Jak vybrat boty pro děti?

Jak vybrat boty pro děti

Koupě kvalitních bot je velmi důležitá. Většina dětí má zdravé nohy, jenže již při nástupu do školy nastává zlom a třetina z nich má chodidla poškozená. Příčinou může být i nošení nevhodné obuvi. Mnoho rodičů upřednostňuje levné boty z tržnice před dražšími, ale kvalitnějšími botami, nebo svým dětem předávají obuv po sourozencích. Nástrah při kupování kvalitní obuvi je však více, a proto bychom vám chtěli poradit, jak vybrat správné dětské boty.

Obecná pravidla výběru dětských bot:

  • Vliv na zdraví chodidla má pružnost a pevnost podešve. Pružnost můžete vyzkoušet sami. Uchopíte-li botu jednou rukou za špičku a druhou za patu, měli byste ji bez námahy ohnout v místě, ve kterém při chůzi ohýbáte chodidlo. Zároveň by bota měla být ohebná i v podélné ose. Svou pružností by správně měla obuv podporovat pohyb nohy při chůzi, což znamená, že k došlapu by mělo prvně docházet v místě paty, poté na malíkové straně boty a nakonec došlápne palec.
  • Na růst záprstních kostí a kostí v prstech má vliv střih boty. Jestliže se bude špička boty zužovat, bude palec namačkán na ostatní prsty. Aby měly všechny prsty dostatek prostoru, musí mít botička špičku širokou.
  • V potaz byste měli brát také materiály, ze kterých jsou boty vyrobeny. V neprodyšném materiálu se bude dítěti potit noha a můžou se u něj objevit dermatologické potíže, jako plísně či otlaky. Nejlepšími materiály jsou textil a kůže.
  • Vzniku plochého chodidla zabrání obuv podporující klenbu nohy. Takové boty mají na palcové straně zhruba uprostřed vnitřní stélky malý polštářek. Stélka by měla být z měkkého a savého materiálu, například z bavlny. Opět můžete botu podrobit praktickému testu. Pokud sáhnete dovnitř boty, nesmíte v oblasti její špičky nahmatat v místě záprstních kostí jamku. Naopak by oblast měla být rovná či mírně vyvýšená.
  • U bot pro děti do předškolního věku je vhodný též zpevněný opatek.
  • V nejlepším případě by podrážka měla být rovná, obecně platí, čím nižší podpatek, tím lépe.
  • Boty pro dětské nožky by měly být co nejlehčí.
  • Volte boty na zapínání, s alespoň jedním, či dvěma suchými zipy, jen tak budou držet pevně na noze, gumička je vždy vhodná jen pro určitou výšku nártu, a lze ji jen obtížně přizpůsobit, pokud vůbec Tkaničky jdou sice perfektně utáhnout, ale ve většině školek takové boty odmítají.

detské-boty-jak-vybrat

Jak změřit dětské chodidlo

V prodejně obuvi požádejte o měřidlo, kterým zjistíte velikost dětského nohy. Nožičku dítěte byste měli změřit bez ponožky a ve stoje, s váhou dítěte přenesenou na chodidlo. Při zatížení se totiž velikost chodidla mírně zvýší.

Měřidla se napříč výrobci liší, někdy kromě délky změří i šířku chodidla. Problémem některých dětských botiček je jejich univerzálnost, proto pro dítě s velmi úzkým, ale dlouhým chodidlem muže být obtížné najít vhodnou velikost. Proto v popiscích veškerých bot vždy uvádíme na jaký typ nohy jsou vhodné.

Rada, že vložíte-li prst mezi patu a opatek boty, je velikost boty optimální, není příliš užitečná. Sice do boty vložíte prst, ale těžko zjistíte, jestli volný prostor nevzniká tím, že má dítě pokrčené prsty. Stejně tak často děti instinktivně krčí prsty, když zkusíte pomačkat špičku boty, kolik je tam místa.

Zvláštnosti stavby dětské nohy

  • Nožka dítěte je anatomicky i po stránce funkčnosti odlišná od nohy dospělého jedince
  • Dětská noha roste velmi rychle – jak v délce, tak šířce – obecně v proporcích (v průměru o 14 – 18 mm za rok, později o 6 – 14 mm u dětí starších
  • Kůstky malého děťátka jsou velmi měkké – chrupavčité. Kvůli tomu může docházet k deformacím při volbě špatné obuvi či přetěžováním
  • Bolest a tlak je dítětem méně vnímám – kvůli snížené citlivosti. Proto je nutné dbát pozornosti stavu a správné velikosti dětských bot

Myslete na tato specifika při výběru dětské obuvi.

detske-nohy

Jak zvolit vhodné přezůvky?

Při výběru přezůvek nastane vždy volba mezi bačkorami, vhodnými zejména pro děti ve školce a na prvním stupni ZŠ, a pantoflemi, které jsou vhodné zejména pro větší děti. Jestliže pro dítě mladšího školního věku chcete pořídit pantofle, měly by mít dva opasky přes nárt, v ideálním případě pak i kolem kotníku. Budete tak moci pantofel utáhnout přesně pro nožku vašeho dítěte. Bude-li bota příliš volná, dojde ke zvýšené aktivaci svalů prstů a to při dlouhodobém trvání může způsobit ortopedické vady, např. „kladívkové prsty“.

A pokud si stále lámete hlavu jak vybrat první bačkůrky pro dítě, máme pro vás tip v podobě článku na téma výběru přezůvek. Dozvíte se vše ze světa dětských bačkor - od nás pro vás.

Jak vybrat vhodné holínky?

Při výběru holínek hraje materiál ještě větší roli než obvykle. Velmi důležité je, aby byl celý vnitřní povrch potažen bavlněnou látkou, která oddělí gumu od nohy. Holinky díky tomu méně kloužou po noze a lépe se v nich chodí.  U kvalitnějších holinek můžete nalézt i vyjímatelnou stélku, kterou lze osušit.

První boty pořiďte, až bude dítě chodit

Častou chybou je předčasné obouvání do pevných bot. Jestliže dítě ještě nechodí, mělo by nosit pouze měkké capáčky nebo zateplené návleky. V zimním období jsou pak nejvhodnější kombinézy se sešitou chodidlovou částí. První botičky kupte až po prvních krůčcích. Předčasně koupené boty by dítěti neseděly, neboť chůzí se noha velice změní a nepravidelně rychle roste.

A praktická rada od nás - vyhněte se tzv. kroksám. Hlavně menší děti, zhruba do tří let, by měly mít boty, které dobře drží na nožce a kde bude pata dobře upevněná. Boty typu crocs jsou vhodné maximálně na pár dní k moři. I u sandálků hledejte ty s pevnou patou.

Nesprávná velikost bot deformuje nohy

Pro správný vývoj dětské nohy jsou dobře padnoucí boty klíčové. Boty menší velikosti, úzké nebo špičaté zanechají na chodidle trvalé následky. Ale ani větší boty nedělají dobrotu. Dětská noha bude sklouzávat ke špici a opět hrozí její deformace. Negativní vliv na vývoj chodidla má také nedostatek pohybu nebo naopak nepřirozeně náročná chůze. Ani chůze na boso po tvrdých površích vašemu dítěti neprospěje.

Nechte nohy dýchat

Materiál, ze kterého jsou boty vyrobeny, by měl být prodyšný a absorbující vlhkost, což splňuje nejlépe přírodní ušeň (kůže), nebo boty s kvalitní membránou. Naopak nelze doporučit koženku nebo plast. V zapařeném prostředí hrozí vznik plísní či atopického ekzému.

Pozor na již použité boty

Dětské boty nejsou levnou záležitostí a tak není divu, že mnoho rodičů dá svému mladšímu dítěti obuv po jeho sourozenci. Ve většině případů to však vede k problémům – boty jsou již vyšlapané, podle dítěte, které je původně nosilo, a často mohou mít nadměrně sešlapaný vnitřní, či vnější okraj paty, což má negativní vliv na chůzi. Ujistěte se, že jsou botičky opravdu v dobrém stavu a z kvalitního materiálu, nejlépe kůže. Pokud se rozhodnete boty opětovně použít, v každém případě kupte novou vložku (stélku), která se přizpůsobí dalšímu majiteli.

Pořiďte dítěti boty, ne závaží

V průměru udělá každé dítě 18 až 20 tisíc kroků denně a nadměrná hmotnost boty se tak stává problémem. Bohužel ani cena nebo značka nezaručí, že boty nebudou příliš těžké.

pouzite-detske-boty

Zabraňte tvrdým dopadům chůze

Chůze po betonu či dlažbě zatěžuje dětský pohybový aparát. V tomto ohledu jsou dva směry, kterými se můžete dát.

  1. Zvolit tradiční boty tlumící nárazy , použít můžete pěnové vložky nebo rovnou koupit boty s pružnou anatomicky tvarovanou stélkou či s podešví z pryže, styroporu, nebo termoplastického elastomeru-TPE.
  2. Nebo dát přednost barefoot obuvi, která je zpravidla tenká, lehká a příliš netlumí, ale podporuje dítě ve správných návycích chůze. V tenkých botech se děti naučí opatrněji našlapovat a tlumit dopady pomocí klenby, která se tím posiluje.

Oba tyto směry mají své výhody a nevýhody, který je Vám sympatičtější, a kteý si vyberete, záleží na Vás, z naší zkušenosti zdaleka nejsou jednotné ani názory fyzioterapeutů, ortopedů a podiatrů (zdravotnický obor zabývající se zdravím nohou).

Díky správně zvolené obuvi předcházíte pozdější deformaci chodidel. Ty časem mohou působit bolest zad, hlavy či být příčinnou operací ve starším věku dítěte. Věděli jste, že až 75 % populace trpí plochými nohami?