Jak pečovat o nohy, aby byly zdravé?

Jak mít zdravé nohy?

Péči o nohy byste rozhodně neměli podceňovat. Základním kamenem péče o nohy je pravidelnost. Důležitá je nejen hygiena, ale i hydratace a dostatečné větrání. Nohy musí co nejvíce dýchat, Choďte hodně naboso. Co byste naopak neměli dělat, je nosit obuv někoho jiného, hrozí přenos plísní. Nedoporučuje se ani nošení polyesterových ponožek, nejlepší jsou bavlněné. Ostatně, věděli jste, že vitalita vychází mimo jiné i ze zdraví vašich nohou?

Několik tipů pro krásné nohy

  • Na závěr sprchy či koupele nohy ještě opláchněte studenou vodou, která je řádně prokrví.
  • Nohy nakrémujte, zejména na patě. Mezi prsty krém nedávejte.
  • Nohy po sprše pořádně osušte nebo nechte oschnout, vlhko mezi prsty snadno způsobí plíseň.
  • Noste ponožky a punčochy z přírodních materiálů.
  • Nehty udržujte krátké a čisté, nejlepší je chodit jednou za měsíc na pedikúru.
  • Boty kupujte v odpoledních hodinách, nohy v průběhu dne otékají.
  • V létě natírejte nohy opalovacím krémem, jestliže nosíte pantofle či sandály.
  • Nebojte se navštívit lékaře, pokud na chodidlech zpozorujete něco nezvyklého.

Dopřejte chodidlům lázeň

Oblíbená relaxační koupel se skládá z následujících ingrediencí: dva šálky olivového oleje, jeden šálek citronové šťávy, čtvrt lžičky mleté skořice, čtvrt lžičky mléka. Vše promíchejte a nalijte do lavoru s vodou. Lázeň si dopřávejte po dobu asi 15 minut. Nožky poté omyjte mýdlem, nezapomeňte důkladně osušit a nakrémovat.

Citronová lázeň vám pomůže v boji proti zápachu. Smíchejte stejné množství vody a citronové šťávy, chodidla ponořte do koupele na několik minut.

zdrave-nohy03

Nezapomeňte nohy namazat

Ideální jsou mastné krémy. Sáhnout můžete třeba po uklidňující měsíčkové či řebříčkové masti, při boji proti plísním vám pomůže mast z propolisu. Na nepříjemný zápach funguje dubový gel, můžete ho aplikovat několikrát denně. Jestliže vás trápí plíseň na nohou, sáhněte po tea tree oleji, kterým nožky 3x za týden natřete. Zaměřte se i na stravu, antimykotické vlastnosti má česnek, přidávejte ho proto do jídel.

Vyrobit si můžete i domácí krém na nohy. Je to jednoduché a naprosto bez chemie.

Domácí krém na chodidla vyrobíte z:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mandlového oleje
  • 1 lžíce oleje z pšeničných klíčků
  • 12 kapek eukalyptového oleje

Tento krém můžete skladovat na suchém a chladném místě. Dále si nožky samozřejmě můžete natírat i různými dalšími oleji, jako například kokosovým olejem, hořčicovým či sezamovým olejem.

Domácí jahodový peeling na chodidla vyrobíte z:

  • 8 měkkých jahod
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mořské soli
  • půl lžičky jemně rozsekaných mandlí

Vytvořte směs, kterou naneste na chodidla a jemně masírujte po dobu několika minut. Poté opláchněte, osušte a nezapomeňte použít krém.

Kontrolujte pravidelně nehty a prsty

Nehty rostou asi o 1 milimetr za týden. Je-li nehet příliš dlouhý, nebo může začít zarůstat do okolní tkáně, což může vyvrcholit až nepříjemně bolestivým zánětem.

Mezi příznaky patří bolest, zarudnutí, otok, horkost. V takovém případě si zkuste udělat koupel. Připravte si 3 litry vody, přidejte 3 lžíce heřmánku a nechte povařit. Následně nechte vylouhovat. Až odvar trochu vystydne, nalijte ho do lavoru a dopřejte si příjemnou koupel po dobu alespoň 10 minut. Do oblasti nehtového lůžka můžete ještě nakapat tea tree olej. Koupel opakujte klidně 3x za den. Jestliže se však objeví boule plná hnisu a nesnesitelná bolest, tak rozhodně neváhejte a navštivte lékaře.

Černé nehty

Ty se objevují zejména u aktivních sportovců, fotbalistů, turistů či horolezců. Přílišná zátěž způsobuje drobné krvácení kapilár, které jsou pod nehtem. Tmavé skvrnky obvykle nebolí, pokud ano, lékař může nahromaděnou krev odstranit.

Kuří oka

Kuří oka jsou velmi nepříjemná, rozhodně si při nejbližší příležitosti pořiďte v lékárně speciální náplast na kuří oka. Vyzkoušet ale můžete i různé babské recepty. Zkuste třeba pedikúru pomocí rozinek. Rozpulte rozinku a řeznou plochou položte na kuří oko a zalepte náplastí. Každý den měňte rozinku za novou. Asi tak po týdnu by mělo být možné kuří oko odstranit pomocí pinzety. Aby kuří oka nevznikala, nenoste úzké boty, ani špičatá obuv není vhodná. Dámy by měly zapomenout na vysoké jehlové podpatky.

Pemza

Již ve starověku lidé používali pemzu k odstraňování staré kůže. Tato vyhořená hornina je na to totiž ideální. Pokud se obáváte plísní, tak pemza má kyselé prostředí, takže žádné bakterie ani plísně na ní nezůstávají. Nezapomeňte, že kůži pomocí pemzy odstraňujte vždy zamokra. Nemusíte se bát, že by kůže rohovatěla, takže pemzu lze používat i několikrát za týden.

zdrave-nohy  

Co pomáhá na unavené nohy?

Na unavená chodidla perfektně zabírá následující koupel. Do lavoru dejte několik menších kulatých oblázků, nalijte teplou vodu a doplňte několika kapkami levandulového olejíčku. Pak jednoduše třete chodidly o kamínky alespoň čtvrt hodiny. Uvidíte, že je to velmi příjemné a bolavým chodidlům to uleví.

Choďte naboso

Na chodidlech je mnoho reflexních bodů, které ovlivňují fungování vnitřních orgánů. Chůze bez bot má pozitivní vliv na klenbu nohy a též stimuluje krevní oběh v nohách. Působí jako prevence proti plochým nohám a potížím s prsty. Jestliže na chození po trávě moc nejste, alespoň si pořiďte masážního ježka, kterého snadno využijete doma.

A hlavně - volte kvalitní boty pro sebe a hlavně pro své děti!

 

Tipy pro péči o chodidla

  • Kontrolujte chodidla – nožky kontroluje mezi prsty i na spodní straně. Trpíte-li cukrovkou, kontrolujte chodidla denně.
  • Každodenní hygiena – nožky denně myjte mýdlem a vodou, nezapomeňte nechat důkladně oschnout.
  • Hydratujte – mažte si chodidla krémem, pozornost věnujte hlavně patám. Mezi prsty ale krém nedávejte.
  • Stříhejte do rovna – nehty stříhejte do roviny, ale ne moc na krátko, mohly by totiž začít zarůstat. Nejlepší je používat kleštičky na nůžky a pilník.
  • Správná velikost bot i ponožek – nejen boty musí mít správnou velikost, zaměřte se i na ponožky. Malé ponožky mohou způsobit otlaky či dokonce puchýře.
  • Nepůjčujte nikomu boty – z cizích bot můžete snadno chytit plíseň a navíc jsou botky vyšlápnuté podle nohy původního majitele.
  • Boty střídejte – obuv musí dostatečně vyschnout, proto botky střídejte.
  • Procvičujte chodidla – i chodidla potřebují protahovat a posilovat, vyhledejte si na internetu vhodné cviky.
  • Masáž – masáž uvolní od stresu, zjemní pokožku a je velmi příjemná.