Jak vybrat zimní bundu pro děti?

Tipy, jak vybrat zimní bundy pro děti

Výběru kvalitní zimní bundy pro děti se vyplatí věnovat čas, a to hned z několika důvodů. Nikoho nepřekvapí, že hlavním kritériem při výběru zimní bundy je její schopnost dítě zahřát. Zimní bunda bývá nejdražší položkou v šatníku a každý rodič chce, aby jeho potomek byl při venkovních aktivitách v teple. Při výběru zimní bundy pro děti nevolte žádné kompromisy, ale jen kvalitní materiál, padnoucí střih a propracované detaily. Následující přehled vám přiblíží, jak vybrat tu správnou dětskou zimní bundu.

 Při výběru zimní bundy pro děti se můžete setkat s jejími následujícími vlastnostmi:

  • nepromokavost
  • prodyšnost
  • větruvzdornost
  • oděruodolnost

Nepromokavost

Aby děti při dělání sněžných andělíčků zůstaly v suchu, je nepromokavost bundy její důležitou vlastností.  S nepromokavostí je úzce spjatá hodnota vodního sloupce. Ta nám udává, jak vysokému sloupci vody je materiál, ze kterého je bunda vyrobena, schopen odolat, než prosákne. Nepromokavost zimní bundy je spjatá ale i s kvalitou švů, respektive jejich podlepením.

Dbejte na výběr zimní bundy pro děti s podlepenými švy i zipy. Za ideální hodnotu vodního sloupce pro naši středoevropskou zimu považujeme 5 000 mm. Hodnoty 10 000 mm a vyšší, jsou volbou spíše do vysokohorského prostředí.

Prodyšnost

Údaj o vodním sloupci se úzce pojí s prodyšností. Je žádoucí, aby nepromokavý materiál zimní bundy byl zároveň prodyšný. Proč? Prodyšnost materiálu označuje, jak dobře dokáže oblečení odvádět tělesnou vlhkost na povrch. Zjednodušeně odvod potu od těla. Pokud by prodyšnost zimní bundy nebyla dostačující, mohlo by se dítě zpotit a následně nastydnout, a to i v té nejteplejší bundě.

Větruvzdornost

Třetím a neméně důležitým bodem při výběru bundy pro děti je větruvzdornost. Větruvzdornost znamená ochranu před profouknutím zvenčí. Jakkoliv to může znít komplikovaně, při výběru zimní bundy je důležité, aby byl materiál nejen prodyšný, ale zároveň vnější vrstva i větruvzdorná. To každý rodič ocení například při lyžování nebo sáňkování.

Oděruodolnost

Při výběru dětské zimní bundy se můžete setkat i s údajem o oděruodolnosti.  Při předpokladu, že se děti v zimní bundě budou často válet ve sněhu, sáňkovat či se klouzat po ledě, může dojít k mechanickému opotřebení materiálu. Někteří výrobci počítají i s tímto faktorem, a tak můžete narazit i na tuto vlastnost.

detska-zimni-bunda

Jaký materiál dětské zimní bundy zvolit

Materiálů je celá řada a rodiči se při výběru z toho může zatočit hlava. Pro zjednodušení se orientujte na základní rozdělení, a to:

  • zimní bundy s tzv. zátěrem
  • zimní bundy s membránou

Funkční zimní bunda se zátěrem

Tyto bundy jsou levnější a spolehlivě nepromokavé. Co se však týká schopnosti odvádět pot, prodyšnosti, kvalitou zaostávají za těmi membránovými.

Funkční zimní bunda s membránou

Pokud vyberete pro dítě zimní bundu s membránou, získáte bundu, která nejenom nepromokne, ale je i prodyšná, tzv. "dýchá". Je to díky mikropórům v membráně bundy, kterými neprojdou kapky vody, ale zároveň jimi bez problémů odejde pot v podobě páry.

Membrán existuje celá řada, liší se ve svých parametrech i ceně. Ze známých membrán jmenujme například GORE TEX, Sympatex, Reimatec, apod.

Membránové zimní bundy jsou zpravidla tou nejlepší variantou, kterou můžete dítěti dopřát.

Podšívka

Kromě vnějšího materiálu je důležitá také kvalita podšívky. Podšívka zimní bundy by měla být teplá a příjemná. Měla by dítě hřát a zajišťovat mu pohodlnost nošení. Výborné tepelné vlastnosti má například fleece, který je zároveň příjemný na dotek.

Spodní část podšívky by naopak měla být ušita z rychleschnoucího materiálu. V tomto případě je dobrou volbou například nylon.

Jak udržovat zimní bundu?

Před tím, než bundu vhodíte do pračky, nezapomeňte zkontrolovat údaje na cedulce. Aby vašemu dítěti zimní bunda dobře sloužila i po vyprání, je potřeba se řídit uvedenými informacemi.  Na cedulce naleznete odpověď, zda bunda patří do sušičky či zda je potřeba její impregnace.

Praním a sušením se mohou poškodit funkční vrstvy bundy. Nešetrným praním by mohla přijít o své cenné schopnosti.

Při drobném znečištění vám dost možná postačí pouze jemný hadřík a vlastní zručnost. Vyvarujte se přílišnému tlaku na materiál a zvažte, zda je nutné použít např. kartáč.

Pokud je bunda velmi znečištěná, je dobrým nápadem zvolit profesionální služby čistírny, kde už si s dětskou zimní bundou poradí.

Impregnace zimní bundy

Pokud se bundu rozhodnete vyčistit vlastními silami, po oprání je potřeba ji správně naimpregnovat. K tomu je důležité zvolit vhodnou impregnaci, ideálně dle doporučení výrobce. Dobrým tipem na správnou impregnaci je rozložení bundy na rovný povrch, ať impregnace po materiálu nesteče. Impregnaci pak můžete nanášet tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit loužičky. Tak poznáte, že je bunda naimpregnována dostatečně a přebytečné loužičky jemně setřete.

Správná velikost zimní bundy – prostě musí padnout

V případě volby správné velikosti dětské zimní bundy rozhodně platí pravidlo, že větší je vždycky lepší. Nebojte se tedy zvolit i větší velikost, než vaše dítě nosí. Jednoduchým testem můžete vyzkoušet, zda dítěti bunda sedí. Dětská zimní bunda musí mít dostatečně dlouhé rukávy, když dítě zvedne ruce nad hlavu. Při tom zároveň musí sedět také délka kolem pasu. Počítejte s prostorem pro minimálně jednu teplou mikinu nebo svetr. V bundě by se mělo dítě cítit příjemně a pohodlně se v ní hýbat.

detska-zimni-bunda01

Detaily při výběru dětské zimní bundy

Už víme, jak vybrat zimní bundu dle účelu i materiálu. Můžeme udělat ještě něco více? Zde je pár užitečných detailů, které mohou vašemu dítě ti zvýšit komfort nošení.

  • Kapuce - měla by být vždy odepínací pro případ, kdy by se o ni dítě někde zachytilo.
  • Sněžný pás - při jízdě na sněžné lopatě nebo při pádu do sněhu se díky sněžnému pásu nedostane sníh pod bundu.
  • Stahování na konci rukávů - zabrání proniknutí sněhu do rukávů.
  • Límec bundy - je vhodné, pokud je část bundy u brady dítěte, kde dochází styku s pokožkou řešena příjemným fleecem.
  • Jmenovka uvnitř bundy - malý, ale užitečný detail.
  • Umístění kapes a jejich počet.
  • Zipy - přesvědčte se, že má bunda kvalitní zipy (př. YKK), a zároveň je pro vaše dítě jednoduché ji zapnout i rozepnout.
  • Reflexní prvky - zvýší bezpečnost dítěte. Díky nim je dítě viditelné pro řidiče i za šera, mlhy či špatného počasí.

Čeho se vyvarovat při výběru kvalitní zimní bundy?

Při výběru bundy upřednostněte kvalitnější výrobek před neznačkovým. Vyvarujte se těch, které nemají ani membránu, ani zátěr, u kterých nelze zjistit, zda jsou nepromokavé. Můžete se i setkat s povrchovým ošetřením, které po prvním oprání zmizí a bunda nedokáže odolat vodě či sněhu.

Sofshellky, větrovky, kabáty a ty další

V článku jsme shrnuli, jak vybrat skutečně kvalitní zimní bundu pro děti, která zvládne celodenní zimní radovánky i mrazivé počasí. 

Variantou pro případ velmi mírné zimy může být tenčí softshellová bunda. Pod ni se zaměřte na správné vrstvení oblečení. To ostatně platí i v případě, že na přechody z domu do školy nebo krátkou procházku po městě chcete využít zimní bundu z módních řetězců. Ty samozřejmě kladou důraz na vzhled a požadovanými vlastnostmi na voděodolnost a prodyšnost většinou nedisponují. Šik kabát pro malou parádnici nebo větrovku se superhrdiny pro chlapce doplňte výběrem kvalitní zimní bundy, která vaše dítě udrží celý den v teple, ať už při koulovačce nebo celodenní lyžovačce.