Jak oblékat děti v první jarní teplé dny?

Jak obléct děti na jaře?

Možná neexistuje špatné počasí, ale rozhodně existuje špatně zvolené oblečení. Nejen na jaře, ale i na podzim je důležité děti správně obléci. Přechod na jiné roční období totiž vyžaduje i jiný šatník a důmyslné promyšlení toho, co je potřeba dítěti dát, aby zbytečně neprochladlo. Zde najdete několik rad a tipů jak na to!

Více je lépe než méně

Tato rada je aplikovatelná i u oblečení a vrstvení. Uvažte, pokud má dítě jednu teplou (a navíc neprodyšnou) vrstvu, snadno se při jakékoli aktivitě zpotí. Pakliže si dítě vrstvu oblečení sundá, žádná jiná ho nechrání. Tím, že je dítě zpocené, snadněji ofoukne a chytí virózu. Ne vždy se proto pouze jedna teplá vrstva hodí. Navíc je potřeba uvážit proměnlivost počasí jak na jaře, tak i na podzim. Ráno je vždy chladněji než odpoledne. Lepší je proto dítěti dát více vrstev, nicméně tenčí, vyrobené nejlépe z funkčního materiálu. Ty pak může ze sebe postupně sundávat, podle toho, jak se mění počasí.

Jak na toto vrstvení? Ono totiž poskládat pár vrstev na sebe taky nemusí zcela splnit svůj účel. Je potřeba dodržovat tento jednoduchý postup:

  • Spodní vrstva – tato vrstva musí být hřejivá a odvádět pot. Nejlépe tuto funkci zastává termoprádlo, které nejen že zahřeje, ale je i příjemné na nošení a odvádí vlhkost. Byť se může počáteční investice zdát větší, kvalitní termoprádlo vydrží několik výletů a skotačení venku. Nejlepší je termoprádlo vyrobené z merino vlny. Tento materiál je totiž antibakteriální. Navíc, pokud se dítě hodně zpotí, termoprádlo nebude zapáchat.
  • Prostřední vrstva – tato vrstva by měla být izolační. Zároveň by měla odvádět vlhkost ze spodní vrstvy dál. Toto nejlépe splňuje fleecová mikina. Pokud je dítěti teplo, nebo si chce nějakou vrstvu sundat, měla by to být právě tato.
  • Vrchní vrstva – funkcí této vrstvy je chránit dítě před větrem a deštěm. Tato vrstva musí odvádět vlhkost, zároveň ale i teplo, aby se dítě moc nepotilo. Nejlépe si s tím poradí softshellová bunda, která by měla být i nepromokavá a odolná proti větru. Nicméně dobře si s tím poradí i membránová bunda či pogumovaná bunda.

jak-oblect-deti-jaro

Jak vybrat jarní bundu na jaro?

Softshellová bunda na jaro

Tato bunda je zlatý universál, který která má v sobě vše, co dítě může na jaře a podzim potřebovat. Tyto bundy jsou nepromokavé, odolné proti větru a zároveň velmi prodyšné. Na trhu je spousta druhů bund, proto je dobré koukat na parametry a ujasnit si, v jakých podmínkách dítě bude bundu využívat. Softshellové bundy mají totiž několik vrstev, a i různý vodní sloupec. Bude-li dítě lítat jen po sousedství a v nedaleké přírodě, vystačí si s menším vodním sloupcem a menším počtem vrstev. Vyšší vodní sloupec vyhledávejte především pro túry do hor.

Membránová bunda

Nejkvalitnější bunda, jaká se dá pořídit. Materiál co do kvality nemá konkurenci, a to především díky polymeru, který je všit mezi podšívku a vrchní vrstvu. Díky tomu je bunda velice prodyšná. Zároveň disponuje i vysokým vodním sloupcem, dítě tak bude v každé situaci suché a chráněné. Její využití není jen na jaře, ale i v dalších ročních období a hodí se jak na cestu do školy, tak i na vycházky do horách.

Pogumovaná bunda

Pogumované bundy jsou ideální pro průzkumníky, kteří nejraději objevují svět na dně kaluže. Je-li vaše dítě neustále špinavé od bahna, bude tato bunda ideálním řešením. Bundu je třeba pouze osprchovat, nečistota okamžitě zmizí.

Vzhledem k tomu, že koupě kvalitní bundy může být někdy oříšek, připravili jsme si pro vás pár bodů, které jsou při koupi potřeba zohlednit:

  • Zip – věc, která ne každého napadne zkontrolovat, nicméně kvalitní zip je základ. Jakmile totiž bude zip drhnout, může to způsobit několik komplikací, které povedou až ke zničení bundy. Je také dobré zkontrolovat, zda se bude zapíná až ke krku, případně až k bradě. Zip by neměl škrábat.
  • Velikost – ne vždy se vyplatí kupovat bundu o jednu či dvě velikosti větší. U softshellové bundy rozhodně kupujte takovou bundu, které padne. Nepadnoucí bunda by nemusela dobře udržet teplo a dítě by tak cítilo chlad.
  • Vodní sloupec – každá dobrá bunda by měla být nepromokavá. Jak moc nepromokavá je se zjistí podle vodního sloupce. To je tabulka ukazující, jak moc je materiál odolný proti tlaku vody. Je ovšem dobré se na tyto vlastnosti ne zcela spoléhat. I nejodolnější bunda může po celém propršeném dni přestat plnit stoprocentně svou funkci. V našich podmínkách je nejvhodnější v rozmezí mezi 3000 až 5000 mm.
  • Barva – ani barvu nepodceňujte. Nejlépe vybírejte takovou, která bude vidět i v horších viditelných podmínkách.

Když už budete kupovat bundu, můžete ji koupit rovnou v setech s kalhotami. Kolikrát se to cenově vyplatí více.

Krom výše zmíněného byste měli dětem vždy přibalit další kus oblečení do batohu, případně by ho měly mít po ruce ve školní skříňce. Mohlo by se totiž stát, že se dítě ve škole polije nebo zpotí. V ten moment se čistý kus oblečení hodí.

Další oblečení na jaro

Rozhodně by se neměly opomíjet další části těla, především nohy a hlava. K tomu vám posíláme inspiraci - na co vše z dětských doplňků nezapomenout.

Jakmile je dítěti zima od nohou, těžko se po zbytek dne zvládne znovu zahřát. Je proto dobré zainvestovat do ponožek z merino vlny. Ponožky totiž udrží nohy v teple a zároveň skvěle odvedou pot, jestliže se dítě rozhodne skotačit.

Čepice by měla být základem pro jarní a podzimní počasí. Vzduch je totiž stále studený. Navíc, při pobíhání se hlava snadno zpotí, čímž hrozí nastydnutí. A především, z oblasti hlavy uniká nejrychleji teplo. Je proto důležité tuto část těla udržovat v teple co nejdéle to je možné. Pokud je venku teplo a dítě má sundané všechny vrstvy oblečení, až tehdy je vhodné sundat i čepici. Čepice by měla být z merina, je totiž tenká, avšak skvěle chrání děti proti zimě. Krom čepice můžete pomyslet i na nákrčník. Ten zase naopak ochrání oblast krku.

A zapomenout nesmíte ani na kvalitní obutí. Bez toho se daleko nedostanete.

Jarní oblečení pro miminka

I zde platí stejná pravidla, tedy vrstvit. Nicméně oproti starším dětem mají miminka jednu nespornou nevýhodu – neřeknou si, když jim bude moc teplo nebo zima. Respektive, neřeknou to slovy a rodiče musí vytušit, zda nemá miminko zbytečně moc vrstev. Avšak i zde existuje několik tipů a triků, jak na to.

jak-oblekat-miminka

Maminky mají tendence dávat více vrstev, než je ve skutečnosti potřeba. Navíc je nutno myslet i na to, že miminka jsou povětšinou v kočárcích, kde jsou přikryté dečkou. I zde je tedy žádoucí obléci miminko do několika vrstev, které se v případě nutnosti dají snadno vysvléci. Avšak díky dečce nemusí mít miminko vrstev tolik.

Na jaře a podzim nejčastěji sáhněte po bodýčku nebo dupačkách. Tento univerzál je pak kombinovatelný s dalšími kusy oblečení, jako je mikina, fleecový kabátek, punčocháče, tričko, ponožky, čepička apod.

Dbejte na to, aby bylo oblečení z kvalitního materiálu. Pokožka miminka je podstatněji citlivější a nekvalitní oblečení by nemuselo dělat dobrotu. Na jaře je vhodné kupovat prodyšné oblečení, nejlépe fleece.

Pokud si nejste jisti, jestli jste to s oblečením pro miminko nepřehnali, zkontrolujte miminku zátylek. Jestliže je zátylek studený, znamená to, že je miminku zima a je potřeba ho doobléknout. Jakmile je zátylek zpocený, mokrý, miminku je teplo a je potřeba nějakou vrstvu oblečení odložit.

A nyní už užívejte jaro plnými doušky. 🌷