Jak obléct dítě do teplého počasí v létě

Jak obléct miminko do teplého počasí

Novorozenci nemají ze začátku svého života vyvinutou perfektní termoregulaci, a proto se musí zejména u nich dávat velký pozor na to, jak je vhodně oblékat. Jejich podkožní tuk má ze začátku pouze slabou vrstvu, a proto se jejich tělesná teplota dokáže i rychle snižovat. Abychom předešli přehřívání nebo prochlazení miminka, je dobré si zapamatovat pár tipů pro vhodné oblékání.

Letní měsíce a děti

Pokud se miminko narodí v teplých letních měsících, není problém s ním jít prakticky ihned po návratu z porodnice, na procházku. V případě, že je období tropů, tedy velmi vysokých teplot, raději zůstaňte s miminkem doma a vyčkejte na vhodnější počasí.

Všeobecně je známo, že nejvyšší teploty a nejintenzivnější sluneční svit bývá okolo poledne. 11–15 hodina není tedy zcela optimální doba pro procházku s malým, a dokonce ani větším dítětem. Například v kočárku se teplota ještě o něco málo zvyšuje, oproti teplotě vzduchu venku. Procházky v létě je tedy ideální provozovat ráno a dopoledne nebo až později odpoledne a navečer. 

Ideální je trávit tento čas například na chatě ve stínu lesa a obklopeni přírodou než zůstávat ve výhni, která se z městských ulic v letních měsících poslední dobou stává.

barefoot-obuv-deti

Pokožka a ochranné prostředky

Přímé slunce nesvědčí žádné pokožce, natož malým dětem. Kůže dětí se vyvíjí až do jednoho roku jejich života, kdy postupně vyzrává i obsah pigmentu. Do té doby je pokožka velmi citlivá na přímé sluneční paprsky a může se stát, že po procházce na slunci si může dítě odnést ošklivé spáleniny.

Novorozenec až do svého půl roku nemá dostatek obsahu barviva melaninu ve své kůži. Tudíž by neměla jeho pokožka přijít vůbec na přímé slunce.

Ochranné krémy se dají používat pro malé děti nejdříve po 6. měsíci jejich života. A i v jejich půl roce se můžou aplikovat ochranné krémy jen velmi sporadicky. Je důležité kontrolovat, aby byly velmi šetrné k dětské pokožce. Později i přes ochrannou vrstvu krému by se měl čas strávený na přímém slunci minimalizovat na co nejkratší dobu a raději dítě nechávat více ve stínu. Sluneční paprsky se lehce dostanou i do stinných míst, proto pobývejte i ve stínu se zvýšenou opatrností.

Díky nadměrnému pocení se můžou vytvořit miminku tzv. potničky. Zarudlé pupínky na zádech nebo hrudi, pod krkem, v podpaží a na zadečku. Proto se také doporučuje častěji přebalovat a více nechat větrat bez pleny. 

Na vzniklé opruzeniny od potu, které můžou být dost často i bolestivé a velmi nepříjemné, se dá použít mnoho přípravků pro to přímo určených. Nejlépe ty s obsahem zinku nebo ricinového oleje.

Kočárek nebo nosící šátek v létě?

Pokud plánujete procházky s miminkem v kočárku nebo v šátku, vybavte se dobře ochrannými prostředky.

Dítěti v šátku dejte určitě jakoukoli ochranu hlavy. Klobouk nebo přídavná stříška, která může být součástí nosítka.

U kočárku máte navíc pár funkcí, které dopomohou dítěti lépe se aklimatizovat v horkém počasí.

  • Má zabudované odvětrávání i při stažené stříšce
  • Prodyšná podložka, která dokáže odvádět pot díky speciálním kanálkům. Informujte se u výrobců nebo prodejců konkrétních produktů.
  • Sluneční clona s UV filtrem
  • Síť proti hmyzu, kterého bývá v létě velké množství.
  • Slunečník ke kočárku

slunecnik-deti-leto

Klimatizace a děti

Náhlé výkyvy teplot nejsou pro malé miminko ideální, právě kvůli nedostatečné termoregulaci. Chladnější klimatizace nebo puštěné větráky můžou způsobit až podchlazení dítěte. Proto se těmto častým změnám teplot s malými dětmi raději vyhýbejte.

Přehřátí u miminka

Prvotní symptomy přehřátí se projevují ve většině případů takto:

  • Červené tváře
  • Nadměrné pocení
  • Neklid

Vyvarovat se přehřívání u miminka můžete tím, že budete podávat dostatek tekutin (voda, mateřské mléko) a necháte dítě na místě mimo dosah slunečních paprsků. Také stačí dítě zakrýt jen plenou a nenavlékat ho do oblečení. Peřinku si pak můžete nechat až na chladnější počasí.

Popřípadě osvěžujte dítě pomocí navlhčené pleny, kterou budete přikládat nejčastěji na zátylek, nožičky a ručičky.

Vhodné oblečení dětí v létě

Jednoznačně vhodným materiálem pro naše nejmenší je bavlna nebo bambus. Bavlna nedráždí, je to přírodní vzdušný materiál a pro dětskou pokožku je to velmi šetrný materiál. Říká se, že miminko by se mělo oblékat o jednu vrstvu oblečení víc, jak jeho rodič, když s ním jde ven. V letních měsících to tak zcela neplatí. Vždy má přednost daná teplota venku a čistě vaše logické uvážení.

Poslední dobou letí i merino, díky svým skvělým vlastnostem, které si představíme později.

Vhodné oblečení pro nejmenší:

  • Lehká body s krátkým nebo dlouhým rukávem
  • Tenké kalhoty nebo tepláčky
  • Lehké dupačky
  • Prodyšné overaly pro lepší spánek v noci
  • Kraťásky
  • Trička a tílka

horke-letni-dny

Oblečení by mělo velikostně perfektně sedět. Pokud je moc těsné, není to pro miminko příjemné, a hlavně by to mohlo na různých místech tělíčka zbytečně škrtit a způsobovat otlačeniny. Díky takovému oblečení se pak může kůže více dráždit. Naopak větší velikost oblečení také není vhodná. Je pro dítě zase moc volné a můžou se do něho naši nejmenší pěkně zamotávat.

Při nákupu oblečení pro novorozence se zaměřte i na cedulky a nitě, které jsou nedílnou součástí každého kusu oblečení. Velmi záleží, z jakého materiálu se vyrábějí. Existují typy materiálu, které opravdu nedráždí a miminko je prakticky ani necítí na své pokožce.

Pokrývku hlavy dávejte dětem hlavně v případě, že je vyndáte ven z kočárku. Letních pokrývek hlavy existuje dnes již spousta druhů.

  • Čepička klasická nebo s ochranným kšiltem
  • Šátky s kšiltem i bez něj. Většina má i vzadu ochranný kus látky na šíji, která chrání zadní část krku.
  • Klobouček

Na večery, kdy se teploty umoudří a klesají, je dobré mít k dispozici i nějaké další bavlněné oblečení typu kabátek, svetřík nebo mikina.

Vhodné materiály pro letní oblečení

Při výběru letního oblečení pro miminka je nezbytné zvolit materiály, které podporují pohodlí, bezpečnost a zdraví dítěte. Zde jsou hlubší detaily o vhodných materiálech:

  • Bavlna: Bavlna je obecně nejvhodnějším materiálem pro letní oblečení miminek. Je nejen měkká a jemná, ale její vysoká schopnost absorbovat vlhkost pomáhá udržovat pokožku suchou a snižuje riziko vyrážek z tepla. Navíc je bavlna snadno prátelná a odolná, což přináší praktičnost pro časté praní.

  • Bambusové vlákno: Bambus je obzvláště vhodný pro citlivou pokožku dětí, protože je antialergický a antibakteriální. Je velmi měkký a až o 40% absorpčnější než bavlna, což pomáhá regulovat tělesnou teplotu a udržovat pokožku suchou. Navíc bambus je ekologickou volbou, neboť jeho pěstování vyžaduje méně vody a pesticidů než bavlna.

  • Lněné látky: Lněné oblečení je vysoce prodyšné a má vysokou tepelnou vodivost, což znamená, že může efektivně odvádět teplo od těla. Tento materiál je ideální pro nejteplejší dny, avšak může být méně měkký na dotek a má tendenci snadno se mačkat.

  • Merino vlna: Merino vlna je jedinečná ve své schopnosti regulovat teplotu, což z ní dělá vhodnou volbu pro celoroční nošení. V létě pomáhá udržovat tělo chladné a suché tím, že efektivně odvádí vlhkost. Merino je také přirozeně odolné proti zápachu a má přirozené antibakteriální vlastnosti, avšak může být dražší než jiné materiály. Poslední dobou je na vzestupu taktéž vložka do autosedačky z merino vlny.

  • Materiály s obsahem stříbra: Textilie s příměsí stříbra nabízejí výjimečné antibakteriální a antiodorové vlastnosti, což může být užitečné během teplých měsíců, kdy se bakterie a pachy snadněji tvoří. Tyto materiály jsou však obvykle dražší a mohou vyžadovat speciální péči při praní. Zejména u miminek a dětí nemusí být speciální požadavky na praní žádoucí.

letni-boty-pro-deti-jak vybrat01

Nevhodné materiály pro letní oblečení

Některé materiály mohou být pro letní měsíce méně vhodné kvůli svým vlastnostem, které mohou negativně ovlivnit pohodlí miminka:

  • Polyester a jiné syntetické látky: Ačkoliv jsou tyto materiály odolné a snadno se udržují, špatně dýchají a mohou způsobit, že miminko bude přehříváno a pocítí diskomfort. Syntetické látky také mohou dráždit citlivou pokožku miminka a přispívat k rozvoji vyrážek - opruzenin.

  • Těsné nebo nepružné tkaniny: Tyto materiály mohou omezit pohyb a být nepříjemné, zvláště v teplém počasí. Můžou také zhoršit přehřátí těla tím, že nedovolují vzduchu cirkulovat kolem těla. Dítě se pak cítí jako ve skafandru.

  • Těžké látky: Materiály jako džínovina nebo velmi tlusté tkaniny mohou být v létě příliš horké a nepohodlné. Tyto materiály mohou zadržovat teplo a omezovat přirozenou schopnost těla regulovat teplotu.

Výběrem správných materiálů a vyhýbáním se nevhodným můžete zaručit, že vaše miminko bude během teplých letních dnů cítit maximální pohodlí a bezpečí.

Kontrola teploty u dětí

Zda je dítěti velké teplo nebo ne, se dá určit dle toho, zda se potí za krkem a na zádech. Podle toho dítě buď oblečte navíc nebo ne. Zchladit rozehřáté dítě můžete také pomocí vlhkého hadříku a chladit ho právě na zátylku.

V případě, že potřebujete zjistit konkrétní teplotu dítěte, tak můžete využít měření pomocí klasického teploměru.

Studené končetiny u miminek neznamenají, že je jim chladno, protože se to opět odvíjí od nevyvinuté termoregulace. Stačí jim dát lehké ponožky nebo rukavičky, pokud si to počasí vyžaduje. Jinak není třeba.

Když bude dítě propocené, je vhodné ho převléci do suchého oblečení, tak aby nedošlo z vlhkého oblečení k prochladnutí.

  • Vhodná jsou lehká trička nebo body s delším rukávem, ponožky nebo lehké dlouhé kalhotky
  • Důležitá je také tenká čepička z bavlny. Nejlépe bez švů. V horkých letních dnech však není třeba.
  • Do kočárku stačí lehká deka z bavlny nebo plena.
  • V případě chladnějšího počasí je dobré obléci navíc lehkou bundičku či mikinu, která se dá v případě potřeby vždy sundat.
  • Pokud jsou teploty hodně vysoko, stačí dítěti obléci pouze body s krátkým rukávem nebo jen tričko a na přikrytí použít plenu.

Pro dobrý spánek v létě

V teplých dnech je také důležité vhodně obléct miminko a připravit mu postýlku tak, aby se dobře vyspalo. Dobře vyspané dítě se rovná dobře naladěný rodič.

  • Z postýlky odstraňte přebytečné doplňky typu mantinel kolem matrace apod. Tyto doplňky totiž brání dobré cirkulaci vzduchu uvnitř postýlky.
  • Pro teplé noci se doporučuje malé dítě zavinout do lehkého spacího pytle z prodyšného materiálu.
  • Na tělo stačí obléct pyžamko z velmi lehkého a tenkého materiálu.
  • Na noc se může také v dětském pokojíku nechat otevřené okno. Jen se vyvarujte vzniku průvanu, který by směřoval přímo na dítě.

Cestování autem v létě

Většina lidí už dnes automaticky zapíná v létě v autě klimatizaci. Dejte však pozor, aby nebyl mezi stupni uvnitř auta a venku moc velký rozdíl. Nastavení klimatizace by mělo být asi o 6 °C méně než venku.

detska-autosedacka

Také se zároveň doporučuje dělat při delších cestách časté přestávky na protažení a případné převlečení v případě propocení v autosedačce. Miminko se v autosedačce všeobecně dokáže rychle zahřát, proto se musí častěji kontrolovat stav jeho teploty. Do autosedačky můžete pořídit potah, který je vyroben přímo pro letní cestování a je z materiálu, který dokáže chladit a je příjemný na dotyk - již zmíněné merino.

Další dobrý tip pro cestování autem je využít zatemňovací rolety na okna, aby na dítě slunce nesvítilo přímo přes sklo. V některých autech jsou dokonce integrované.

Rizika přehřátí u miminek

Musíme to zopakovat ještě jednou - protože přehřátí je problém nejen u miminek. Právě ona jsou zvláště náchylná k přehřátí, protože jejich schopnost regulovat tělesnou teplotu ještě není plně vyvinutá. Přehřátí může vést k dehydrataci, úpalu a v extrémních případech dokonce k úžehu. Je tedy nezbytné sledovat příznaky přehřátí, jako jsou zarudnutí kůže, neklid, nadměrné pocení nebo naopak absence pocení, horká suchá kůže, zrychlený tep a obecná podrážděnost.

Jak předcházet přehřátí u dětí

Abychom předešli riziku přehřátí, je třeba dodržovat několik zásad:

  1. Stín: Vždy se snažte zajistit, že miminko bude ve stínu, zvláště v dobách nejvyšších teplot (mezi 10 a 16 hodinou).
  2. Hydratace: Ujistěte se, že má miminko dostatek tekutin. Kojené děti mohou vyžadovat častější kojení.
  3. Vhodné oblečení: Oblékejte miminko do světlého, volného oblečení a používejte kloboučky s širokým okrajem na ochranu hlavy a obličeje.

Seznam vhodného oblečení pro léto

  • Lehké bavlněné body: Ideální pro každodenní nošení, nabízí ochranu a pohodlí.
  • Klobouček s širokým okrajem: Chrání hlavu, obličej a krk před sluncem.
  • Prodyšné pleny: Mohou sloužit jako ochrana v kočárku nebo přes rameno při nošení dítěte.
  • Lněné šaty nebo overaly: Vhodné pro dívky i chlapce, nabízejí větší prodyšnost během horkých dnů.