Jak se zbavit nachlazení u dětí?

Nachlazení u dětí – jak ho poznat a jak na něj?

Každý z nás to zná. Škrábání v krku, rýma, bolest hlavy a vyčerpání. Těmito nepříjemnými projevy nám tělo dává najevo, že jsme se pravděpodobně někde „nachladili“. Nachlazení nás může přepadnout kdykoli během roku, ale nejčastěji mu musíme čelit na podzim či v zimě, kdy je výskyt virů nejhojnější.

Nachlazení spadá mezi nejrozšířenější onemocnění. Z analytických dat můžeme vyčíst, že děti podlehnou nákaze přibližně jednou za měsíc. Dospělý jedinec potom přibližně třikrát ročně. Jak tedy jeho symptomy zmírnit nebo se jich zbavit úplně? A jak vlastně poznáme, že jde o nachlazení a ne třeba o chřipku?

Příznaky nachlazení

Je důležité vědět, že nachlazení je vždy virového původu. Protože jeho původcem není jediný vir, ale existuje nepřeberné množství různých typů, je pro náš imunitní systém velmi těžké se jim ubránit. V praxi to funguje tak, že jsme napadeni virem určitého druhu, tělo si vytvoří protilátky a pokud by nás znovu napadl ten stejný vir, byli bychom již nejspíš imunní. Ale pravděpodobnost, že nás tento stejný vir napadne znovu, je velmi nízká. Daleko pravděpodobnější je skutečnost, že budeme muset čelit jinému druhu viru, a tak i krátce po uzdravení můžeme onemocnět znovu.

Nejtypičtějším původcem nachlazení je tzv. rhinovirus. Při setkání s ním začne imunitní systém reagovat, což má za následek například tyto projevy:

  • Vyčerpání
  • Bolest v krku
  • Nateklé uzliny
  • Ucpaný nos
  • Rýma – zpočátku vodnatá, poté sekret houstne
  • Vykašlávání
  • Bolest svalů a kloubů
  • Bolest hlavy
  • Zvýšená teplota, případně horečka

nemocne-dite-nachlazeni

Jak onemocnění probíhá?

Obvykle vše začíná nenápadně. Zpočátku nepociťujeme žádné známky diskomfortu. Nějakou dobu totiž trvá, než jsou sliznice a horní cesty dýchací infikovány viry. Poté nás může trochu začít šimrat v nose, sem tam kýchneme. V dalších dnech nás sužuje nepříjemná vodnatá rýma, sliznice otéká a sekret houstne. V tuto chvíli často přestáváme vnímat pachy i chutě. K tomu nás trápí bolest v krku a vyčerpání.

Během těchto prvních dní je také největší pravděpodobnost přenosu nákazy na jiného člověka. Onemocnění se šíří kapénkami, které proudí vzduchem, a do těla se nám mohou dostat nosem, očima, ale i ústy například při líbání.

Pokud si ale dopřejeme dostatek odpočinku a nastavíme správný léčebný režim, již za pár dní se obranyschopnost organismu opět posílí a viry jsou na ústupu. Je však důležité nemoc nepodcenit a dodržovat léčebné postupy až do naprostého vymizení příznaků. 

Doba trvání onemocnění se pohybuje obvykle mezi týdnem až deseti dny. Může nás však trápit ve výjimečných případech až tři týdny.  Na druhou stranu jsou ale i případy, kdy se nemoc vůbec neprojeví, jelikož imunita organismu je tak silná, že si s nákazou poradí hned v zárodku. 

Jak rozeznat nachlazení od chřipky?

Tyto dvé zmíněné nemoci mají velmi podobné symptomy a lze je tedy snadno zaměnit. Obecně lze ale říci, že až na rýmu, která má u chřipky pouze mírnější projevy a bolest v krku, jež je také mírnější než u nachlazení, jsou projevy chřipky daleko závažnějšího rázu.

Hlavními projevy jsou tedy:

  • Vyšší teplota (někdy vyšší než 39°C)
  • Postižený se daleko více potí a trpí zimnicí
  • Daleko větší míra únavy a vyčerpání
  • Velmi intenzivní bolest svalů, kloubů
  • Kašel daleko silnější než v případě nachlazení
  • Rychlost nástupu nemoci – chřipka má daleko intenzivnější příznaky
  • U chřipky mohou propuknout i přidružená onemocnění - zánět vedlejších nosních dutin, zánět plic či myokarditida (zánětlivé onemocnění srdečního svalu) – tyto projevy mohou být i životu nebezpečné

Musíme mít na paměti, že i v případě obyčejného nachlazení může dojít v kombinaci s oslabenou imunitou i k rozvoji zánětu průdušek, případně chřipky. Je tedy na místě být obezřetný a ideálně již předem posilovat imunitu, a nemoci tak předejít.

Léčba nachlazení

Nepříliš pozitivním trendem dnešní doby je „přecházení“ nemocí. Ačkoli je v případě nemoci ideálně klidový režim a eliminace fyzické zátěže, člověk i přes veškeré příznaky do práce zkrátka musí nebo chce. Pokud tedy nemáme jinou volbu, je dobré alespoň trochu ulehčit tělu boj s nemocí.

nemocne-dite-nachlazeni01

V lékárnách najdeme velké množství podpůrných preparátů pro léčbu, nebo alespoň zmírnění projevů nemoci. Jedná se o různé vitaminové doplňky, betaglukany, minerály. Mezi nejoblíbenější můžeme zařadit například magnesium, zinek, selen, vitamín C. V posledních době se těší velké oblibě ale také hlíva ústřičná či rakytník. Ty mohou pomoci posílit obranyschopnost organismu a urychlit či zmírnit projevy nemoci.

Pokud bychom chtěli vyzkoušet i netradiční způsoby léčby, nabízejí se například léčebné postupy tradiční čínské medicíny nebo homeopatika. 

V případě, že už se nákaza dostala do stadia, kdy nás již sužuje například teplota, můžeme využít léků s obsahem ibuprofenu či paracetamolu, které mohou zmírnit projevy, a my se budeme cítit alespoň o něco málo lépe. 

Léčba konkrétních příznaků

U nachlazení je nutná trpělivost. A zaměřit se na konkrétní příznaky. 

Bolest v krku

Velmi častým projevem onemocnění je zánět v krku. Sliznice je zarudlá a může otéct, čímž způsobí obtížné a bolestivé polykání. Pociťujeme škrábání či pálení v krku. Někdy se k těmto obtížím může přidat i zánět hlasivek, který vede ke ztrátě hlasu.

Dle druhu bolesti zvolíme adekvátní léčivý preparát:

  • Antiseptika – Antimikrobiální účinek
  • Antiflogistika - Antibiotický účinek
  • Lokální anestetika – Znecitlivující účinek

Co se týče formy aplikace, obvykle si můžeme vybrat mezi rozprašovačem, sirupem či pastilkami. Účinek je u všech forem stejný, záleží tedy na nás, jaká forma aplikace nám vyhovuje nejvíce.

Kašel

U kašle je před zahájením léčby důležité určit, zda se jedná o suchý či vlhký kašel. Následně zvolíme vhodný přípravek:

  • Antitusika – zklidňují a tlumí suchý kašel
  • Mukoaktivní přípravky – usnadňují vykašlávání hlenu při vlhkém kašli

Rýma

V případě, že se objeví překrvení a otok nosní sliznice, zvolíme tzv. dekongestiva. Ta uleví od ucpaného nosu a také od výše zmíněného překrvení. K zakoupení jsou ve formě kapek či sprejů. Musíme mít však na paměti, že není vhodné užívat kombinované přípravky déle než týden, jelikož hrozí poškození sliznice.

Vhodným řešením pro zánět sliznice jsou také solné roztoky. Ty ji zvlhčují a čistí a minerální látky v ní obsažené napomáhají její obnově. Navíc jsou vhodné i pro dlouhodobé užívání, a mají dokonce i preventivní účinky.

Horečka

Horečkou označujeme tělesnou teplotu nad 38°C. Zvýšenou teplotu (tedy teplotu do 38°C) není obvykle vhodné snižovat léky. Při této teplotě si tělo dokáže poradit samo, bojuje proti virům a dochází k aktivaci imunitního systému.

Pokud ovšem máme již skutečnou horečku, lze sáhnout po tzv. analgeticích či antipyreticích. Ta jsou protizánětlivá, snižují tělesnou teplotu a zároveň poskytují úlevu i od bolestí těla a hlavy. 

Při užívání těchto léků je však třeba mít se na pozoru. Účinek látek v nich obsažených může být podpořen i dalšími látkami. Jednou z nich je kofein. Takovýmto přípravkům bychom se tedy měli vyhnout především večer před spánkem, jelikož ten je nedílnou součástí při zotavování se.

Domácí léčba nachlazení

  • Inhalace – Pokud máme, využijeme inhalátor, do kterého nalijeme slaný roztok. Pokud inhalátor nevlastníme, můžeme využít alternativní způsoby - vylouhovaný horký odvar z heřmánku nalijeme do misky, hlavu zakryjeme ručníkem a vdechujeme horkou páru
  • K úlevě od ucpaných dutin můžeme využít i vyplachování pomocí konvičky
  • Dostatečné smrkání
  • Masáž kořene nosu – palci ucpeme nosní dírky a ukazováčky masírujeme kořen nosu (každou stranu zvlášť)
  • Domácí antibiotikum – Očištěný křen nastrouháme, přidáme trošku medu a konzumujeme. Jako přírodní antibiotikum je také velice oblíbený česnek.
  • Čaj z podbělu s medem a citronem – Ředí hlen a napomáhá léčbě zánětu v krku.
  • Šťáva z cibule s medem – I tento známý recept ulevuje od příznaků nachlazení a kašle

nemocne-dite-nachlazeni02

  • Zábaly – Mezi nejznámější patří například ten Priessnitzův. Mokrý chladný kousek látky či kapesníku přiložíme na krk, překryjeme igelitem a zavážeme ještě suchým šátkem. Takto připravený zábal uleví od bolesti v krku. Pokud chceme ulevit od kašle, využijeme obdobný postup, ale obklad přiložíme na hrudník.
  • Dostatečný příjem tekutin
  • Horká vana – ale jen tehdy, pokud nebojujeme se zvýšenou teplotou či horečkou! Do koupele můžeme aplikovat i některý z druhů esenciálních olejů – fenyklový, z čajovníku, eukalyptový, levandulový
  • Medvědí mléko – jedná se o teplé mléko s trochou medu a rumu. Je samozřejmě vhodné pouze pro dospělé a v žádném případě není vhodné pro přímou kombinaci s léky. Obecně bychom se měli alkoholu v průběhu léčebného procesu vyhnout, jelikož oslabuje obranyschopnost.
  • „Detox“ – sice je populární především ten jarní, ale je vhodné jej zařadit i během roku

 Jak ještě urychlit rekonvalescenci?

  • Výtažky a nálevy z bylin – oblíbené jsou například heřmánek či šalvěj, které mají protizánětlivé účinky. Využijeme je zejména ke kloktání.
  • Bylinné čaje - meduňkový, mátový, čaj z lipového květu či oregana
  • Silný vývar – taktéž má antibakteriální účinky, poskytuje úlevu sliznici
  • Chilli, zázvor – tyto pikantní suroviny mají hřejivý efekt, který napomáhá prokrvení hrdla. V případě přípravy čaje ze zázvoru doporučujeme kořen nastrouhat pro výraznější chuť. Dochutit jej můžeme nejlépe medem.
  • Včelí med – Taktéž disponuje protizánětlivými účinky.

Kdy se raději s nachlazením obrátit na lékaře?

I když se v případě nachlazení jedná často o banální onemocnění, i tak bychom měli být na pozoru a neměli bychom podceňovat příznaky, které se ani přes veškeré naše snahy nelepší. Varovným signálem by měla být neustávající horečka přes 38°C, intenzivní bolesti těla, svalů, krků, bolesti v oblasti ledvin a na hrudi. Dále také silný dráždivý kašel s hustým zeleným či žlutým hlenem či velké bolesti při polykání.

Obezřetné by měly být taktéž speciální skupiny pacientů, jakými jsou těhotné ženy a děti:

Těhotné ženy

Jelikož ne všechny léky a byliny jsou vhodné pro užití během těhotenství, měly by nastávající maminky vždy konzultovat léčebné postupy se svým lékařem. Před návštěvou lékaře si může žena ulevit kloktáním slané vody od bolestí v krku, na kašel je vhodný zase vlažný čaj s medem. K uvolnění horních cest dýchacích poslouží inhalace teplé páry.

Děti a novorozenci

Děti jsou obvykle náchylnější k nachlazení než dospělí. Často se četnost onemocnění zvyšuje s nástupem do kolektivu ostatních dětí, tedy do jeslí či do školky. I když u dětí pozorujeme v mnoha případech pouze lehčí formu onemocnění, i tak je důležité důsledně dbát na klidový režim, dostatek odpočinku, tekutin a lehké stravy bohaté na živiny a vitamíny.

Pokud si nevíme rady, kdy se obrátit na lékaře, může pomoci těchto několik tipů:

  • U dětí do 3 měsíců věku konzultujeme s lékařem každé zřejmé nachlazení
  • 3-6 měsíců – konzultace je vhodná při horečkách nad 38°C
  • Děti starší 6 měsíců – lékaře vyhledáme při horečkách nad 39°C

Lékaře voláme také v případě, že má dítě:

  • bolesti uší
  • kašel, který trvá déle než týden
  • potíže s dýcháním
  • namodralá lůžka nehtů a rty
  • rýmu, která neustává ani po 10 dnech
  • dítě jeví známky velkého vyčerpání, hodně spí, nepřijímá dostatek jídla a tekutin

A jak se nachlazení vyvarovat?

Nejlepší je samozřejmě prevence. Na závěr tedy uvádíme několik možností, jak nákaze předcházet. Hlavním bodem je nepochybně dodržování základních hygienických návyků, tedy například časté a správné mytí rukou. Pokud to lze, vyhýbáme se místům s velkou kumulací osob, případně se chráníme rouškou.

Vyhýbáme se také stresovým situacím, volíme vhodné oblečení dle aktuálního počasí, dbáme na dostatek živin a vitamínů ve stravě. Pokud nejsou dostačující, můžeme je doplnit vhodnými výživovými doplňky.

Pokud nás už nemoc přece jen přemůže a nastoupí první příznaky, dbáme taktéž na hygienu – používáme jednorázové kapesníky, dezinfikujeme osobní věci (dálkový TV ovladač, mobilní telefon atp.) a především nezapomínáme na odpočinek a kvalitní spánek, které jsou pro organismus těmi nejlepšími zdroji energie.