Letní úrazy - manuál první pomoci u dětí

Jak na letní úrazy?

V létě děti tráví velké množství času venku, mají prázdniny a jsou i více v pohybu. Proto se nejvíce úrazů stává právě v těchto teplých měsících.

Nestačí se však naučit jen zdravotní základy první pomoci, člověk také musí v těchto případech například umět utišit usedavý pláč dítěte při zranění anebo dokázat odvést dětskou pozornost úplně jiným směrem, než aby myslelo jen na úraz.

Cestovní lékárnička

Nemusíte s sebou vozit kompletní lékárnu. Stačí mít základní vybavení, které dokáže pomoci při nejčastějších nehodách.

Obsah lékárničky

  1. Různé druhy náplastí (mimo ty klasické lze doplnit také i čtvercového a obdélníkového typu)
  2. Obinadlo se střední šířkou
  3. Dezinfekce, která nezpůsobuje nepříjemné pálení na kůži
  4. Na alergické reakce jsou výborné antihistaminika
  • gel na štípnutí hmyzem
  • kapky, které zklidňují nejen citlivou pokožku na sluneční záření, ale také i organizmus při vícečetném bodnutí hmyzem

Klíště

Jestliže zvládnete vytáhnout klíště, které nebylo přisáté na kůži více jak dvě hodiny, je pravděpodobné, že nebude mít dítě žádné další reakce.

První pomoc

Odstranění klíštěte pomocí vatových tampónků je jednoduchý proces. Stačí tampón lehce navlhčit a přejíždět jím ze strany na stranu po klíštěti. Jakmile se klíště odpojí, použijte na napadené místo desinfekci.

Pokud chodíte do lesa častěji, je dobré si do své domácí lékárničky pořídit speciální pinzetu na vytahování klíšťat. Pomocí pinzety můžete jednoduše chytit klíště za hlavu přímo u kůže dítěte a lehkým kýváním do stran se uvolní celé tělo a poté kolmým tahem ke kůži se vytáhne ven. Ihned po odstranění použijte dezinfekci.

Může se stát, že se nepodaří vytáhnout klíště celé a část jeho těla zůstane v těle dítěte. V tomto případě určitě navštivte lékaře, který dokáže vytáhnout zbytek klíštěte, a navíc vše zkontroluje a případně dočistí ránu.

Je dobré si také zapsat datum, kdy jste se klíštěte z těla zbavili pro případ nenadálých komplikací.

Preventivně používejte vždy před vstupem do lesa nebo i vysoké trávy repelent, který je vhodný i pro malé děti.

Co se naopak nedoporučuje je používání mastných olejů nebo krémů. Je pravda, že se klíště olejem zadusí, ale můžete tím přispět ke vzniku různým patogenům v otevřené rance na těle dítěte.

Upadnutí

Každé dítě si v dětství projde mnoha pády. U některých se zvedne a otřepe, ale u některých se může nešikovně poranit. Je však důležité vnímat i skryté příznaky.

letni-urazy-pad

Mezi nebezpečné příznaky po pádu patří:

  • Zvracení
  • Malátnost
  • Změna obvyklého chování

V těchto případech raději navštivte lékaře, ať dítě pro jistotu prohlédne.

Bodnutí hmyzem

Včela při bodnutí zanechává své žihadlo v těle člověka a vosa ne. Je tedy důležité včelí žihadlo, co nejrychleji vytáhnout. Místo bodnutí většinou ihned zarudne, bolí a svědí.

První pomoc

Zasažené místo na těle je vhodné ochlazovat a použít antihistaminikum ve formě gelu, který je určen přímo na bodnutí hmyzem. Antihistaminika působí protizánětlivě. Pokud nemáte právě k dispozici, dobře poslouží i potřít místo octem nebo citrónem. Mají zklidňující účinek stejně jako gel. Anebo se dá také použít po domácku vyrobená soda rozpuštěná ve vodě. Uleví také kousek cibule nebo brambory, které stačí přiložit na místo bodnutí.

Dítě byste měli nechat hodně odpočívat a dopřát mu větší množství tekutin.

Pozor na děti, které trpí alergií na hmyzí bodnutí. V tomto případě sledujte jejich reakci. V případě, že má zhoršené dýchání, je mu nevolno nebo dokonce zvrací a po těle se mu může objevit i vyrážka, okamžitě nasaďte celková antihistaminika v kapkách. Po podání léčiva navštivte pro jistotu lékaře, ať dítě zkontroluje.

Anafylaktický šok při bodnutí hmyzem

Je velmi nebezpečný v případě alergické reakce dítěte na bodnutí hmyzem. Okamžitě volejte záchrannou službu. Můžete chladit místo bodnutí. V případě, že otékají dýchací cesty, je dobré vložit svůj ukazováček co nejdále do úst a stlačit kořen jazyka.

Napadení hadem

V případě, že se jedná o jedovatého hada, je nutné okamžitě vyhledat lékaře. Jed, který had vpraví svým kousnutím do těla, způsobí bolestivé otoky, krevní výron nebo se můžou objevit i puchýřky. Jed napadá v organizmu hlavně nervovou soustavu. Můžou pak přijít pocity brnění, které přechází až ve velmi nepříjemné křeče.

První pomoc

Po uštknutí je dobré, aby se dítě pohybovalo minimálně. Nejlépe ho přenášejte v náručí, aby vůbec nechodilo a nenamáhalo se. Ideálně polohujte tak, aby místo, kde had uštknul, bylo výše, než je srdce dítěte. Tím zpomalíte oběh krevního toku. Dále je dobré zasažené místo vydezinfikovat a nechat bez další péče. Krvácením z rány se pomalu oběh čistí sám.

letni-urazy-otrava

Otrava

V případě, že dítě pozře cokoli neznámého můžete zavolat na nonstop linku toxikologie, kde dokáží poradit, jak dále postupovat při možné otravě. Je však důležité nahlásit, kolik dítě váží a co vlastně snědlo.

TIS – toxikologické informační středisko 224 919 293 nebo 224 915 402

První pomoc při otravě

  • Nikdy nevyvolávejte u dítěte zvracení (je možné, že může mít z chemického přípravku poleptaný žaludek či jícen).
  • Okamžitě volejte lékaře.
  • Můžete vypláchnout ústa vodou a nechat dítě vypít nejlépe mléko, kávu nebo vodu. Stačí však max. 2ml/1kg váhy dítěte.

Chemické přípravky

Styk chemického přípravku s kůží nebo v očích dítěte – zasažené místo opláchněte vodou. Tento proces provádějte aspoň 10 minut nebo i déle.

Vdechnutí chemického přípravku do plic – okamžitě běžte ven na čerstvý vzduch. Pokud dítě dále trpí kašlem nebo tlakem na hrudníku, popřípadě má další problémy s dýcháním, navštivte ihned lékařskou pohotovost.

Zlomenina versus naraženina

Zlomená nebo naražená kost bývá velmi častým zraněním dětí. Více se pohybují venku, běhají, navštěvují dětská hřiště s prolézačkami, skáčou na trampolíně, jezdí na kole a provozují mnoho dalších letních aktivit. Mohou tak lehce vzniknout různé zlomeniny, pohmožděná místa na těle, vymknuté kotníky, odřená kolena atd.

Tvrdí se, že naraženina bolí víc jak zlomená kost. Ale ve chvíli úrazu se nedá hned určit, zda je kost naražená nebo přímo zlomená. Zlomenina bolí při pohybu, konkrétní místo začne otékat a bude velmi citlivé. Je tedy třeba navštívit lékaře, který pomocí rentgenu zjistí, jak kosti pod kůží ve skutečnosti vypadají.

U zlomených končetin se doporučuje minimální pohyb a zafixovat tak, aby to dítě, co nejméně bolelo. V případě, že lékař diagnostikuje zlomeninu, je potřeba kost zafixovat sádrou. Je důležité mít dlahu na postiženém místě po celou dobu doporučené léčby, aby kost dobře srostla a zahojila se a tím se předešlo možným komplikacím v budoucnu.

Popáleniny

Různá poškození kůže spálením patří mezi další nejčastější úrazy dětí. Spadá sem jak popálení kůže od slunce, tak i popálení velmi horkou vodou. Dále do této kategorie řadíme spáleniny od domácích spotřebičů, žehličky, grilu apod.

Navštívit lékaře se doporučuje vždy, pokud je spálené místo větší jak velikost dlaně dítěte. Anebo pokud je dítě mladší jednoho roku.

V případě, že popálené místo na kůži je jen lehce zčervenalé a neobjeví se puchýřky, můžeme ošetřit i sami doma.

Postup domácí léčby:

  • Ideální je hned popálené místo ochladit studenou tekoucí vodou. Je dobré zvolit vlažnou vodu a pomalu přecházet do úplně studené, aby dítě nedostalo prvotní šok z ledové vody. Pokud je však popálení na více místech nebo je popálenina velmi rozsáhlá, nechladíme dítě naráz na všech místech. Vyhneme se tak celkovému prochlazení dítěte.

  • V případě, že u místa popálení byl oděv dítěte, nesnažíme se oblečení strhávat. Je totiž velmi pravděpodobné, že látka může být přilepená k popálené kůži. První pomoc se dělá i přes vrstvu oblečení.

  • Vzniklé puchýře nepropichujte. Stačí je převázat gázou.

  • Spáleniny od sluníčka můžete zmírnit pomocí tvarohu, který se potře na spáleném místě a nechá se působit. Popřípadě se může připravit koupel s jedlou sodou, která celkově zklidňuje pokožku dítěte.

Ostatní letní poranění

Lehké pády mohou způsobit jen malá poranění, kdy není nutné navštívit lékařskou odbornou pomoc.

  • Jedná se například o mírné otoky po pádu, kdy stačí místo chladit studeným obkladem a poté namazat mastičkou s protizánětlivým účinkem a obvázat.
  • Odřená místa a rány je důležité nejdříve vyčistit, aby se odstranily jakékoli nečistoty. Na lehká poranění stačí i obyčejná čistá voda. Při horším poranění je však dobré použít přímo dezinfekci, a nejen čistou vodu.
  • Při lehkém odření se dá po domácku aplikovat na poranění trocha medu, který urychluje hojení.

Těžká poranění jsou nutná ošetřit okamžitě. Proto v tomto případě volejte záchranou zdravotnickou službu.

  • Hluboké, otevřené rány
  • Neustávající krvácení
  • Pokousání od zvířete

Poranění hlavy

Může se jednat jen o klasickou bouli, ale může také dojít v závislosti síly pádu k otřesu mozku, kde je už nutné lékařské vyšetření. Nejčastější příznaky otřesu jsou velké bolesti v oblasti hlavy, nevolnost až zvracení, pocit velké únavy a potřeba spánku. Při těžkých stavech i výpadek paměti. Pokud se dítě dostane do bezvědomí nebo mu teče krev z uší, ihned volejte 155 – rychlou záchrannou službu.

Úraz páteře

V páteři se nachází mícha, která může při poškození znehybnit i celé tělo. Příznaky jsou velmi bolestivé stavy, otoky v místě úrazu, pocit mravenčení a různé poruchy citlivosti končetin. Vyšetření musí proběhnout v nemocnici pod rentgenem. Omezte se zraněným dítětem jakýkoli nadbytečný pohyb. Při oživování nedávejte hlavu do záklonu, jen předsuňte spodní čelist. Okamžitě volejte záchrannou službu.

Vymknutý kotník

Vyvrtnutí kotníku spadá do dalších častých poranění. Někdy stačí jen špatně šlápnout nebo zakopnout. Vymknutí znamená, že vazy v kotníku se nepřirozeně natáhnou a můžou se dokonce i natrhnout z kloubního pouzdra.

  1. Natažené vazy – vznikne velmi bolestivý otok v oblasti kotníku. Většinou se začne stav zlepšovat do 3 dnů od úrazu. Stačí chladit studenou textilií a nejlépe nechat zpevnit pomocí tejpů.
  2. Natržené vazy – otok oproti nataženým vazům je mnohem bolestivější a větší. Kotník se v tomto případě musí pevně zafixovat nejlépe ortézou nebo přímo nechat zasádrovat.

Cizí předmět v očích

Sami odstraňujte jen ty předměty, které nejsou pevně uchyceny přímo na očním bulbu. Je možné, že se předmět vyplaví pomocí slz sám. Pokud nelze vytáhnout, navštivte lékaře. Oko stačí pro cestu do nemocnice zakrýt obvazem.

Telefonní linky první pomoci

Při volání je doporučováno mít zapnutý hlasitý odposlech hovoru, abyste mohli používat obě ruce při komunikaci s operátorem na lince a měli možnost se plně věnovat ošetřování dítěte.

155 – klasická linka záchranné služby

158 - Policie

150 - Hasiči

112 – speciální číslo pro všechny případy

letni-urazy-ambulance

Krvácení

Při krvácejícím poranění je vhodné používat jednorázové rukavice, aby se do rány nezanesly nějaké nečistoty z vašich rukou.

Pokud jsou v krvácející ráně jakékoli předměty, nedoporučuje se je vytahovat. Tuto proceduru nechávejte na lékařském personálu. Mohli byste tím totiž způsobit ještě silnější krvácení.

Krvácející rána, která je prvotně ošetřena, se musí první dny hlídat a kontrolovat. V případě, že po dvou dnech se na ráně nebo kolem začnou objevovat zarudlé oblasti, místo začne otékat nebo dokonce se bude vyplňovat hnisavým sekretem, navštivte ihned lékaře. Návštěva lékaře se doporučuje také v případě, že se vyskytne u malého pacienta horečka nebo třes. 

Postup ošetření při krvácení

  • Místo, které krvácí by mělo být vždy výš, než je srdce pacienta.
  • Na ránu přiložte obvaz a lehce stlačte a držte 3-5 minut.
  • Ránu pořádně zavažte a nejlépe uchyťte tak, aby bylo místo znehybněno.
  • Pokud krev prosakuje i přes obvázanou vrstvu, použijte další vrstvu. Nikdy obvaz nesundávejte.

Krvácení v oblasti krku

Ránu se doporučuje ucpat prstem a neprodleně vyčkat na příjezd rychlé záchranné služby.

Krvácení v oblasti hrudního koše

Používá se sterilní obvaz, který má neprostupnou fólii a neprodleně vyčkat na příjezd rychlé záchranné služby.

Krvácení z nosu

Na zátylek se položí textilie, která se namočí do studené vody. Pak je dobré sevřít prsty kořen nosu.

Dýchací problémy

Dítě, které má problémy s dýcháním, je nutné držet v polosedě. Ideální je s ním komunikovat a zkoušet, zda jeho reakce odpovídají momentální situaci.

Komplikace s dýcháním u miminek

V případě, že malé dítě mohlo něco omylem polknout, je nutné dítě převrátit hlavou směrem dolů. Poklepat v místě mezi lopatkami na zádech.

Oživování - resuscitace

Malé děti dokáží dýchat velmi mělce. Pokud však nemáte jistotu, zda dítě dýchá, zkuste pomocí zrcátka, které přiložíte ke rtům, zjistit, zda se dechem orosí či nikoli.

Přestat dýchat může dítě nejen při pádu na zem, ale i ve vodě nebo díky zasažení elektrického proudu. Malé děti nemají takový dostatek kyslíkové zásoby jako dospělé osoby, proto je nutné začít oživovat okamžitě.

První pomoc nejen při letních úrazech

  1. Zavolejte rychlou záchrannou službu.

  2. Zjistěte, zda dítě dýchá nebo nereaguje na nic a nedýchá. V případě, že dýchá stačí dítě umístit do stabilizované polohy na boku.

  3. Nejdříve je nutná kontrola dutiny ústní. V případě nutnosti je třeba ji vyčistit.
  • Vyndat zapadlý jazyk
  • Odstranění tekutin (voda, zvratky, krev)
  1. Oživování dítěte má trochu jiná specifika oproti oživování dospělé osoby.
  • Záklon hlavičky
  • Ucpat nosní dírky
  • První vdech z úst do úst (Je třeba se pro vdech hodně nadechnout a sledovat, zda se hrudník dítěte zvedá. Pokud ano, je resuscitace úspěšná a není potřeba dále pokračovat. Pokud ne, zahajte masáž srdce.)
  • Masáž srdce
    • Kojenci (0–1 měsíc) – použijte pro mačkání hrudníku mezi bradavkami pouze jeden prst. Střídá se v intervalu 1x vdech a 3x nepřímá srdeční masáž.
    • Děti (2-12 měsíců) – Srdeční masáž se může provádět již pomocí dvou prstů. Interval ve střídání umělého dýchání a masáže je stejný jako u kojenců.
    • Děti (1-8 let) – masáž srdce se provádí pomocí celé dlaně v oblasti spodní části hrudní kosti. 1x vdech a 5x masáž srdce.
    • Děti starší 8 let – technika nepřímé srdeční masáže zůstává stejný jako u dětí od 1 do 8 let. Poměr se mění na 2x vdech a 15x stlačení.

Prevence letních úrazů

  • Používejte ochranné prostředky jako jsou helmy, chrániče na nohy i ruce, brýle, vhodné obutí
  • V autě používejte dětskou autosedačku vhodnou dle věku a váhy dítěte
  • Na dětském hřišti by měly děti navštěvovat konkrétní atrakce v doporučeném maximálním počtu. Například trampolína. Malé děti mladší 3 let by měly být neustále pod dozorem dospělého.
  • V létě u vody hlídejte děti neustále. Zvolte vhodnou obuv, aby nedošlo k pádu po kluzkém povrchu. Nenechávejte děti skákat do vody, kde neznají dno.
  • Domácnost vybavte ochrannými pomůckami. Například krytky do elektrických zásuvek, zábrany schodišť, ochranné prvky rohů nábytku, ostré předměty v kuchyni umístit do horních míst, chemické prostředky nechávat úplně mimo dosah dětí.
  • Děti nesmí trhat neznáme plodiny a ochutnávat je.
  • Kontrolujte pravidelně technický stav jízdních kol, bruslí apod.
  • Hlídejte dostatečný pitný režim, zejména v teplých letních měsících.