Jak začít s barefoot u dětí i dospělích

Začínáme s barefoot

Honí se vám hlavou otázka, zda je trend barefoot vhodný pro každého? Zda vám zachrání otlačené nohy z klasických bot? Je bosé obouvání vhodné jen pro zdravé nohy? A mohou barefoot obuv nosit i děti? V následujícím přehledu rozebereme vše, co by vás mohlo o barefoot obouvání zajímat.

Věděli jste, že chození naboso není moderním výdobytkem? Lidé vždycky chodili hlavně bez bot, či nosili obuv – která neomezovala pohyb chodidel. Dnešní typ bot nosíme teprve pár století. A za tu dobu přišly do našich životů problémy se zády, páteři i motorickým vývojem. Dnes už boty vnímáme především jako módní doplněk, přičemž zapomínáme na zdravotní hledisko.

barefoot

Barefootové boty jsou vhodné skoro pro všechny, kteří chtějí pro zdravou chůzi udělat něco víc. Díky tomu můžete ulevit kloubům, aktivovat pánevní dno – ale třeba se i zbavit bolesti zad a hlavy. Chce to ale trénink a čas vnímat své tělo. A co dál?

Každého, kdo o barefootu uvažuje, zajímá, zda na něj může přejít skutečně každý. Je zřejmé, že chůze v barefoot obuvi se značně liší od tradiční obuvi, na kterou jsme zvyklí. Je vhodné počítat s tím, že noha si musí na změnu, totiž přechod z tvrdé boty na bosou botu, zvyknout. Barefoot se zdaleka netýká pouze zdravých chodidel. Chodidla s deformitami, např. vbočenými palci, kladívkovými prsty, zborcenou podélnou nebo příčnou klenbou, se mohou v dobře padnoucí botě uvolnit a probudit. Odměnou za změnu obuvi bude pocit úlevy.

I pro chodidla, která jsou zvyklá na zátěž, jsou bosé boty vhodnou volbou. Skrz chodidla a nohy lze lépe cítit polohu těla, což využívají například sportovci. V poslední době je čím dál více oblíbený bosý běh. A barefoot obuv se dostává i do dalších sportovních odvětví.

Jak poznáte barefoot boty?

Při výběru je snadno poznáte – vyznačují se tenkou podrážkou, jež se dá ohnout napříč i podélně. Když zaberete – srolujete botu do pověstného šneka. Tloušťka podrážky je poté maximálně 5 milimetrů. Samotná podrážka je zcela rovná, bez podpatku i opatku. V oblasti prstů nohou je dostatečně široká.

Samotné modely se mezi sebou samozřejmě liší – tvarem, materiálem, šířkou – principy barefoot obuvi však zůstávají stejné. Při chůzi v botách budou chodidla vnímat, po jakém povrchu jdete.

Barefoot obuv:

  • vyznačuje se dostatkem prostoru pro prsty
  • podrážka barefoot boty je rovná a nemá podpatek
  • velmi tenká a ohebná podrážku má maximálně 5 mm
  • má nízkou hmotnost
  • nedeformuje nohu a zachová přirozenou hybnost

barefoot01

Jak přejít z klasické boty na barefoot obuv

Rozhodli jste se pro barefoot, ale kde začít? Je třeba myslet na to, že jsou chodidla zvyklá na tvrdou klasickou botu. Ta drží kotník na místě a nenechá spadnout klenbu. Klasické obutí vykonává veškerou práci za chodidla, ale zároveň je omezuje, např. místem na prsty, a nedovoluje jim normálně se hýbat.

Dejte nohám čas vzpomenout si, že umí chodit i bez boty. Chodila si musí vzpomenout, jak přirozeně chodit bez opory a omezení. Jaké mají zaujmout postavení, jak se při každém bosém kroku postupně odvalovat.

  • Poraďte se

Než si objednáte z internetu první pár barefoot bot, pamatujte, že barefoot obuv se vybírá dle skutečného rozměru nohy - délky chodidla a jeho šířky.

Poraďte se ve specializovaném obchodě, nebo online se specializovaným e-shopem. Některé modely barefoot bot jsou vhodné pro širší chodidla, jiné zas pro chodidla užší. Můžete si také objednat více párů bot a ty nepadnoucí jednoduše vrátit. Ideální je však zajít osobně do specializované prodejny a boty si vyzkoušet.

  • Zvolte terén

Nerovný povrch je váš nejlepší kamarád na první zkušební procházku. Vyrazte do lesa či na polní cestu. Díky měkkému a nerovnému povrchu si vaše chodidla lépe vzpomenou, jak správně fungovat. Celému tělu tato chůze dodá stabilitu a posílí ho.

  • Zpomalte

Primárně je důležité, aby si chodidla na novou chůzi zvykla a nedošlo k žádnému zranění. Zpomalte chůzi a všímejte si techniky vaší chůze. Zda dupete nebo jak našlapujete. Našlapování na patu je typické pro chůzi v klasických botách s tvrdou podrážkou. Bosé boty nemají žádné tlumení, proto se vyvarujte dupání a přílišnému našlapování přes patu. Stereotyp chůze se většinou změní sám, v některých případech je ale nutné správnou techniku chůze trénovat.

  • Poslouchejte

Jak vaše noha reaguje na nové boty? Máte nějaké bolesti? Pak se raději vraťte ke svým klasickým botám a zkuste to za pár dní znovu. Stejně jako vás může tělo bolet po tréninku, tak vás mohou chodidla bolet v případě bosé chůze. Je to pro ně taková posilovna. Musí nejprve nabrat zpět své síly, které ztratily v běžné obuvi.

Ten, kdo chodí hodně naboso, například doma nebo v létě na zahradě, nebude mít s přechodem na bosé boty takový problém jako ten, kdo chodí denně v úzkých botách, lodičkách, platformách, atp. Každý člověk je individuální, i každá noha si zvyká na barefoot jinak dlouho. Rozhodující je také to, zda je člověk zdravý či zda má problém s chodidly, zády či jinou částí těla.

  • Nakupujte postupně a staré boty nechte v záloze

Pokud jste se do barefootu zamilovali na první chůzi, nejraději byste okamžitě vyměnili celý botník. Vyplatí se ovšem počkat, vyzkoušet jedny boty a doopravdy si na ně zvyknout. Na začátku se doporučuje vytáhnout barefoot boty pouze na kratší procházky. Na delší túry zvolte raději své staré, klasické, boty. Chodidla je potřeba nejprve zpevnit. Hlavně pamatujte na to, že ani barefoot boty nezaručují nohy bez puchýřů po náročném výletu do hor.

Při přechodu na bosé obutí je potřeba dát chodidlům i celému tělu čas, aby si prošlo regulačními procesy. Nemusíte nic speciálního dělat. Vnímejte své tělo. Váš mozek zaznamená, že je něco jinak a postupně přenastaví procesy ve vašem těle. Je třeba chodit pomalu a v klidu. Dát si čas.

  • chůze po rovném povrchu - začínáte chodit v barefoot botách po rovném povrchu? Obujte je nedříve na kratší procházky, pozorujte, jak se vám v nich chodí. Pokud se nevyhnete chůzi po městě, hledejte členitý povrch. Obrubníky, kočičí hlavy, dlažbu s výstupky pro nevidomé
  • chůze v terénu - opět platí, kratší trasy, pomalá chůze, nespěchat, vnímat terén pod svými chodidly. Měkký terén je pro bosou chůzi nejlepší možností
  • běh - chcete v barefoot botách začít běhat? Udělejte si nejprve v nových botách pár vycházek, poté zkuste klusat a teprve potom můžete začít běhat. Pokud byste šli rovnou do běhu, noha nebude připravená a mohli byste si zbytečně ublížit. Zde platí pravidlo, že dát nohám i celému tělu čas si na nové obutí zvyknout, se skutečně vyplatí

Přechod na barefoot obutí je delší proces. Dejte mu podmínky, které potřebuje. Odměnou budou svobodné a šťastné nohy.

Nezapomeňte při přechodu na barefoot cvičit

Výše je popsáno, že chodidla, nohy i celé tělo potřebují čas, aby si na nové barefoot obutí zvykly. Obvykle, u zdravých chodidel, mozek začne vysílat ty správné signály a celý proces chůze i držení těla se přenastaví. Žijeme však v době, kdy má spousta civilizačních pomocníků a vychytávek za následek to, že nám ochabují naše vlastní, přirozené schopnosti.

No a u nohou to platí dvojnásob - celoživotní nošení pevných bot může mít za následek to, že je potřeba chodidla trochu probrat a uzdravit, aby se vzpamatovaly.

Platí to zejména u různých deformit chodidel. Kladívkové prsty, silně vbočené palce nebo propadlé klenby, ať už příčně nebo podélně.

Jak to napravit? Existují dvě možnosti.  Někdy stačí cvičit jen nohy a někdy je potřeba cvičit celé tělo. Doporučujeme v obou případech pomoc odborníka, fyzioterapeuta, který vám pomůže se správným postupem cvičení.

Barefoot a děti

Rodiče každého začínajícího chodce zajímá, zda je pro dítě vhodný barefoot. Fyzioterapeuté doporučují nechat děti se zdravou nožkou a zdravým psychomotorickým vývojem co nejdéle bez pevných bot. Zdravě vyvíjející se děti mají nožky připravené k vertikalizaci, stoji i prvním krůčkům. Mohou tak nosit bosé boty. V těch cítí dobře povrch, mají dostatek impulsů a nohy nejsou omezovány ve vývoji.

Jiný postup však odborníci doporučují, pokud již od malého miminka neprobíhá psychomotorický vývoj ideálně.  Pokud například při stoupání dítě špatně zatěžuje nožičky, objevuje se tzv. valgózní postavení kotníku. V takovém případě doporučí fyzioterapeut vhodné řešení, dle problému dítěte. 

6 rad od odborníků, jak přejít na barefoot obuv

  1. Poraďte se s odborníky

Odpovědi na všechny své otázky najdete například u fyzioterapeutů nebo odborníků v prodejně s barefoot obuví. Ptejte se a zjišťujte, která barefoot bota je pro vás ta správná. Ptejte se i lidí, kteří již bosou obuv nosí. 

  1. Začněte pozvolna

Mějte na mysli, že vaše nohy potřebují čas na vybudování svalů, které díky klasickým botám dlouho nepoužívaly. Každý má své tempo. Pro jednoho, kdo je zvyklý chodit naboso, je přechod na barefoot snadný. Pro jiného, kdo je zvyklý chodit v úzkých botách či na podpatcích, je přechod na bosé obouvání těžší. 

  1. Zpomalte

Dlouhý krok s dopadem na patu a rychlá chůze. To je častý problém všech chodců v běžných botách. Měkké a odpružené podrážky dávají totiž mozku zcela mylné signály o terénu, v jakém se pohybujeme. Jdeme po tvrdém povrchu, ale mozek díky měkké podrážce dostává signál, že jdeme po měkké trávě.

Je proto důležité zpomalit chůzi. Při přechodu na barefoot choďte pouze tak rychle, abyste byli stále schopni vnímat své tělo a chodidla.

  1. Poslouchejte své tělo

Vnímejte své tělo. Na co vás upozorňuje. Co potřebuje. Vnímejte každý krok a získávejte informace o kvalitě a způsobu vaší chůze. Abyste mohli své pohybové návyky změnit, je nezbytné vnímat své tělo. 

  1. Mějte v záloze svou klasickou obuv

Nebuďte přehnaně ambiciózní a nedávejte si zdravou chůzi v barefoot jako novoroční předsevzetí. Vzdálenosti navyšujte postupně. Na delší cesty si dopřejte boty, na které jste zvyklí. Popřípadě je mějte v záloze s sebou. Jak už bylo zmíněno, chodidla si musí nejprve na nové obutí zvyknout. 

  1. Svůj botník měňte postupně

Nebude překvapením, pokud propadnete kouzlu barefoot. Pocit svobodných a šťastných nohou. Jakmile si nohy zvyknou, už je nebudete chtít vměstnat do úzkých klasických bot. V souvislosti se sezónou budete potřebovat nejspíše kromě uzavřených bot i sandály a boty na zimu. Ženy ocení třeba i barefoot baleríny k sukni. Jak se stává barefoot stále populárnějším, nabídka se rozšiřuje, takže máte z čeho vybírat.

Komu mohou barefooty skutečně uškodit?

Abychom však nebyli jen pozitivní, i barefoot boty skrývají své nevýhody. Jak jsme psali – nemusí být vhodné pro každého. Dle fyzioterapeutů není barefoot obuv vhodná pro lidi s volným vazivem na chodidlech, stejně tak ti – kteří trpí deformacemi nohou. Potíže s achylovkou vás také omezí při nošení barefoot.

Pokud si stále nejste jistí, zda je barefoot obuv pro vás vhodná – obraťte se na certifikované fyzioterapeuta, jež pomocí vyšetření prověří vaše plosky nohou, zhodnotí styl chůze a doporučí postup přechodu na barefoot.