Jak vybrat první bačkory nejen do školy

Jak vybrat první bačkůrky?

S nástupem do školky či školy je potřeba řešit spoustu věcí. Jednou z nich je nákup vhodných přezůvek. Jakou obuv vybrat, aby byla vhodná pro několikahodinové nošení?

Bačkůrky na doma jsou také velkým tématem. Chůze na boso je sice zdravá, ale hlavně po členitém povrchu - tedy po trávě, písku či malých kamínkách. Běhání na boso po tvrdých dlaždičkách nebo parketách, které máte doma, příliš vhodné není.

Výběr dětských přezůvek nemusí být žádná věda:

  • Nevybírejte přezůvky jen podle ceny. Dítě v nich stráví několik dlouhých hodin, zpravidla více času než v botách, takže se vyplatí připlatit si za kvalitu.
  • Uvnitř bačkory musí být prostor asi 0,9 až 1,2 cm. Dítě by mělo bez problémů hýbat prsty. Bačkory zpravidla nemají polstrování okolo achilovky a při větších nadměrku se mohou vyzouvat, proto je doporučený nadměrek menší, než u bot.
  • V průběhu školního roku velikost přezůvek zkontrolujte, nožka dítěte roste rychle.
  • Na suchý zip, s přezkou nebo gumičkou?
    • bačkory na suchý zip se obecně nejlépe přizpůsobují noze, zejména různým výškám nártu
    • bačkory na gumičku zpravidla sedí lépe na nižší nárt
    • zapínání na kovovou přezku má výhodu, že si takové přezůvky zejména malé děti často neumí samy sundat (pokud jim neukážete jak), takže se nemohou neustále vyzouvat
  • Noha musí v přezůvkách dýchat, takže svrchní materiál by měl být prodyšný. Jinak se nožka snadno zpotí a hrozí riziko vzniku plísní a dalších nepříjemností.
  • Obuv musí být pohodlná, nesmí tlačit, škrtit, ale ani nesmí být příliš volná.
  • Vyhnout byste se měli i celoplastové obuvi nebo teniskám. Nekvalitní celoplastová obuv může obsahovat ftaláty a další nevhodné látky.
  • Děti by neměly nosit obuv s vysokým podpatkem, ten by měl být co nejnižší.
  • Opatek v botě je určen k tomu, aby poskytoval noze oporu a držel ji ve správné poloze, proto jakmile děti chodí, je zpravidla lepší zpevněný opatek.
  • Špička dětských papučí by měla být anatomicky tvarovaná (tedy nejdelší v místě palce), v krajním případě kulatá, jen tak budou mít prsty dostatek prostoru.
  • Co se týče stélky, u malých dětí je nejlepší rovná, u větších (cca od 5 let) může být i anatomicky tvarovaná, ta totiž podpírá podélnou a příčnou klenbu a tak se nemusíte bát, že by dítko mělo plochou nohu. Materiál by měl dobře sát vlhkost.
  • Přezůvky by měly být lehké, přeci jen dítko je bude mít na noze několik dlouhých hodin.
  • Podešev tlumí otřesy při chůzi, měla by být ohebná a se dobře přizpůsobit chodidlu.
  • Mezi vhodné přezůvky se řadí také zdravotní sandály nebo pantofle, zejména pro větší děti
  • Důležité ale je, zejména u menších dětí, aby bota měla pásek i vzadu. Noha totiž musí v botě pevně sedět. Často se stává, že děti (i dospělí) přidržují botu pomocí prstů, protože bota zkrátka dobře nesedí, to je samozřejmě špatně.
  • Samozřejmostí by měla být protiskluzová podrážka, ideálně s větracími otvory, bačkory pak lépe dýchají a omezují pocení nohou.
  • Nikdy nekupujte přezůvky bez dítěte. Potomek si musí obuv vyzkoušet, důležité také je, aby dítě stálo a v botách se prošlo. Jestliže pouze sedí, nožka se nemůže volně rozložit.
  • Nekupujte úmyslně o číslo větší bačkory. Při chůzi je to nebezpečné a může dojít k poškození chodidel, je ale potřeba zvolit správný nadměrek, přibližně 1 cm.
  • Volte přírodní materiály (nejčastěji bavlna). V botě ze syntetického materiálu se noha mnohem více potí a snadno mohou vzniknout kožní problémy.

Nejčastější chyby při výběru dětských papučí

  • Přezůvky bez pevné paty – nevhodné jsou bačkory typu „crocsy“ Volná pata není dobrá pro správný vývoj nožky, rovněž také hrozí riziko úrazu. Minimálně u dětí do 3 let by měla být pevná pata a kotník samozřejmostí.
  • Nesprávná velikost – boty nesmí být malé ani velké. Pokud jsou boty velké, při chůzi se dítě snaží držet boty pomocí prstů a zapojuje jiné svaly než by mělo. To není vůbec zdravé pro vývoj nohy. Jestliže koupíte těsné boty, je dost možné, že už po měsíci budete muset do obchodu znovu. Při nošené malých bot hrozí deformace prstů.

Jak na výběr prvních dětských bačkor - krok za krokem

Malému dítěti, které se učí chodit, se vyvíjí nejen nožní klenba, ale i celé chodidlo, které se podílí na správném držení těla. V případě, že se nevyvine správně, může později dítě trápit třeba skolióza (zakřivení páteře), ale i bolesti zad či hlavy. Dojít může i k deformaci nehtů a prstů. Proto je důležité, Vybrat vhodnou velikosti a typ boty.

Jak změřit dítěti nohu

Výběr té správné velikosti je zásadní. Proto není dobré spoléhat jen na to, že si dítko boty vyzkouší v obchodě. Při nákupu se ujistěte tím, že chodidlo obkreslíte na papír a délku změříte. Připočtěte k výsledné délce ještě 1 cm a podle těchto údajů vybírejte velikost. Chodidlo vždy měřte pouze, pokud dítě stojí, jen tak dosáhnete správného výsledku. Další, ale spíše orientační možností je vyndat z boty vložku a nechat potomka, aby se na tuto vložku postavil, podle toho také uvidíte, jestli velikost sedí, stélky v botách ale vždy přesně neodpovídají vnitřní délce boty. Jestliže dítěti pouze zmáčknete prsty v obuté botě, dítko instinktivně prsty pokrčí, takže vlastně nezjistíte, jestli je velikost správná nebo ne.

U malých dětí je nutné obuv měnit opravdu často, jelikož nožka rychle roste. U ratolestí tedy počítejte s tím, že budete nové boty kupovat několikrát za rok. Malé boty mohou vést k poškození chodidel a prstů.  Pamatujte si, že bota se neroztáhne do délky, některé přírodní materiály umožňují mírné povolení do šířky.

Barefoot bačkory – ano či ne?

„Bosé” – tedy barefoot papuče jsou boty, které maximálně simulují chůzi naboso. Díky své šířce poskytují dostatek prostoru pro chodidlo a prsty nohou, a zpravidla jsou také dobře prodyšné. Zejména u dětí je to nesmírně důležité pro zdravý vývoj. Negativem může být, že netlumí nárazy tak dobře, jako klasické papuče.

Mezi další ceněné parametry barefoot papučí řadíme tenkou pružnou podrážku, a nízkou váhu.

Při výběru přezůvek do školky se tedy zaměřte na skutečnost, že dítě v nich tráví převážnou část dne. Proto by barefoot přezůvky měly splňovat i tato kritéria:

  • tvar papuče musí kopírovat anatomický tvar dětské nožky
  • botky by neměly mít žádný podpatek
  • nízká váha boty
  • maximálně ohebná podrážka zajistí skvělý pocit nohou dětí
  • podešev by měla být neklouzavá
  • maximální prodyšnost boty je samozřejmostí

backoryKdy se barefoot boty nehodí?

Na následujících řádcích zmíníme pár příkladů – kdy je vhodné na barefoot obuv zapomenout, nebo minimálně konzultovat s ortopedem či podiatrem.

Barefoot boty nejsou ve většině případů konstrukčně vhodné při jakékoliv náročné sportovní aktivitě, zejména u dětí, které nemají dostatečně zpevněné všechny vazy. Botky taktéž neoceníte, pokud plánujete dlouhé túry po tvrdých chodnících ve městech. Barefoot kvůli nízké podrážce netlumí nárazy způsobené tvrdých došlapem.

Barefoot boty mohou být nevhodné také pro děti s rozvolněnými klouby, zde je lepší obátit se na lékaře. Nezpevněný kotník a opatek by mohly být příčinou úrazu.

U dětí s vývojovou vadou, problémy s kostmi či podezřením na problémy se stylem chůze – je vhodné pořízení barefoot obuvi řešit s ortopedem.

Jakým typům přezůvek se vyhnout?

Jaká obuv není vhodná na celodenní nošení? Odborníci doporučují vyhnout se teniskám, cvičkám, jarmilkám a podobné gumotextilní obuvi určené převážně na sport. U malých dětí se nedoporučuje nošení tenisek nebo textilních uzavřených bot s pryžovou podešví. U této obuvi dochází k tomu, že se noha nadměrně potí. Toto obutí je tedy nejlepší používat pouze po krátkou dobu, zejména na sport.

Bačkory s gumovou podrážkou zpravidla mají děrovanou podrážku, díky které lépe dýchají a zabraňují tvorbě plísní apod.

Při výběru dětských přezůvek raději vždy vybírejte ve specializovaném obchodě, kde jsou schopni a ochotni Vám poradit a pomoci, vyhněte se nákupům někde na čínské tržnici. Nekvalitní obuv může například obsahovat nevhodné lepidlo a další látky. Co se týče žabek nebo gumových pantoflí bez pásku, tak ty jsou dobré pouze na pláž. Měly by se používat tedy jen výjimečně. Na dlouhodobé nošení jsou naprosto nevhodné, protože nemají žádný pásek ani jinou oporu na patě. 

 

Jak poznat kvalitního prodejce dětské obuvi?

V prvé řadě – ručí za kvalitu a zdravotní nezávadnost. Je ochotný a schopný Vám poradit nejen ohledně velikosti, ale i ohledně vhodného typu bot. Prostě a jednoduše – zná svůj obor jako své boty. Dokáže se správným výběrem nejen poradit, ale také upozornit na úskalí těch kterých dětských papučí. Tak neváhejte a oslovte naše specialisty.