až 3 měsíce

Velikost 68 – určené pro děti ve věku 4 až 6 měsíců

Příprava oblečení

Praní – ideálně vyperte všechno nově nakoupené oblečení v šetrném pracím prostředku bez přídavku aviváže.

Žehlení – každý kousek oblečení minimálně do půl roku dítěte žehlete, poté už se to tolik nevyžaduje. Ale opět záleží jen na vašem uvážení.

Vhodné oblečení pro cestu domů z porodnice

Velmi záleží na období, kdy se miminko narodí. Neodmyslitelně k cestě domů patří určitě čepička, aby dítě mělo chráněnou hlavičku. Většina rodičů využívá odvoz vlastním vozidlem, takže dítě nestráví venku moc dlouhou dobu. Ale i přesto je dobré zhodnotit aktuální teploty a dle toho přizpůsobit i ostatní oblečení.

Správné oblékání dětí

Říká se, že jedna vrstva navíc oproti dospělému je vyhovující. Ale každí dítě je jiné. Pro kontrolu teploty stačí vždy sáhnout dítěti na zadní část krku a pokud se potí, je mu teplo. Pokud je chladnější, je mu zima a je třeba ho obléci o trochu více.

Jak obléci miminko doma

Na doma můžete obléct miminko do body a dupaček, které jsou například jen do pasu. Jde hlavně o pohodlí miminka.

Oblékat miminko je někdy boj. Důležité je co nejvíce roztáhnout otvor na hlavu a košilku, body či mikinku přetáhnout lehce přes hlavičku dítěte. Dlouhé rukávy se srolují a ruka dítěte se jimi jednoduše protáhne skrz.

Oblečení pro děti dle ročních období

Záleží, v jakém ročním období se miminko narodí. Zda na jaře, v létě, na podzim nebo v zimě. Podle toho se pořizuje do šatníku vhodné základní oblečení. Například při letních vysokých teplotách je dobré novorozenci oblékat jen lehká bodyčka s krátkými rukávy. V ostatních ročních obdobích, kdy teploty nešplhají k tropickým hodnotám, stačí mít v šatníku pro miminko body s dlouhým rukávem.

Typy bodyček pro miminka

  • Body, které mají překříženou lodičku u krku. U těchto typu je důležitá kvalita materiálu a střihu. Jsou sice cenově dostupnější, ale dost často se stává, že se vrchní část vytáhne a pak dítěti padá z ramínek. Další menší nevýhoda je, že se musí přetahovat přes hlavičku dítěte. Což pro méně zručné prvorodičky může činit trochu problémy při oblékání a svlékání.

  • Body, které mají propínání po celé délce. Je ideální pro ty, kteří neradi oblékají miminku něco přes hlavu. Jednoduše celé rozepnete, dítě do něho vložíte a pak jen celé zapnete. Nevýhoda možná může být v tom, že rozepínání a zapínání zabírá více času.

  • Body se zapínáním umístěným na ramínku dítěte. Musejí se převléci přes hlavu, ale díky knoflíkům či patentkám se otvor zvětší a procedura oblékání je mnohem jednodušší. Výhoda, že zapínání zajistí, že body pak krásně drží na těle miminka a nespadává dolů.

Typy dupaček pro miminka

  • Dupačky s pružným pasem. Často se šijí tak, aby v pase nebyla klasická guma, ale široký lem. Který je pro miminko mnohem pohodlnější. Guma by mohla způsobovat různé otlaky. Lem se dá dokonce i ohrnout v případě potřeby a není nijak svazující. Vysoký lem dokáže i zahřát záda dítěte. Opět je zde důležitý materiál, ze kterého jsou dupačky vyrobeny. Aby se předešlo případnému vytahání. Tím pádem by dupačky nedržely pevně na těle miminka a padaly by.

  • Dupačky celkové. Mají výhodu, že si dítě neodhrne záda a má je stále zakryté. Nevýhodou je při převlékání množství patentků, které jsou třeba rozepínat a zapínat při přebalování. A navíc nohavičky se můžou během přebalování zašpinit a poté se musí převléci dokonce celé dupačky.

Overaly

Overaly se dají použít místo body s dupačkami. Jsou vzdušnější a vhodnější do horkého počasí.

Oblečení pro děti v chladnějších obdobích

Kabátek či zimní bunda

Pro děti, které se narodí například na podzim nebo v zimě je ideální mít v šatníku připraven i nějaký kabátek z bavlny a teplejší pokrývku hlavy. Vše se odvíjí od teploty v daném měsíci narození. Na začátku podzimu, kdy teploty nejsou ještě tak nízké, stačí i lehčí kabátek se zapínáním.Do budoucna se budou hodit zimní bundy - děti totiž rostou jako z vody.

Lepší variantou zapínání jsou patentky nebo knoflíčky. Zip, pokud nemá ochranu na krk, není pro děti moc pohodlný. Některé typy kabátků mají navíc připevněné rukavičky přímo k rukávům, které se dají využít ve větším chladu.

Ideální materiál na zimu je fleec, welsoft nebo kombinace těchto materiálů se svetrovinou, které jistě dostatečně zahřejí.

jak-oblekat-miminka02

Čepice

U čepice volte vždy vhodnou velikost. Větší čepička bude po hlavičce dítěte klouzat a menší zase způsobovat otlaky. Ideální jsou také bezešvé čepičky, které pak netlačí. Nebo se dají pořídit čepičky se švy, které jsou ploché a mají stejný efekt jako ty bezešvé. Za nejlepší střih čepičky pro nejmenší se berou ty, které jsou vykrojené nad čelem a dají se uvázat kolem brady.

Ponožky nebo bačkory

V zimě chrání ponožky nožky i v kočárku. Dají se nazouvat přímo na dupačky apod.

Punčochy

Ideálním materiálem pro punčošky je navíc příměs bambusových vláken.

Přikrývky

Pro chladnější měsíce pořiďte na přikrytí deky z bavlny nebo z fleecu, které jsou teplejší. Zimní fusaky nejsou totiž moc přiléhavé, a tudíž ani tolik nehřejí. Proto je velmi vhodná kvalitní deka.

Oblečení v letních měsících

Ochranné krémy nejsou zcela vhodné pro novorozence, takže je musíte chránit jinými způsoby, jako je právě vhodné oblečení.

jak-oblekat-miminka01

Čepička, kšiltovka nebo šátek

Nejen v zimě je potřeba dávat miminku čepičku. V létě díky ní oceníte ochranu hlavy svého dítěte. V kočárku samozřejmě není pokrývka hlavy zcela potřeba, ale pokud se dítě nachází mimo ochranné prostředí kočárku, tak by mělo mít na hlavě vždy nějakou pokrývku.

Deka do kočárku

Do kočárku v létě stačí pouze lehká deka nebo plena, která zabrání proniknutí slunečních paprsků přímo do kočárku na dítě.

Vybavení do autosedačky

V létě při cestování se dítě v autosedačce může nadměrně potit. Proto je vhodné pořídit potah, který tomu zabrání, a ještě vzniklou vlhkost dokáže perfektně odvádět.

Dětské oblečení na jaro nebo na podzim

V těchto obdobích bývají teploty často nevyzpytatelné, proto je dobré se zásobit základními prvky oblečení jako jsou overaly a body s krátkým i dlouhým rukávem. A pak dle momentální teploty se dítě buď obleče navíc o nějakou tu vrstvu nebo ne.

Jarní/podzimní kabátky a bundy

Určitě si pořiďte do šatníku i teplejší kousky z fleecu nebo svetroviny, popřípadě počesaného froté.

Jarní/podzimní pokrývka hlavy

V tomto období je vhodná minimálně se dvěma vrstvami z pleteniny nebo svetroviny, které mají podšívku z bavlny.

Oblečení do postýlky

Nejvhodnější a nejpohodlnější oblečení nejen pro novorozence, ale také i pro větší děti, jsou overaly. Dlouhý rukáv, nohavičky a ťapky. Popřípadě body a na ně natáhnout dupačky.

Peřinu může nahradit praktičtější spací pytel pro děti se zapínáním přes ramena. Peřinku si dítě lehce odkope a může mu být v noci zima. U spacího pytle je tento diskomfort vyloučen, protože pevně drží na tělíčku dítěte. Ty nejmenší miminka se ukládají ke spánku do zavinovačky.

Na spaní se také dají navléci miminku rukavičky z bavlny, které zabrání, aby se dítě neporanilo svými nehtíky.

jak-oblekat-miminka

Seznam základních věcí do šatníku pro novorozence

Závisí samozřejmě, kdy se dítě narodí a podle toho se šatník vybavuje.

  • Pro zimní období se doporučuje pořídit až 8 kusů body s dlouhým rukávem
  • Pro letní období stačí maximálně 4 kusy body s dlouhým rukávem
  • Ergonomické nosítko na cesty do města i do přírody
  • Overaly se dají dát i místo body. Záleží, co budete preferovat. Overal se dá navíc použít i na spaní.
  • Až 8 kusů dupaček. Můžou mít vysoký pas nebo být v celku
  • 8 kusů ponožek
  • 2 kusy čepiček z bavlny
  • 3 kusy kabátku z bavlny
  • 2 kusy svetříků
  • 2x deka fleecová + 2x deka z bavlny
  • 2 kusy rukaviček z bavlny
  • Bryndáčky nebo šátky se zapínáním okolo krku můžete pořídit i více. Pomáhají chránit svrchní oblečení a můžete je častěji vyměňovat.