Jak vybrat školní aktovku pro prvňáčka?

Mládě jde do školy!

 

Nejen pro první školní rok je dobré vybrat kvalitní batoh či aktovku. Někdy to může být oříšek, a proto jsme pro vás spolu s fyzioterapeutkou a podoložkou Editou Proškovou připravili tento článek, který je zaměřený hlavně na výběr školní tašky pro prvňáčka. Edita Prošková je známá mezi příznivci barefoot obouvání, je aktivní na Facebooku i Instagramu, kde publikuje odborné články zejména z oblasti podologie.

 

Jak vybrat aktovku 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaký je rozdíl mezi aktovkou a školním batohem?

 

Aktovky jsou vyztužené, a tak si drží stále stejný tvar, což je výhodou pro jednoduché vkládání učebnic a sešitů do tašky - nikde se nic nekrčí. Školní aktovky jsou většinou řešeny co nejjednodušeji, mají jednoduché zapínání a některé mají jen jednu velkou hlavní komoru, aby se děti při přípravě na vyučování nezdržovaly a aby jejich obsluhu zvládly i méně šikovné děti. Jsou vhodné hlavně pro prvňáčky, ale mohou přežít i druhou třídu. Nevýhodou aktovky je její váha, která může být oproti batohu klidně i o půl kila vyšší.

Batohy jsou lehčí, ale kvůli nedostatečnému nebo žádnému vyztužení nemusí držet tvar. Zpravidla mají jednu i víc komor a pak několik menších kapes (například na svačinu, pití, penál atd). Většina školních batohů vydrží déle, než aktovka protože jsou poddajnější a pojmou tak více učebnic.

 

Jak má školní aktovka sedět?

 

Vzhledem k tomu, že mezi prvňáčky bývají velké rozdíly v tělesné konstituci, nelze na 100% říct, který konkrétní typ či značka je vhodný pro všechny. To je stejné jako s botama :-)

  • Batoh či aktovka by měly odpovídat velikosti dítěte. Nemělo by to vypadat tak, že se taška nese na dítěti, ale že dítě nese tašku :-D Žádný hrbáč!

  • Záda batohu by měla být tak akorát dlouhá -  batoh by neměl přesahovat nad úroveň ramen, aby nevadil při otáčení a záklonu hlavy, ani by neměl končit příliš nízko - v úrovni hýždí. Správně by měl končit v úrovni beder, nad hýžděmi, v linii boků, max. 3 cm pod pasem.

  • Záda batohu kopírují záda dítěte - nevzniká mezera, taška by neměla odstávat od těla.

  • Dítě by mělo mít zapnutý hrudní i bederní pás, pokud jsou součástí batohu. Pomůže to rozložení váhy a ramena se nebudou přetěžovat.

  • Výrazně nepřesahuje trup do stran, aby mohlo dítě volně pohybovat při chůzi pažemi.

  • Hrudní přezka je na úrovni podpaží.

  • Dostatečně utažené ramenní popruhy, kontrolujte také v průběhu nošení!

  • Dotažené menší popruhy, které přitahují batoh k ramenům.

 

Jak by měla školní taška vypadat?

  • Záda by měla být zpevněná, anatomicky tvarovaná, některé batohy mají kovovou výztuž.

  • Ramenní popruhy dostatečně široké a polstrované.

  • Měla by být přítomna hrudní přezka, která zabraňuje padání popruhů z ramen.

  • Ideální je bederní pás, který pomáhá rozložit a přenést váhu batohu, ale je třeba brát v úvahu, zda si ho dítě bude zapínat.

  • Některé batohy jsou vybaveny rostoucím zádovým systémem, což znamená, že se batoh maximálně přizpůsobí růstu dítěte.

  • Zaměřte se také na reflexní prvky, které jsou důležité pro viditelnost dítěte.

  • V neposlední řadě je tu design, dítěti by se taška měla líbit :-)

  • Taška by měla být nepromokavá nebo mít pláštěnku.

Celková váha batohu či aktovky s učením, by neměla přesáhnout 10-15% váhy dítěte. Toto bohužel nelze vždy dodržet, protože některé tašky jsou samy o sobě těžší, než by měla být celková váha. Proto se snažme najít alespoň takovou aktovku, či batoh, který bude perfektně sedět na drobná záda našich dětí a nebude jim škodit více než je nutné.

 

 

Jak tedy dětem s váhou ulevit?

 

Velkou úlevou pro ramena může být bederní pás, který přenáší až 70% zátěže z ramen na boky, a tím minimalizuje negativní kompresi obratlů a meziobratlových plotének u dětské páteře, zatížení ramen. Popruh pomáhá zachovat vzpřímený postoj dítěte a umožňuje bezpečné a pro zdraví šetrné nošení batohu. Aby byl bederní popruh opravdu funkční, je důležité, aby byl polstrovaný. Nejlepší provedení mají všechny školní batohy Boll, které jsou právě z tohoto důvodu oblíbené u outdoorově založených rodičů. Důležité je však zamyslet se, jestli si bude Vaše dítě popruh zapínat, jinak mu bude spíš na obtíž. Bederní popruh mají také školní batohy Baagl Airy, které vynikají svojí lehkostí pouhých 650g! Topgal nově nabízí přídavný bederní popruh, který pasuje na nové modely školních aktovek a batohů. Popruh tedy můžete dokoupit a kdykoliv jej v případě nepoužívání odepnout. U tohoto popruhu však chybí polstrování a tak bude také přenos váhy na boky mnohem menší.

 

Co z toho plyne? Pokud budete vozit dítě autem do školy a ze školy, bude mít tašku na sobě minimálně, tak je bederní pás zbytečný. Při delších cestách s taškou na zádech je bederní pás výborným pomocníkem, který výrazně uleví zádům vašeho dítěte.

 

TIP! Váhu naplněného batohu můžete snížit i maličkostmi!

  • do láhve na pití dávejte pouze šťávu a dítě si vodu napustí ve škole - ušetříte minimálně 0,5kg váhy!

  • těžké, velké sešity skládejte v batohu co nejblíže zádům, aby bylo těžiště co nejblíže zad a batoh netahal dítě zbytečně dozadu

  • vybírejte lehký penál - místo tří pater jedno, oboustranné pastelky, ...

  • ideální je, když mohou děti nechávat papuče ve škole

 

Co se stane, když aktovka nebo batoh nesedí?

 

Vzniká tzv. vadné držení těla. Dochází k předsunu hlavy, protrakci ramenních kloubů, zvýšení bederní lordózy a špatné zapojení svalů trupu. Následkem mohou být bolesti nejen zad, ale i hlavy z přetížení určitých svalových partií. V případě příliš široké zádovky je omezen pohyb do extenze paže (zapažení), které je při chůzi naprosto fyziologické a pro správný pohyb trupu nezbytné. V případě, že je zádovka příliš dlouhá (zasahuje pod úroveň boků), dochází k narážení hýždí do tašky a zvyšování bederní lordózy, říká fyzioterapeutka Edita Prošková.

 

 

Rostoucí zádový systém = batoh, který roste s výškou dítěte

 

Některé aktovky od Baaglu a všechny školní batohy od Bollu jsou vybavené rostoucím zádovým systémem, to znamená, že můžete nastavit délku zádové části po ramenní popruhy podle délky zad. Batoh tedy poroste s výškou vašeho školáka, bude mu sedět na zádech delší dobu. Rostoucí systém zad můžete využít od prvního okamžiku, kdy nastavíte batoh přesně podle aktuální výšky dítěte.

 

Nezapomínejte kontrolovat nastavení všech popruhů také v průběhu nošení. Když se rozhlédnete na ulici, tak spousta školáků má batoh nastavený špatně, většinou mají děti povolené ramenní popruhy, a tím batoh klesá do úrovně hýždí - mezi bedry a batohem vzniká mezera, mění se těžiště, dítě má tendenci se předklánět, protože jej táhne batoh dozadu.

 

 

A je tu srovnávačka!

 

Připravili jsme si pro vás porovnání některých modelů od značek Topgal, Baagl a Boll.

 

Naše modelka Alička je velmi drobné postavy, měří 116 cm a váží 19 kg. Holčička má dlouhé nohy, kalhoty nosí velikost 122, obvod pasu 50 cm. Vybírali jsme z těch nejmenších školních aktovek a batohů. Je to tedy ten největší extrém, který mohou rodiče řešit, protože čím je dítě větší, tím se výběr zvětšuje :-) Batoh, který Aličce neseděl, může většině dětí sedět perfektně. Tato srovnávačka však může mít velký přínos pro rodiče podobně drobných dětí.

 

Všechny školní aktovky a batohy se vyrábí ve více barevných variantách, i pro kluky :-) V textu jsou odkazy, kterými se na ostatní barevné varianty prokliknete.

 

 

Topgal

  • Značka Topgal je na trhu už dlouhých 30 let.
  • Všechny jejich batohy jsou testované ve Zlíně v ITC.
  • Pro rok 2024 přichází s novinkami formou školních aktovek - DIDI, AIRA a KIRA.
  • Další novinkou je možnost dokoupení přídavného bederního popruhu pro nové modely 2024 a některé 2023, které jsou vybavené očkem pro připnutí.
  • V nabídce mají školní batohy různých velikostí a střihů:  pro prvňáčky, první stupeň ZŠdruhý stupeň ZŠ i studentské batohy pro středoškoláky i vysokoškoláky. Topgal má velké množství typů i barevných variant, ze kterých si vybere opravdu každý :-) V nabídce mají také batůžky do školky SISI nebo městské batohy.
  • Všechny školní batohy Topgal mají ve stejném designu penál PENN nebo ETUE, a tak si můžete sladit celý set :-)
  • Batohy mají nožičky, aby se nepřeklápěly a pěkně stály, případně je lze zavěsit na poutko, která mají většinou dvě, jedno pro zavěšení na lavici a druhé na nošení v ruce.
  • Topgal klade také velký důraz na bezpečnost dětí a tak mají batohy spoustu reflexních prvků, které splňují normy ITC Zlín, batohy BEBE jsou dokonce vybaveny blikačkou :-)
  • Topgal myslí i na takové detaily, jako jsou vyměnitelné obrázky u některých batohů ENDY nebo dekorační magnety ZMAG, které pomohou odlišit batoh v případě, kdy se sejdou ve třídě dva zcela stejné batohy nebo děti mohou nosit batoh úplně bez magnetu, když se jim obrázky omrzí.

 

školní aktovka Topgal DIDI 23033

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topgal DIDI 23033 je vyztužená aktovka s jednoduchým přístupem. Příprava na hodinu tak bude hračka a nebude děti zdržovat. Tento typ je tedy vhodný  pro děti, které jsou méně manuálně šikovné. V chlapecké variantě je podobná aktovka s oblíbeným motivem Minecraftu AIRA 23034. Tyto dvě aktovky jsou první a zatím jediné kompletně vyztužené aktovky od Topgalu,  novinky pro rok 2024.

 

Aličce je aktovka malinko delší, ale jinak sedí celkem pěkně.

 

 

Školní aktovka Topgal KIRA 23035

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topgal KIRA je druhý typ aktovky od Topgalu - také novinka 2024, který je o něco lehčí než aktovka DIDI. Vrchní část není vyztužená a stahuje se na šňůrku. Dva magnetické zámky se otevírají posunem do stejné strany. Chlapecká verze KIRA 23036 je s 1 dekoračním magnetem. Můžete přikoupit sadu dekoračních magnetů ZMAG 23036 s jinými obrázky.

 

Aktovka je Aličce příliš velká a dlouhá - v bederní části odstává od zad.

 

 

Školní batoh Topgal BEBE 20001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topgal BEBE je kompromis mezi aktovkou a školním batohem. Je částečně vyztužený. Konstrukčně sedí drobným dětem. Je vybavený blikačkou, která zvyšuje viditelnost a bezpečí dítěte.

 

BEBE Aličce sedí dobře, i když má popruhy utažené na maximum - je to tedy tak tak. Délka zádové části je však akorát - končí nad hýžděmi. U Aličky zvítězil svým designem a velké plus měla i blikačka :-)

 

 

Školní batoh Topgal BAZI 24003 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topagl BAZI je lehký školní batoh. Konkrétně BAZI 24003 je v nové barvě pro rok 2024 a tak je už vybaven poutky pro přídavný bederní popruh. Děti zaujme dekorační magnet, který lze měnit (na fotce níž). Jedna sada magnetů (3ks) je součástí, ale sadu dekoračních magnetů ZMAG 24003 lze také dokoupit v případě zráty. Batoh může být i zcela bez obrázku jako na horní fotce.

 

BAZI je Aličce delší, zasahuje do úrovně hýždí, zádová část je na její postavu příliš dlouhá.

 

 

Topgal BAZI a přídavná bederní popruh TOP 24022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukázka batohu Topgal BAZI s připnutým přídavným bederním pásem v černé barvě TOP 24022, který můžete zakoupit také v šedé barvě TOP 24021.

 

  

Baagl

  • Značka Baagl je na trhu krátce, ale spadá pod firmu Presco group, která se zabývá papírenskou výrobou 30 let. 
  • V nabídce mají velký výběr aktovek pro prvňáčky - Ergo, Zippy, Shelly, oblíbené jsou také batohy SKATE, které jsou vhodné pro děti od 3.třídy.
  • Můžete u nich najít například i školní penály, desky nebo tritanové láhve na pití, které jsou velmi oblíbené. 
  • Zakoupit lze školní sety v jednom designu, který obsahuje batoh, penál a sáček na přezůvky.
  • Jejich batohy jsou jak funkční, tak i módní, v nabídce mají i licenční motivy jako např. Minecraft.
  • Batohy i aktovky jsou testované v ITC Zlín.

 

BAAGL Školní aktovka Ergo Butterfly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktovka Baagl ERGO je kompletně vyztužená, s rostoucím zádovým systémem. Baagl výrábí ještě podobný typ aktovky ZIPPY, která má otevírání hlavní komory na zip a dítě se tak do tašky dostane pohodlně i když je zavěšená na lavici.

 

Na Aličku byla taška příliš velká a dlouhá. Na ramenou však seděla hezky.

 

 

BAAGL Školní batoh Airy Rainbow Unicorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Školní batoh Baagl AIRY je jediný školní batoh od Baaglu s bederním pásem. Vyniká svojí nízkou hmotností 650 g. Je vhodný pro drobné děti.

 

Bederní pás bohužel Aličce neseděl správně. I po maximálním dotažení byl volnější - Alička má v pase 50cm. Když se batoh zatížil, měl tendenci tahat dozadu - nejspíš díky špatnému těžišti, sešity a učebnice se odvracely od těla. Délka byla také delší a zasahovala do úrovni hýždí.

 

 

 

Boll

  • Firma byla založena v roce 1997 - výrobou se tedy také zabývá téměř 30 let.
  • Výrobce je zaměřený více outdoorově, a tak jsou jeho produkty vyhledávány spíše takto zaměřenými rodiči.
  • Školní batohy vyrábí ve 2 velikostech – 20l (1.-4.třída) a 24l (od 3.třídy).
  • Najdete u nich také outdoorové batohy pro děti (které jsou velmi oblíbené!) a dospělé, ale i spacáky.
  • Všechny školní batohy jsou vybaveny bederním pásem, hmotnostně se pohybují okolo 1kg. Mají rostoucí zádový systém o 4 polohách. Batohy jsou zaměřeny hlavně na funkčnost, design je spíš střídmý. Pokud tedy dítě není v tomto směru náročné, tak mu naopak může batoh vydržet dlouho díky rostoucímu systému zad.

 

Boll SCHOOL MATE 20 Flamingos - turquoise

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Školní batoh Boll School Mate 20 má všechny funkční vychytávky. Má rostoucí zádový systém i funkční polstrovaný bederní pás.

Malé mínus je, že není samostojný - má tendenci se překlápět kvůli měkkému dnu.

 

 

Boll School Mate 20 sedí Aličce nejlíp.

  • nepřesahuje úroveň ramen

  • končí v úrovni beder

  • bederní pás sedí správně a je dobře utažený

  • zádový systém je nastavený na úroveň 1

 

srovnávačka školních aktovek pro prvňáčky

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U rodičů zvítězil Boll School Mate 20, který seděl Aličce nejlíp.

 

Důležitý je ale také názor dítěte a ten se lišil. Boll se Aličce vzhledově nelíbil. Rodiče chtěli, aby měla Alička svůj školní batoh ráda.

 

Zvolili kompromis a vyhrál Topgal BEBE, který se holčičce líbí a sedí jí také dobře.

 

 

vítěz srovnávačky školních batohů

 

Potřebujete poradit?

 

Na naší kamenné prodejně KKboty.cz v Rapotíně máme vyškolený personál, který vám s výběrem pomůže.

Pokud však pojedete pro konkrétní typ školní tašky, udělejte si pro jistotu objednávku s osobním odběrem přes náš eshop a vyčkejte na zprávu, že je přichystaná. Velkou část zboží máme na skladě v Šumperku, odkud expedujeme eshop. Prodejnu zavážíme zbožím každý den, takže je to rychlé. Budete mít batoh v rezervaci.

 

Pokud to k nám máte daleko, můžete nám zavolat na 588 288 785 nebo napsat na info@kkboty.cz  - Maruška vám ráda poradí :-)