Proč vsadit na zdravotní obuv?

Proč vsadit na zdravotní obuv?

V dnešní době už seženete stylovou zdravotní obuv. Nemusíte se bát, že byste museli chodit v nevzhledných botách vhodných spíše pro starší generace.

Dnes už koupíte zdravotní obuv pro děti i dospělé, která udělá mnoho parády. Trh nabízí nejenom uzavřenou zdravotní obuv, ale seženete i pěkné letní pantofle či sandálky.

Mnoho lidí trpí ortopedickými problémy, jejichž součástí jsou i potíže s páteří, bolesti kloubů, ale třeba i puchýře či bolestivé otlaky na chodidlech. Je potřeba si uvědomit, že nohy nás celý život nosí a je nutné se o ně pořádně starat.

Výhody zdravotních bot

Zdravotní obuv rozhodně nemusí nosit pouze osoby, které již trpí nějakými potížemi. Naopak zdravotní boty jsou vhodné pro všechny. Jde totiž o prevenci správného vývoje chodidla, tvaru klenby a celkového držení těla.

  • pohodlí,
  • správný tvar klenby,
  • správný vývoj chodidla,
  • pomoc s bolestí zad,
  • podpora správného držení těla,
  • vhodné pro klouby.

Ortopedické vložky do bot jsou též součástí zdravotní obuvi. Ty slouží ke kompenzaci nedostatků chodidla. Ortopedické vložky jsou anatomicky tvarované, pomáhají správně rozložit váhu celého těla, tlumí nárazy při chůzi. Ortopedické vložky pro děti zajistí, aby se jejich chodidlo správně tvarovalo.

Vyberete-li si špatné boty, můžete si zadělat na různé problémy. Na nošení po celý den rozhodně nejsou vhodné sportovní boty, boty z gumy nebo různé jarmilky a kecky. Ženy by neměly příliš často nosit vysoké podpatky.

Jak vybrat zdravotní obuv - základní požadavky

Obuv by měla splňovat určité požadavky, jen tak bude vašich chodidlům ku prospěchu a nikoli naopak. Mezi základní požadavky patří.

  • dostatek prostoru pro prsty,
  • flexibilita boty,
  • přiměřená výška podpatku,
  • patní část kopyta by měla být v kolmém postavení (případně mírné vybočení),
  • opatek pevný a ideálně dlouhý,
  • anatomický tvar,
  • vhodný materiál,
  • tlumení nárazů,
  • nízká hmotnost.

Dostatek prostoru pro prsty

Tvar bot musí co nejvíce korespondovat s tvarem nohou. Podstatná je prostorná špička nejlépe kulatá, případně odpovídající přirozenému tvaru prstů. Jen tak budou mít prsty dost místa. Špičatá špička je sice módní, ale prsty jsou zmáčknuté k sobě, může docházet k vbočenému palci, vybočenému malíčku, kladívkovým prstům atd.

V přední části boty (před prsty) musí být místo tzv. nadměrek. Jednoduše proto, aby se prstíky mohly za chůze hýbat. Nadměrek by měl být asi 1 cm. Také je důležité si uvědomit, že při chůzi se noha prodlužuje, a to je třeba zohlednit. U dětské obuvi bývá nejčastěji doporučován nadměrek 1,2 – 1,5 cm.

Poradíme vám, jak správně vybrat velikost boty pro děti.

dostatek-prostoru

Flexibilita boty

Boty musí být co nejohebnější, a to zejména v oblasti prstů. Protože při chůzi se prstní klouby ohýbají. Je-li bota příliš pevná a nepoddajná, chůze není pohodlná, a ohrožen je i zdravý vývoj nohy. Dokonce se mohou objevit kostní výrůstky na nártu tzv. exostosy.

Ohebnost je dána materiálem a samozřejmost střihem boty. Dejte pozor, aby podešev nebyla příliš silná, čím silnější, tím je obuv tvrdší. V obchodě se proto nebojte a botu ohněte, abyste si ověřili její flexibilitu. Dbejte na to zejména při nákupu dětské obuvi.

Přiměřená výška podpatku

Ženy, které nosí často vysoké podpatky a ještě navíc se špičatou špičkou, si koledují o zdravotní potíže. Mezi nejčastější problémy se řadí mozoly, kuří oka, vbočený palec, vybočený malíček, kladívkové prsty, příčně plochá noha, zkrácená Achillova šlacha, bolesti zad, ale dokonce i obtíže s krevním zásobením nohou.

U dámských bot by měly být podpatky maximálně o výšce 3-4 cm. U pánské obuvi je výška podpatku maximálně 2,5 cm. Vysoké podpatky sice vypadají hezky, ale pro nohy nejsou vhodné. U dětí by měl být podpatek co nejnižší, pro ty nejmenší děti maximálně 5 mm.

Kolmé postavení paty

Patní část obuvi by měla být kolmo k podlaze, případně jen mírně vybočená (varostní) díky tomu je klenba nohy ve správném postavení a svaly jsou rovnoměrně zatěžovány. Je-li pata ve špatné pozici, může to způsobit vznik ploché nohy.

Pevný opatek

Opatek je vnitřní díl, který se nachází v patní části boty. Ten pomáhá nohy správně fixovat, tak aby noha v botě nelétala ze strany na stranu. Opatek by měl být anatomicky tvarovaný, jinak může docházet k otlakům. Boty, které nemají opatek, jsou obvykle levnější z čínských tržnic, těm se úplně vyhněte.

Anatomický tvar

Vzhled obuvi samozřejmě ovlivňuje móda, někdy ale například špatně umístěné švy mohou napáchat dost škody. Pro děti je nejvhodnější obuv na tkaničky, suchý zip či pásek se sponou.

Ratolesti by neměly nosit boty v lodičkovém střihu nebo mokasíny. Pro ty nejmenší děti rozhodně volte kotníkovou obuv. Dejte si také pozor, kde jsou umístěny švy nebo nějaké ozdoby, mohly by vás totiž nepříjemně tlačit.

child-shoes-healthy

Materiál

Vždy raději volte botky z přírodního materiálu. Ty totiž dokáží pohlcovat vlhkost, jsou prodyšné a pohodlné. Také se přizpůsobují tvaru chodidla. Syntetické materiály se nedokáží přizpůsobit noze, obuv není tak pohodlná, navíc může zadržovat vlhkost a tím přispívá ke vzniku plísní. Nohy se nejvíce potí zejména na plosce chodidla.

Tlumení nárazů

Chůze po betonu, dlažbě či asfaltu pro nožky samozřejmě není nic příjemného. Časem může dojít k opotřebení kloubů, chrupavek, kostí a dokonce poškození páteře. Proto se zaměřte i na to, aby obuv dobře tlumila nárazy. Můžete si dokoupit i vložky do bot, které vám rovněž pomohou.

Nízká hmotnost

Každý gram navíc rozhodně poznáte. Proto kupujte botky co nejlehčí, obzvlášť jedná-li se o dětské boty. Studie prokázaly, že každých 100 gramů navíc, znamená, že každý den musí nohy zvednout asi o 1 tunu navíc.

Certifikát

Až budete vybírat novou zdravotní obuv, podívejte se, zda má produkt označení CE certifikátu. Tento certifikát udává, že nezávisle posouzený produkt splňuje všechny bezpečností požadavky, ochranu zdraví a též životního prostředí.

Materiál, se kterým nešlápnete vedle, je textil a přírodní kůže. Nejčastěji narazíte na nubuk a semiš. Pro stélku se obvykle používá korek doplněný měkkou podešví.

Střih

Pantofle ideální jako přezůvky domů či do kanceláře. V létě nesmí chybět zdravotní sandálky, volte takové, které mají pásek přes patu, aby vám bota nepadala. Dalším typem jsou uzavřené pantofle, ty často uvidíte třeba u kadeřnic.

Řadu bodů poté mimo zdravotní obuv splňují třeba i barefoot boty, které podpoří zdravou chůzi. A rádi vám poradíme, jak začít s barefoot.

7 hlavních důvodů, proč nosit zdravotní obuv

  1. Dostatek prostoru pro prsty – pokud je špička boty úzká, dochází k deformacím prstů, smrštění šlach a kloubních pouzder.
  2. Obuv se při chůzi ohýbá – prsty se při chůzi zkrátka ohýbají, proto se musí ohýbat i boty. Když je bota moc tvrdá, chodidlo se nemůže pohybovat a také budete při delší chůzi rychleji unavení.
  3. Zdravotní boty jsou pohodlné a prodyšné – nejlepší je přírodní materiál, který je prodyšný, přizpůsobivý a měkký.
  4. Tlumí nárazy během chůze – zdravotní boty tlumí nárazy, takže vaše klouby, chrupavky a kosti tolik netrpí.
  5. Zdravotní boty jsou lehoučké – to oceníte zejména při delší chůzi.
  6. Nízké podpatky – ty mohou způsobovat zdravotní problémy.
  7. Vhodné pro děti – dětská zdravotní obuv zajistí zdravý vývoj svalů a celé kostry, je z přírodních materiálů a zajišťuje řádný vývoj dětské nohy.