Jak vybrat podzimní boty pro děti?

Boty na podzim pro dítě. Jak je vybrat?

Koupě kvalitní obuvi pro děti není zrovna levnou záležitostí, zvláště u malých dětí, kterým roste nožka každým dnem. Při správném výběru můžete však svým dětem pořídit takové botky, které využijí jak v podzimním období, tak také v tom jarním.

V první polovině podzimu bývá počasí ještě příjemné, ale je třeba si uvědomit, že teploty už klesají a oblačnosti také přibývá. Proto je ideální doba, abyste svým dětem vyměnili letní obuv za obuv podzimní. Ta by měla být tak kvalitní, aby si vaše děti nestěžovaly na bolest nohou a nebyla jim v botkách zima. Jak ale takovou obuv vybrat, když je na trhu tolik možností?

pozdimni-boty

Stylové a funkční zároveň

Každý chce mít děti jako ze škatulky, o tom vůbec není pochyb. Jenže najít stylové boty, které jsou nejen hezké, ale také funkční,  praktické a zdravé je často oříšek. Existuje mnoho značek obuvi, které se zaměřují na skutečnou kvalitu. Jednou z nich je například italská značka Primigi, která svou výrobu podřizuje každému věkovému období dítěte.

Značka Primigi se pyšní materiálem Gore - Tex, díky němuž dostávají boty absolutně nový rozměr. Právě boty Primigi jsou ty, ve kterých noha dítěte zůstane v suchu i při deštivém a sychravém počasí, nehledě na to, že jejich vzhled podléhá nejnovějším módním trendům.

Nejčastější chyba mnohých rodičů?

Mnoho rodičů dělá tu chybu, že svým dětem místo podzimní obuvi zakoupí obuv zimní - ano, zateplené sněhule sice nohy dětí zahřejí, ale podzim ještě není tak chladný, aby dítě mělo na sobě botu, která je speciálně určená pro mrazivé počasí. Vžijte se do vašeho dítěte. Noha by se vám v takové botě potila a moc příjemně by vám teda nebylo.

Dnešní doba již nabízí podzimní boty vysoké kvality, pro které je charakteristická pevná a protiskluzová podrážka. Kromě toho jsou podzimní boty vyráběny tak, aby dětem nebyla zima ani při mírném mrazíku.

Na co si dát tedy při výběru podzimních bot pozor?

Materiál

Mezi nejdůležitější faktory při výběru podzimních bot patří materiál. Ten by měl být prodyšný, aby nedocházelo k tomu, že se nohy v botě zapotí. Velmi dobrým materiálem je přírodní kůže, která je kromě jiného také velmi odolná vůči kdejakému poškození.

Pokud chcete nohám svého dítěte dopřát skutečně jen to nejlepší, poohlédněte se po obuvi s Gore - Texem. Gore - Tex je funkční membrána, která má za úkol odvádět pot ven z boty a zároveň zabránit tomu, aby se do boty dostala vlhkost. Z boty se tedy stává dokonalá nepromokavá, prodyšná a větru vzdorná bota.

Velikost

Aby bylo dětem v botách příjemně, neměly by být ani velké ani malé. Pamatujte si, že podzimní bota by měla mít až 10 - 15 milimetrů prostoru navíc - ten je určený pro pohyb nohy v botě při chůzi a také pro silnější ponožky a samozřejmě také pro růst nohy. Jedná se o tzv. nadměrek.

V žádném případě nepořizujte obuv větší než je doporučená velikost nadměrku. Chápeme, že byste byli rádi, kdyby vašemu dítěti vydrželi boty co možná nejdéle, ale pokud bude bota větší, noha v ní nebude pevně zakotvená a dítě začne často zakopávat, jeho chůze nebude jistá.

podzimní-boty-clanek01

Nadměrek

Jak jsme již zmínili v předchozím bodě, správný nadměrek v botě je velmi důležitý. Zapomeňte na staré a zaužívané zvyky, kdy strčíte prst za patu nebo na stisk špičky obuvi. Tyto zvyky jsou nepřesné a nikdy pomocí nich nezjistíte, kolik má dítě v botě ve skutečnosti místa.

Při strkání prstu za patu dítě instinktivně pokrčí prsty a strčí nohu ještě více dopředu, výsledkem budou pravděpodobně malé zakoupené boty. Správnou velikost nadměrku vypočítáte jen a pouze tak, že odečtete délku chodidla dítěte od délky vnitřní stélky boty (vnitřní délku boty změřte ideálně speciálním měřidlem Plus 12). Minimální délka nadměrku by měla být alespoň 3 milimetry.

Suchý zip vs. tkaničky

Častou otázku také je, zda dětem pořídit boty na zavazování nebo na suchý zip. To samozřejmě záleží, jak zdatné vaše děti jsou. Upřímně mnohem oblíbenější jsou suché zipy, a pokud jsou dva, nebo je kombinovaný suchý zip s gumičkou, není tomuto způsobu zapínání moc co vytknout, protože je jednoduché, rychlé, boty se snadno nazouvají a jde i relativně dobře dotáhnout. Samozřejmě ale stále platí, že tkaničky jdou dotáhnout ještě lépe.

Konstrukce boty

Správný výběr boty závisí také na její konstrukci. Obuv by měla být lehká a elastická, rozhodně ne tvrdá. Podrážka boty by být poddajná tak akorát. Vložka by ideálně měla mít mírně tvarované patní lůžko.

Zkoušení boty

Také zkoušení obuvi je při jejím výběru velmi důležité, protože pouze pomocí správné techniky vyberete ty pravé. Někdy se stane, že má dítko špatně usazenou nohu, kdy je pata až moc v přední části.

Zásadou u zkoušení obuvi je mít patu usazenou co nejvíce v zadní části, aby opatek svíral chodidlo. Dítě musí mít obuty obě dvě boty a musí stát na nohou, aby byla noha zatížena jeho vahou. Následně své dítě nechte, aby se ve zkoušených botách prošlo. Dítě se musí cítit pohodlně, bota nesmí být příliš těsná a prsty by se měly v botě volně hýbat.

Proč je výběr správné podzimní obuvi tak důležitý?

Aby se vaše dítě vyhnulo ortopedickým vadám, měli byste se na výběr obuvi zaměřit již od jeho narození.

Jak by měla správná obuv vypadat?

  • Pokud už dítě chodí, doporučujeme boty se zpevněným opatkem, ten naopak není vhodný, pokud děti ještě občas i lezou
  • Snažte se, aby děti nenosily boty zbytečně brzy – dokud neudělají alespoň 5 kroků volně v prostoru, nemá smysl boty kupovat, a lépe poslouží capáčky, které jsou i levnější. Poznají tak různé povrchy, čímž si také kromě chůze trénují motoriku.
  • Velikost boty měřte pomocí měřičů velikostí, které nabízí snad každá obuv. Nezapomínejte na zmiňovaný nadměrek.
  • Abyste správně obuv vybrali, měla by z boty jít vytáhnout vnitřní vložka. Díky ní zjistíte, jakou velikost vaše dítě potřebuje, ale také poznáte, co se pod vložkou ukrývá - zda je bota skutečně tak kvalitní nebo skrývá papírový spodek. Vnitřek boty by měl ideálně být z přírodní kůže, nebo textilu.
  • Pozor si také dejte na podrážky, které by měly sice být pružné, ale zase ne tolik - v žádném případě by se podrážka neměla ohýbat tak, že se špička a pata snadno dotknou.
  • Chápeme, že obuv je v dnešní době finančně nákladná, ale dítě by mělo mít alespoň dva páry bot.
  • Nikdy, ale skutečně nikdy nedávejte svému dítěti boty “po někom”, byť by to byl starší sourozenec nebo nejlepší kamarád. Bota už prošlápnutá někým jiným může mít nepravidelně sešlapanou podrážku a způsobovat tak např. valgozní (vbočené) kotníky, i jiné problémy do budoucna.
  • Ani větší bota víc jak o číslo není pro děti vhodná. Noha v botě plave, je nejistá a chůze dítěte je pak nestabilní.

Věděli jste, že celá jedna třetina dětí má ortopedické problémy už v první třídě, a to i přesto, že se narodily se zdravýma nohama? Je dobré si všímat jak chůze dětí, ale také jejich chodidel, u kterých se může objevit prapodivné řazení prstů, vbočené kotníky nebo jiné deformace nohy. Jakmile zpozorujete něco, co se vám nebude líbit, poraďte se s pediatrem, který už sám uzná za vhodné, zda řešit odbornou pomoc či nikoliv.

A jelikož se blíží zima - máme pro vás i pár tipů, jak vybrat kvalitní zimní obuv pro děti.