Cestujeme s dětmi. Jak na to?

Jak cestovat s dětmi?

Ani rodičovské povinnosti neznamenají, že se musíte vzdát dovolených a cestování. I když se často můžete setkat s názory, že vzít miminko například k moři není rozumné, při dodržování určitých zásad lze podniknout cestu i s takto malým dítětem. Navíc konkrétně mořský vzduch pozitivně ovlivňuje zdraví nejen vašich dětí.

A kromě toho, co je hezčí, než pozorovat, jak dítě poznává společně s vámi svět? A pokud do plánování a příprav na společné prázdniny zapojíte i ratolesti, uvidíte, jak budou nadšené.  

 V následujících řádcích vám přinášíme spoustu tipů a poznatků, které by se vám před cestou mohly hodit a které vám pomohou zajistit dovolenou plnou pohody a odpočinku.

cestovani-s-detmi01

Co si tedy před dovolenou s dětmi připravit?

Přípravu rozhodně není dobré podcenit, obzvlášť pokud cestujete s těmi nejmenšími. Ideální je před cestou vytvořit seznam, co vše je třeba přibalit s sebou a co vše je třeba zařídit. Co by na něm nemělo chybět?

  • Platné cestovní doklady – pokud se chystáte na dovolenou bez cestovní kanceláře, lze navštívit webové stránky ministerstva zahraničí, kde zjistíte po zadání cílové destinace potřebné doklady

  • Cestovní pojištění – určitě nespoléhejte jen na svoji kartičku pojištěnce, ale zajistěte si vhodné cestovní pojištění s dostatečnými limity pojistného plnění

  • Lékárnička - pravidelně užívané léky, léky na průjem, bolest břicha, léky na teplotu, teploměr

  • Hygienické potřeby – Plenky, vlhčené ubrousky, mýdlo, šampon, kartáček a zubní pasta a nezapomeňte ani na opalovací krém

  • Vhodné oblečení - i pokud jedete za teplem, přiberte raději několik teplejších svršků dětského oblečení
  • Příruční zavazadlo, které budete mít neustále při sobě, a bude obsahovat vše, co budete potřebovat během cesty (jídlo, pití, papírové kapesníčky, vlhčené ubrousky, případně plenky, rezervní oblečení, drobné hračky, v případě nevolnosti pevný igelitový pytlík)

  • Kočárek i pro větší děti – ačkoli může být vaše dítě již zdatný chodec, změna prostředí bývá pro dítě často vyčerpávající a pravděpodobně ujde menší vzdálenosti než obvykle. Výhodou kočárku je i jeho úložný prostor, kam můžete uložit spoustu věcí

  • Kvalitní obutí pro vás i vaše děti - jestliže plánujete nachodit řadu kilometrů s dětmi, musíte mít vy i děti spoleh na osvědčené dětské boty pro každou příležitost.
  • Očkování – pokud se chystáte do exotických zemí, je na místě poradit se se svým lékařem (případně v očkovacím centru), ohledně vhodného očkování

Auto, nebo letadlo?

Samozřejmě existují i jiné způsoby dopravy, ale mezi nejrozšířenější patří jistě doprava letadlem nebo vlastním vozem. Obě dvě varianty mají svoje pro a proti, je tedy na vás, kterou zvolíte.  

Letadlo

Cesta letadlem bývá obvykle snášena velmi dobře i malými dětmi. Při vzletu či přistávání je ale mohou přepadnout nepříjemné pocity spojené s přetlakem ve středním uchu. Ty lze eliminovat například žvýkáním žvýkačky či bonbónem.  V případě kojence kojením. Měli byste také zajistit dětem dostatečný pitný režim. Výhodou pro vás bude, pokud nebudete do letadla spěchat. Můžete tak zkrátit dobu, po kterou budou muset děti pouze sedět na svých místech.

Nevýhodou letadla je, především u těch nízkonákladových, omezená možnost příručních zavazadel během letu. Je tedy třeba brát tuto skutečnost na zřetel a vše si dopředu zjistit a promyslet.

Nezapomeňte ani na kočárek. Ten je u některých společností nutné odbavit společně s ostatními zavazadly. Někdy však lze kočárek odevzdat personálu až těsně před nástupem do letadla.

cestovani-s-detmi-letadlem

Pokud máte letiště blízko od domova, lze využít i odbavení den předem. V den odletu už tedy nesete jen příruční zavazadla, nemusíte s dětmi absolvovat často dlouhé fronty pro odbavení a zbývající čas do odletu si můžete krátit třeba pozorováním přistávací dráhy.

Auto

V případě cesty autem dělejte často pauzy. Dobrý nápad je také udělat si před cestou seznam čerpacích stanic, kde si můžete chvíli odpočinout.

Aby se dětem v autě ukrátila dlouhá chvíle, může si jeden z rodičů sednout na zadní sedačky k dětem a snažit se je zabavit hračkami, vyprávěním pohádek, zpíváním nebo slovními hrami.

Pokud víte, že vašemu dítěti bývá v autě špatně (trpí kinetózou), nenabízejte mu těsně před jízdou žádné jídlo. V případě potřeby použijte vlhký ručník pro osvěžení, dostatečně větrejte vůz. Určitě není vhodné, aby dítě četlo knížku nebo sledovalo ubíhající krajinu. Pokud je to nezbytné, použijte nějaký z volně prodejných léků proti kinetóze.

Co se týče organizace věcí v autě, je rozumné předem rozdělit věci na ty, které budeme potřebovat ihned po příjezdu, věci, které budeme potřebovat později, a na ty, které potřebujeme už během jízdy. Podle toho zvolíme vhodné umístění. Dobrým doplňkem je také střešní box. I když ho nemusíte celý naplnit, ubydou vám starosti s přemýšlením, zda se vám do auta vejde vše potřebně.

Vevnitř auta by mělo být co nejméně věcí „na volno“, je tedy vhodné opatřit si organizéry na sedadla a využít i zabudované přihrádky.

Tipy od maminek pro cesty s dětmi

Pokud už máte představu, jak by měla dovolená vypadat a už se začínáte těšit na společně strávené chvíle, mrkněte ještě na pár posledních zajímavých rad pro vylepšení či usnadnění cesty

cestovani-s-detmi-ve-meste

  1. Plánujte včas

Není nic horšího než zařizování na poslední chvíli. Jako dospělí lidé se umíme překonat a zvládneme i chvíli diskomfortu, ale v případě dětí musíme být obezřetní. Není nic příjemného cestou unavené děti vláčet naším vysněným resortem, hledat ubytování, případně možnost kde se najíst. Rodinné pohodě to rozhodně neprospěje.

  1. Kontrola u lékaře

I když je vaše dítě na první pohled zdravé, před dlouho cestou do zahraničí jej raději pár týdnů nechte zkontrolovat lékařem. Můžete jej požádat i o rady na cestu.

  1. Zkontrolujte ubytování

I když se na základě recenzí minulých návštěvníků jeví ubytování dobře, je na místě se osobně přesvědčit o jeho čistotě a bezpečnosti pro dítě. Zkontrolujte především ostré rohy, a zda jsou okna a dveře uzavíratelná. Pokud prostor pro dítě vhodný není, je rozumné zvážit možnost jiného ubytování.  

  1. Šetřete peníze

Při rezervaci ubytování můžete často narazit na výhodné nabídky pro rodiny s dětmi. A to ať už jde o celkovou slevu nebo třeba snídaně zdarma atd. Pokud víte, že vaše dítě není jedlík, je zbytečné mu platit snídaně zvlášť. Můžete se pokusit domluvit výhodnější nabídku

  1. Použijte veřejnou dopravu

Děti mají rádi nové vjemy. A koho z nás jako děti nefascinovala jízda metrem, tramvají nebo vlakem? Pokud to jde, využijte i tento druh dopravy.

  1. Zjistěte důležité kontakty

I když je to často zbytečné, jistota je jistota. Zapište si místní kontakty na policii či lékařskou službu a hasiče a nezapomeňte ani na velvyslanectví ČR.

  1. Lokátor

Ani dětský lokátor není od věci. Obzvlášť na letištích a nádraží bývá velký frmol a dítě se může jednoduše ztratit z dohledu. Výhodou je potom lokátor umístěný třeba na mikině. Vy zmáčknete tlačítko a ozve se signální tón z místa, kde se právě nachází vaše dítě.

  1. Štítek nejen na kufr

Dobrým nápadem je také štítek se jménem a kontaktem na vás umístěný na dítěti. Pokud by se dítě opravdu ztratilo, případný nálezce vás může jednoduše kontaktovat.

  1. Nepřehánějte to s cukry

Někteří rodiče udržují své děti v klidu tím, že jim podstrčí hromadu sladkostí. Ale co když byste potřebovali, aby dítě usnulo? Nebo co když budete chtít spát vy, ale vaše dítě bude plné energie díky cukru? Místo nezdravých a přeslazených dobrot sáhněte raději po kouscích zeleniny či ovoce.

Jak je zmíněno v úvodu, základem každé dovolené by měla být včasná příprava. Pokud tedy tento fakt budete mít na paměti, udělali jste první krok pro pohodově strávené chvíle s vaší rodinou.