Jak vrstvit oblečení nejen pro děti na podzim a v zimě

Začínáme s vrstvením oblečení

Funkční sportovní oděvy zajistí váš komfort při sportu nebo při dlouhých výletech v přírodě. Důležité je ale vědět, jak správně vrstvit, jinak nebude mít nákup toho speciálního oblečení smysl. Pokud se správně oblečete, můžete venku sportovat po celý rok. Dozajista znáte známou – neexistuje špatné počasí, ale pouze špatně oblečený jedinec.

Pamatujte, že vždy je lepší obléci si několik tenčích vrstev než jednu tlustou – nejlepší je mít tři tenké vrstvy, které si v případě potřeby svléknete. Osvědčený systém „cibule“ funguje velmi dobře jak u dětí, tak u dospělých.

Kvalitní funkční prádlo ale rozhodně nemusíte nosit pouze na sport. Třeba při romantické procházce zasněženým městem nebo při postávání na vánočních trzích oceníte zejména kvalitní spodní vrstvu, která vás udrží v teple.

Proč vrstvit oblečení?

Cílem vrstvení oblečení je najít rovnováhu tak, aby vám při sportu nebylo horko, ale ani zima. Samozřejmě musíte brát ohledy na výkyvy počasí, jako je sníh či déšť a také na to, kdy hodláte sportovat, ráno je větší zima než odpoledne.

Uvažovat byste také měli nad jednotou – vaše dítě by nemělo vypadat jako špatně poskládaná duha. Oblečení a doplňky – které na dítě vrstvíte – by měly být lazené do 2 až 3 barev maximálně. Pokud toužíte po moderním vzorku, nechte jej pouze na jedné – ideálně spodní vrstvě. Košile nebo svetřík a samozřejmě kabát či sako a kalhoty by již měly být pouze jednobarevné.

vrstveni-obleceni

Funkční prádlo – důležité pojmy

  1. Membrána

Je nejdražší, ale má zpravidla delší životnost. Kromě vysoké odolnosti vůči vodě má i dobrou prodyšnost – platí jak pro oblečení, tak pro obuv.

  1. Zátěr

Hydrofobní úprava materiálu, která má vysokou odolnost vůči vodě, ale horší prodyšnost a nemá tak dlouho životnost.

  1. DWR

Vodoodpudivá aplikace na svrchním materiálu, který je tak odolnější proti vodě, při zachování skvělé prodyšnosti. Voděodolnost je ze všech variant nejnižší a stejné je to s životností.

Jak tělo ztrácí teplo

V zimních měsících dochází ke ztrátě tělesné teploty několika způsoby.

  • Sálání – jistě už jste slyšeli, že nejvíce tepla odchází z nohou, rukou a též hlavy. Důležité je zaměřit se na tyto části těla a díky vhodnému oblečení zamezit úniku tepla.
  • Proudění – když venku fouká, je nám větší zima. Je to dáno tím, že okolo lidského těla se tvoří tenká vrstva teplejšího vzduchu a silný vítr tuto ochrannou vrstvu narušuje. Součástí výbavy by rozhodně měla být větruvzdorná bunda.
  • Vlhko – v momentě, kdy zmoknete či se zpotíte, okamžitě je vám mnohem větší zima. V tomto případě pomůže nepromokavé oblečení, nebo oblečení, které je prodyšné a rychleji tak odvádí pot od těla pryč.

Jak na vrstvení oblečení

  1. Vrstva

Jde o vrstvu, která se postará o odvod potu od těla. Díky tomu nebudete ve vlhkém oblečení. Úkolem těchto oděvů je zajistit, aby pokožka těla byla stále suchá. Tyto oděvy jsou přímo na vašem těle, musí být tedy příjemné a zároveň rychleschnoucí. Mezi hlavní zástupce patří funkční termoprádlo. To se dokonce rozděluje na letní a zimní. Zimní termoprádlo má vyšší gramáž, takže více zahřeje.

Myslete i na kvalitní spodní prádlo, které vás podrží.

  • První vrstva se nazývá rovněž jako základní.
  • Obléká se přímo na tělo.
  • První vrstva nahrazuje klasické spodní prádlo – to totiž při sportu neodvádí pot od těla.
  • Do první vrstvy patří trička, tílka, spodky, ponožky, ale i rukavice, čepice či kukly.
  • Funkční prádlo je vyrobeno ze syntetiky s příměsí elastických vláken, vlny, eventuálně jde o kombinaci obojího.
  • Vlněné termoprádlo je ideální na zimu – i vlhké dokáže zahřát.
  • Vlněné oblečení má samočisticí efekt – není nutné ho tak často prát.
  • Ideální jsou oděvy s plochými švy, které neškrábou.
  1. Vrstva

Úkolem této vrstvy je udržet tělesné teplo a též musí odvádět pot dále do třetí vrstvy. Podstatná je tedy izolace a prodyšnost oděvů. Jedná se svetry, mikiny, vesty. Zásadní roli hraje tloušťka oblečení, čím silnější kousek, tím lépe dokáže izolovat.

  • Druhá vrstva se též nazývá termoizolační.
  • Známé jsou fleecové mikiny, oblíbená je i vlna.
  • Velký boom zažívá merino vlna – je lehčí, příjemnější a jemnější.
  1. Vrstva

Do třetí vrstvy patří bundy a kalhoty, jejichž úkolem je ochrana před povětrnostními vlivy. Bunda by mě chránit před deštěm, sněhem či větrem. Je tedy dobré volit voděodolné a větruvzdorné kousky. Ovšem i v tomto případě je důležité, aby oděv zvládl odvádět pod směrem ven od těla. Mezi velmi populární materiály patří softshell.

 

  • Do třetí vrstvy se řadí bundy či kalhoty.
  • Aerobní aktivity, jako běh či jízda na kole, vyžadují tenčí bundy.
  • Při méně náročnějších aktivitách jako je turistika, procházky či klasické lyžování oceníte silnější péřovku.

zimni-bunda-vrstva

Co zvolit při vrstvení oblečení - přírodní materiály nebo syntetika

Každý materiál má své klady i zápory. Při výběru byste měli zohlednit především to, jaký sport hodláte provozovat, v jakých podmínkách a jaké jsou vaše finanční možnosti.

Syntetické funkční oblečení je zhotoveno z umělých vláken, jako je polyester, polyamid či polypropylen. Outfit ze syntetických materiálů oceníte zejména, pokud provozujete aktivity, při kterých se hodně zapotíte, tedy například běh.

Co se týče přírodních materiálů, rozhodně vítězí merino vlna. Ta nabízí širokou škálu benefitů. Merino vlna velmi dobře pohlcuje vlhkost nebo umí poskytnout ochranu před UV zářením. Vlněné oděvy nezapáchají, protože obsahují keratin, který brání tvorbě virů a bakterií. Vlněné kousky jsou lepší do chladnějšího počasí.

Na trhu najdete i oblečení, které je vyrobené kombinací syntetiky a přírodních materiálů.

Pokud myslíte na sebe, nezapomeňte pořídit i kvalitní dětské oblečení, jež je podrží i v té největší plískanici.

Jak pečovat o funkční prádlo

O funkční oblečení se musíte správně starat, jinak rychle ztratí své schopnosti. Vhodné je používat prací prostředek určený na sportovní oblečení. Ty neobsahují tak velké množství změkčovačů, které mohou narušit strukturu materiálu. Jestliže máte na pračce program na sportovní oděvy, rozhodně ho využívejte. Tento program obvykle pere na 30 °C a ždímá na nižší otáčky. Pokud budete tyto zásady dodržovat, kvalitní model vám bude sloužit i několik let.

Pobyt s dětmi v dešti

Jestliže plánujete vyrážet s dětmi opravdu za každého počasí, tedy i v dešti, zaměřte se na tzv. vodní sloupec. Čím vyšší číslo na oblečení najdete, tím je více odolné proti vodě. Problémem může být to, že takový oděv tolik nevětrá a ještě bývá poměrně drahý. Kvalitní sportovní oblečení je základ úspěchu.

Pořídíte-li si například speciální pláštěnku proti větru, určitě ji nenoste celý den. Pravděpodobně byste se v ní zpotili a mokré tělo snadněji prochladne.

destivo-vrstveni01

Nejčastější chyby ve výběru funkčního oblečení

  1. Špatná volba materiálu

Gramáž a druh materiálu se liší více, než si myslíte. Volte tedy materiál dané vrstvy dle způsobu užívání. Nižší gramáž je vhodnější na aktivnější pohyb nebo do vyšších teplot, u vyšší gramáže je tomu naopak. Syntetické materiály rychleji schnou, ale často více absorbují pachy. Naopak, ty přírodní - třeba merino vlna zase může vyvolat u některých jedinců alergickou reakci.

  1. Špatný výběr velikosti

Oblečení by vždy mělo obepínat tělo. Jen tak bude zajištěna jeho maximální funkčnost.