Jak vybrat vhodnou a bezpečnou dětskou autosedačku?

Jak vybrat autosedačku pro dítě?

Koupě kvalitní autosedačky vaše miminko ochrání v případě nehody. Proto její výběr rozhodně nepodceňte, stejně jako její správnou instalaci.

Rady do začátku

Vždy preferujte pořízení nové autosedačky. I když by nákup v bazaru mohl být cenově výhodnější, nemůžete mít záruku o stavu autosedačky. Možná poškození nejsou viditelná na první pohled, ale mohou zahrnovat skryté mechanické problémy, které mohou hrát klíčovou roli při autonehodě.

Pokud dojde k nehodě, i kdyby to bylo pouze drobný ťukanec, měli byste autosedačku vyměnit. Je důležité si uvědomit, že absence viditelných prasklin nemusí znamenat, že je autosedačka stále plně funkční a schopná poskytnout stejnou ochranu jako dříve.

Očekávaná životnost autosedačky je specifikována v návodu od výrobce a pohybuje se obvykle mezi 6 až 15 lety. Na autosedačku samozřejmě působí teplota a UV záření v autě a zkrátka se opotřebovává.

Každé dítě je individuální takže, co bylo vhodné pro jedno dítě, nemusí být vhodné pro druhé. Děti mají různou postavu a hmotnost. Proto je klíčové vybrat autosedačku, která je adekvátní pro konkrétní dítě a také pro typ vozu, ve kterém bude umístěna.

Při výběru se soustřeďte na modely s posílenými bočními ochrannými prvky kolem hlavy, které poskytují zabezpečení při bočním nárazu. Pokud narazíte na autosedačku označenou jako SICT, značí to, že tento model je vybaven speciálním prvkem pro ochranu při bočním nárazu.

Časté chyby při poutání dítěte do sedačky

  • Dítě je usazeno do autosedačky v zimní bundě, takže se pásy nedají pořádně utáhnout.
  • U kojenců do 4 měsíců se doporučuje jezdit s dítkem maximálně 1,5 h. Jinak by se mohly objevit potíže s páteří a dýcháním.
  • Častý je zbytečně brzký přechod na větší autosedačku.
  • Pásy nesmí být přetočené.

Váha a výška dítěte

Podstatná je nejen váha, ale i výška dítěte. Než budete vybírat novou, nejprve dítě změřte. Hlava dítěte nesmí být výše, než je opěrka.

detska-autosedacka

Kompatibilita s autem

Většina autosedaček může být použita v různých automobilech, avšak u těch, které se montují pomocí ISOFIX systému, může vzniknout problém. Kompatibilitu s vaším vozem zjistíte z kontrolního štítku umístěného na autosedačce. Tento štítek obsahuje informace o použití a bezpečnostním standardu. Pokud vidíte označení „Universal", znamená to, že je tato autosedačka vhodná pro všechny vozy. V případě, že tato značka chybí, zaměřte se na výběr autosedačky, která je specificky kompatibilní s vaším vozem. Některé autosedačky mohou být dodávány s tištěným průvodcem, v němž naleznete seznam modelů aut, pro které je sedačka vhodná, a také seznam míst ve vozidle, kde ji lze umístit.

Autosedačku obvykle umisťujeme na zadní sedadlo. Pokud chcete umístit autosedačku typu „vajíčko" (0–13 kg) na přední sedadlo, vždy je nutné vypnout airbag spolujezdce. Pro maximální bezpečnost cestování je nejvhodnější umístit autosedačku za spolujezdce.

Co je ISOFIX?

ISOFIX představuje mezinárodní normu pro uchycení dětských autosedaček, což zahrnuje pevné spojení mezi autosedačkou a automobilem. Tento systém pracuje na bázi jednoduchých kotvících bodů, které jsou propojeny s vozidlem a slouží k zacvaknutí dětské autosedačky. Tím je zajištěna vysoká úroveň bezpečnosti.

Při výběru autosedačky je důležité ověřit kompatibilitu s ISOFIXem ve vašem vozidle. Autosedačky s ISOFIXem nabízejí snadnou manipulaci, protože je lze jednoduše demontovat a použít v jiném voze. Pokud jiný vůz není vybaven ISOFIXem, je možné autosedačku upevnit pomocí tříbodového pásu.

Je důležité mít na paměti, že autosedačky pro děti nad 18 kg nelze připevňovat pouze na ISOFIX. Ten je vhodný pouze pro autosedačky do hmotnosti 18 kg.

První autosedačky 0-13 kg

  • Skupina 0 a 0+
  • Určená pro novorozence asi do 1 roku
  • Jedná se o typ „vajíčko“
  • Umisťujeme vždy v protisměru na zadní sedadlo, tak je chráněno celé tělo dítěte
  • V protisměru by dítě bylo jezdit alespoň do 15 měsíců
  • Součástí vajíčka je i novorozenecká vložka pro nejmenší miminka
  • Mezi další bezpečnostní prvky patří madlo a stříška vajíčka

Jak správně připoutat dítě do vajíčka?

Děťátko v autosedačce typu „vajíčko" by mělo být vždy přepravováno v opačném směru jízdy, ideálně na zadním sedadle vozidla. Hlavová opěrka by měla být umístěna přibližně o dvě šířky prstů nad rameny dítěte. Pás by měl být utažen na šířku jednoho prstu. Důležité je, aby bradička dítěte nebyla příliš těsně u prsou.

Dítě by mělo být umístěno co nejblíže ke sponě pásu. Ramenní polštářky (chrániče) by měly být vždy umístěny na ramínkách, aby pásky nepřicházely do přímého kontaktu s dítětem a netlačily ho. Vždy je důležité se seznámit s návodem k autosedačce, zejména se zaměřením na správné nastavení madla a instalaci základny.

Pokračovací autosedačky

Rozdělují se do několika kategorií.

Autosedačky 0–18 kg

  • Pro děti 0, 0+, I
  • Maximálně do věku 4 let
  • Umístěna vždy vzadu
  • Nelze umístit na kočárek jako vajíčko

Autosedačky 9–18 kg

  • Skupina I
  • Do věku asi 4 let, určená pro samostatně sedící děti od 9 kg
  • Nelze umístit na kočárek jako vajíčko

Autosedačky 9–36 kg

  • Skupina I, II a III
  • Pro děti od 9 kg
  • Maximálně do 12 let, případně výšky 150 cm

Autosedačky 15–36 kg

  • Skupina II a III
  • Pro malé cestující do 150 cm, případně 36 kg, nebo 12 let
  • Pokud je umístěna vepředu na sedadle spolujezdce, je airbag zapnutý

Podsedák

  • Skupina III
  • Do 150 cm a 36 kg
  • Nenabízí ochranu zad, krční páteře ani hlavy
  • Díky podsedáku dítě sedí v požadované výšce

Tipy jak na správnou instalaci autosedačky

  • Správně namontovaná dětská autosedačka zůstává pevně fixována a nepohybuje se. Některé modely autosedaček disponují světelnými a zvukovými indikátory, které signalizují správné upevnění.
  • Při každé jízdě autem zkontrolujte, zda je sedačka správně nainstalovaná. Dále je nutné zajistit, aby bylo dítě vždy řádně připoutáno.
  • Při utahování bezpečnostních pásů by měl být zachován mezi pásem a tělem dítěte malý prostor, zhruba na šířku jednoho prstu (pás se nesmí ohybat).
  • Není bezpečné připoutávat dítě v autosedačce, pokud má na sobě zimní bundu nebo kombinézu. Tyto materiály jsou často kluzké, což může vést k posunutí pásů během prudkého brzdění. Navíc není možné dostatečně utáhnout pásy, takže při nehodě může dítě vyklouznout. Dále je třeba dát pozor na huňaté nebo velké kapuce, které mohou ovlivnit polohu hlavičky.
  • Při instalaci autosedačky vždy následujte instrukce uvedené v přiloženém návodu. Je užitečné mít kopii návodu uloženou v telefonu nebo v přihrádce vozidla.
  • Během cestování nezapomínejte na pravidelné přestávky na občerstvení a protažení. Je však důležité si uvědomit, že krmení dítěte během jízdy je nebezpečné. Také dejte pozor na volně umístěné hračky a předměty v automobilu, které by mohly při náhlém brzdění způsobit zranění.

autosedacka-do-auta

Proč je autosedačka důležitá

Autosedačky a také zvýšené podsedáky jsou navrženy pro usazení dětí v autě, které mají výšku do 150 cm a váží do 36 kg. U starších dětí je možné již bezpečně použít standardní bezpečnostní pás na obvyklém místě ve vozidle.

Autosedačka je klíčovým prvkem pro bezpečnost při přepravě dětí, jelikož v případě náhlého brzdění nebo srážky zajišťuje udržení dítěte na místě. Je proto důležité dát dítě do autosedačky vždy, i když pojedete jen kousek.

Proč nestačí držet dítě na klíně?

Dítě při nárazu nemáte šanci udržet. Pokud narazíte v 50km rychlosti a budete držet desetikilové dítě, museli byste udržet 300 kg. Nejpravděpodobněji ho neudržíte, nebo ho naopak rozmačkáte.

Proč dávat autosedačku do protisměru?

Hlavička dítěte je zhruba čtvrtinou jeho celkového těla (v porovnání s dospělým, kde tvoří zhruba osminu těla), má krátký a měkký krk a relativně velké břicho. Nejcitlivějšími oblastmi jsou proto hlava, krk a vnitřní orgány v břišní dutině. Při čelním nárazu rychlostí 50 km/h dětská hlava, vážící kolem 2 kg, najednou váží 56 kg.

To znamená, že tělo dítěte a zejména jeho krk musí nést tuto hmotnost. Při nárazu dopředu jsou bezpečnostní pásy schopny udržet pouze ramena a tělo, zatímco hlava je vržena dopředu a krk nemá sílu ji udržet. Jízda ve směru nárazu znamená až pětinásobně větší pravděpodobnost zranění. Pokud je autosedačka proti směru, podpírá páteř, krk i hlavu dítěte. Vozit dítě v protisměru byste měli co nejdéle, nejlépe alespoň do 15 měsíců, kdy to povoluje zákon. Ovšem klidně můžete potomka takto vozit až do 4 let, pokud to jeho výška a váha dovolí.

Do kdy musí dítě sedět v autosedačce

Musí jezdit v sedačce děti do 150 cm a 36 kg. Podstatná je i to, zda je pás umístěn správně, tedy přes klíční kost a pánev.