Jak správně pečovat o chodidla nejen dětí

Jak správně pečovat o chodidla?

Musíme říct, že nás velmi těší, aktuálně rostoucí trend u maminek, které se začínají zajímat o kvalitní dětské boty, a stejně tak o vývoj dětského chodidla od prvních chvil života dítěte v botách. Díky tomu lze předcházet problémům s vývojem nožek. A současně - podporuje to myšlenku - že zdravá chodidla jsou pro budoucí správnou funkci pohyhobového aparátu zcela zásadní. Dopřejte proto sobě i svým dětem tu nejlepší možnou obuv i péči.

V létě chce mít každý krásné nohy v pantoflích a sandálech, ale o chodidla bychom se měli starat po celý rok. A věděli jste, že tohle již mohli ovlivnit vaši rodiče? Nejde totiž jen o vzhled, ale především o zdraví. Zanedbaná chodidla většinou poznáte na první pohled. Ztvrdlá a popraskaná kůže na patách, mozoly, ale třeba i nepříjemná plíseň na nehtech nebo nadměrné pocení. To vše nás může potrápit, pokud se o nohy nebudeme řádně starat.

Mezi nejčastější potíže s chodidly patří:

  • popraskané paty,
  • zarostlé nehty,
  • suchá kůže,
  • hyperkeratóza kůže,
  • mozoly, kuří oka,
  • plíseň,
  • přílišné pocení nohou.

Pokud se potíže s chodidly zanedbají, může dojít až k tomu, že pacient skončí v ordinaci chirurga. Je tedy nutné problémy nepodceňovat a řešit je hned.

Vhodná obuv je základ

Jestliže dlouhodobě nosíte nevhodné boty, může to vést až k deformaci nohou. Nejčastěji jde o dámskou obuv s podpatky. V lodičkách se totiž nepřirozeně mačkají prsty a vysoké podpatky také nejsou pro chodidlo zdravé. Stejně tak sportovní obuv byste neměli nosit příliš často. Nejvhodnější je zdravotní obuv, ta dopřeje úlevu chodidlům, také dokáže podpořit správné držení těla, tlumí nárazy a dokonce pozitivně ovlivňuje klouby, na které je během celodenního zápřahu vyvíjen velký tlak.

Aby noha dítěte správně fungovala, potřebuje být dostatečně citlivá a vnímavá. Zejména u dětí noha potřebuje volnost. Proto doporučujeme u obuvi pro děti, ale i dospělé – prostě a jednoduše zkoušet, zkoušet a zase zkoušet. Bota musí odpovídat chodidlu.

Zdravým trendem je také barefoot obuv, tedy boty anatomicky tvarované, s dostatkem místa pro všechny prsty, velmi lehké a ohebné. Barefootové boty nemají žádný podpatek a pata je tak v jedné rovině se špičkou (mají tak tzv. nulový drop), a zpravidla mají jen tenkou a velmi ohebnou podrážku, tak aby byl cítit povrch, po kterém kráčíte.

Pokud si lámete hlavu, jak ale vybrat boty pro děti, sepsali jsme pro vás v našem blogu článek, kde jsme vypíchli, na co vše se zaměřit, na co si dát pozor a třeba - jak vůbec vybrat vhodnou velikost dětské obuvi.

barefoot-obuv-deti

Jednou týdně byste si měli dopřát domácí pedikúru:

  • Lázeň – klasická lázeň na nohy by měla být součástí pravidelné domácí pedikúry. Do vody lze přidat různé bylinky, soli, oleje atd.
  • Likvidace ztvrdlé kůže – pomocí pemzy nebo struhadla tvrdou kůži jemně odstraňte.
  • Stříhání nehtů – nehty stříhejte do rovna, nikoli do obloučku. Oblé hrany totiž snadno zarůstají do kůže a může to skončit až strhnutím celého nehtu. Nehty stříhejte po koupeli, kdy jsou měkčí.
  • Odstraňování kůžičky – nehtová kůžička neboli kutikula by se měla pouze zatlačovat nikoli stříhat. Jinak hrozí riziko zavlečení infekce. Po zatlačení nehtové kůžičky aplikujte ještě olejíček.
  • Hydratace – nezapomeňte chodidla dostatečně promazat vhodným krémem.

Speciální kosmetické ponožky na hydrataci i odstranění ztvrdlé kůže

Můžete si zakoupit speciální ponožky napuštěné krémem, které si natáhnete a necháte působit. Ponožky mají za úkol vyživit a hydratovat nožky. Na trhu jsou i exfoliační ponožky, které pomáhají odstraňovat ztvrdlou kůži.

Jak na pravidelnou péči o chodidla

Péče o chodidla by se neměla zanedbávat. Nohy nás celý den nosí a rozhodně si zaslouží, aby o ně bylo náležitě postaráno.

Základy správné péče o nohy:

  • Každý den nohy umyjte, jen tak dokážete zabránit vzniku plísní a dalších nepříjemných kožních problémů. Důkladně umyjte prostor mezi prsty, tam se často a ráda drží plíseň.
  • Po umytí nožky pořádně vysušte, ale pozor, na nohy používejte jiný ručník než na další části těla.
  • Noste ponožky a punčochy z přírodních materiálů. Silonky si kupujte s příměsí stříbra. V umělých materiálech se nohy potí a opět hrozí vznik plísní, ekzémů atd.
  • Nohy hydratujte krémem, nejlépe před spaním.
  • Nejlepší je, chodit alespoň jedou za měsíc na pedikúru. Tam se vám postarají o nehty i ztvrdlou kůži.
  • Nehty na nohou nezanedbávejte, jinak mohou začít nepříjemně zarůstat.
  • Pokud se objeví na nohou puchýř, prasklinka nebo jakákoli otlačenina, jde o znamení, že se s chodidly něco děje. Často je příčinou nevhodná obuv, ale na vině může být třeba i plíseň.
  • Co se týče odstraňování mozolů, tak to rozhodně nedělejte pomocí kovových nástrojů. Máte-li hodně popraskanou kůži, nepoužívejte pemzu, tím totiž můžete celou situaci jen zhoršit a nakonec se může objevit zánět.
  • Chůze na boso například po trávě je pro nohy přínosná.
  • Nohy pravidelně kontrolujte a všímejte si jakýkoli změn.

detska-chodidla-zdravi

Koupele

Koupele jsou příjemné i zdraví prospěšné, takže si je dopřávejte alespoň jednou týdně. Koupel je také příjemná relaxace a přispívá k celkové detoxikaci těla. Doma si stačí napustit do lavoru teplou vodu a přidat oblíbený esenciální olejíček. Toužíte-li užít si chvilku pohody, volte zklidňující levanduli, cedr, jasmín či březuli. Energii vám dodají citrusy, máta nebo borovice. Jestliže je kůže zanícení, sáhněte po tea tree, eukalyptu, případně oleji s citronovou trávou.

Čínská medicína a masáže

Podle nohou se snadno pozná celkový stav těla. Na ploskách chodidel se nachází akupresurní body, ty zrcadlí svaly a orgány v těle. V případě, že budete tedy mačkat ty správné akupresurní body na chodidlech, můžete si ulevit od bolesti. Často jde o bolesti zad, hlavy, ale třeba i nepříjemnou rýmu. Chodidla můžete masírovat doma nebo se svěřit do rukou odborníků. Masáž provádějte jemně a opatrně, zejména trpíte-li cukrovkou, srdeční nemocí, vysokým krevním tlakem nebo jinou vážnou nemocí. Přes nohy také vedou meridiány jednotlivých vnitřních orgánů, takže nohy opravdu ovlivňují celé naše tělo.

Tip: jestliže netrpíte žádnou chronickou nemocí, vyzkoušejte následující tip. Zahřejte olej, například olivový či sezamový, a do něj dejte pár kapek oblíbeného esenciálního olejíčku. Směs musí být tak teplá, aby vám to bylo příjemné. Olej vmasírujte do chodidel. Nejenže si užijete chvilku klidu, ale budete se cítit uvolněně, odpočatě a budete mít lepší náladu. Tuto olejovou masáž si dopřejte, pokud víte, že vás čeká nějaká stresová situace anebo naopak až po ní.

Kamínky z dovolené poslouží i doma

Jestliže jste si domů z dovolené přivezli kamínky a oblázky, využijte je. Až si budete dělat koupel nohou v lavoru, přijdete i oblázky. Můžete po nich jemně šlapat a celá chodidla i prsty se tak příjemně prokrví a uvolí, také se tím aktivují svaly na klenbě nohy. Velmi příjemné je kamínky nahřát a pak si na ně stoupnout.

Základem je hydratace

Chodidla musíte pravidelně hydratovat vhodným krémem, nejlépe ráno i večer. Ráno použijte lehce vstřebatelný krém, který se rychle vsákne a nezamastí ponožky. Na noc si můžete dovolit hutný a mastný krém. Stejně tak v zimním období je dostatečná hydratace nutná. Ideální jsou krémy obsahující syntetickou ureu, ta nožky krásně vyživí a brání poprskání kůže. Pořídit si můžete i různé hydratační noční masky, které dodají vašim nohám pořádnou dávku hydratace.

Nikomu nepůjčujte ručník

Plíseň můžete velmi snadno chytit ve veřejném bazénu, sauně, ale klidně i doma od ostatních členů rodiny. Mykotické onemocnění se může přenést v momentě, kdy použijete stejný ručník jako někdo jiný. Nebezpečí představuje i koupelnová předložka.

A jaké že to koupit první boty pro děti? No přece ty kvalitní. A pro sebe zdravotní obuv - ať se mají i vaše chodidla krásně!

Nu a na závěr pro vás mám tip - pár cviků na chodidla, která prospějí každému. Zacvičíte si s námi, než vyrazíte nakupovat?