Jak obléct správně miminko v zimě?

Oblékáme miminko v zimě - rady od rodičů

Pokud se miminko narodí v zimních měsících, je důležité hlídat venkovní teplotu, než se s ním vydáte na procházku. Všeobecně se nedoporučuje vycházet ven s novorozencem na delší procházky, pokud je teplota na teploměru -5 °C a více. Avšak krátkým cestám se určitě nevyhnete. Například kvůli cestě k lékaři, rodině apod.

A pro tyto situace je dobré řešit vhodné oblečení vždy dle aktuálních teplot a dle doby plánovaného pobytu venku.

Termoregulace miminka

Termoregulace u malých miminek není zcela vyvinuta, a proto je velmi důležité je vhodně oblékat do každého počasí. Správná teplota se začne pomalu regulovat v těle dítěte nejdříve po jeho půl roce života. Dítě je do té doby náchylné na mrazivé teploty a může se lehce prochladit nebo přehřívat.

Každodenní procházky venku i v zimě jsou zdraví prospěšné díky kterým si dítě vyvíjí i správnou imunitu pro svůj organismus. Ideální doba na procházky v zimě je určitě kolem poledne, kdy bývají teploty zpravidla vyšší než v jinou dobu během chladného dne.

Ochrana pokožky

Dětská kůže je velmi citlivá i vůči mrazu. Je důležité chránit hlavně obličej, který se zakrýt před mrazem nedá. Dostupné jsou ochranné krémy, které zabraňují různým omrzlinám. Optimální krém by neměl obsahovat vodu nebo její větší množství.

zimni-obleceni-miminka-tepleji

Vhodná výbava do zimy pro miminko

  • Kvalitní teplý fusak do kočárku
  • Hřejivá deka
  • Zimní vložka do hlubokého kočárku
  • Teplá, ale zároveň prodyšná pokrývka hlavy
  • Zimní zateplená kombinéza
  • Rukavice
  • Nákrčník, šátek, šála

Vybavení do kočárku v zimě

1. Zimní fusak

Kvalita fusaku se určuje tím, že se v něm dítě bude cítit pohodlně. Musí být zateplený a funkční. Při koupi se zaměřte hlavně na složení, z jakého materiálu je vyrobena nejen zevnější vrstva, ale hlavně ta vnitřní. Vrchní část fusaku by měla být určitě vodě i větru odolná. Optimálním materiálem je nylon nebo polyamid. Výplň fusaku je ideální z ovčí vlny, fleecu, mikroplyše nebo merino vlny. Dále existuje materiál outlast a dává se jako mezivrstva fusaku. Outlast se hodně využívá pro oblečení v kosmonautice. Jde o velmi kvalitní funkční materiál.

Další důležitý faktor pro správný výběr zimního fusaku je jeho délka a celkové rozměry. Velikost fusaku by se měla určovat dle rozměrů hluboké korby kočárku a také dle velikosti dítěte. K dostání jsou i fusaky s prodloužením na zip, které se pak hodí i do další sezóny do sportovního kočárku.

Praktičnost fusaku dodávají připravené otvory pro kšíry v kočárku či autosedačce. A některé fusaky jsou také již vybaveny protiskluzovou částí. Ideální v kočárcích, kdy fusak nejezdí z jedné strany na druhou a pevně drží na svém místě.

Další skvělou vychytávkou bývá stahovací tkanička v horní části okolo hlavičky dítěte. Díky tomu se zabrání velkém množství úniku tepla.

2. Nánožník

Chrání především ve sportovním kočárku před povětrnostními vlivy. Zpravidla bývá i voděodolný a větru vzdorný.

3. Ochrana na madlo kočárku

Lze připnout přímo na madlo kočárku a chrání ruce před chladem. Vzhledově se vyrábí například jako velké rukavice nebo jako jeden velký tunel. Výplň uvnitř může být kožíšek, díky kterému se ruce udržují i při delší procházce stále v teple.

4. Pláštěnka

Chrání před deštěm celý kočárek. A v zimě navíc i před nečekanou sněhovou nadílkou.

5. Zimní oblečení

Musí být funkční a pro dítě musí zajišťovat maximální pohodlí. Celkově se tvrdí, že dítě by mělo mít vždy o jednu vrstvu oblečení víc než ten, kdo ho bere na procházku. Není to však přesným pravidlem. Vždy je důležité zapojit selský rozum a zohlednit aktuální stav počasí venku.

6. Teplota miminka

Aktuální stav teploty dítěte zjistíte samozřejmě doma teploměrem. Venku ho však s sebou nikdo normálně nenosí, tak pak jen stačí přiložit ruku na jeho zátylek. Pokud je miminko za krkem horké a potí se, je mu jistě teplo. Pokud je mu zima, poznáte to tak, že bude mít chladné končetiny i bříško a celkově bude bledé. V případě, že bude mít zátylek suchý a teplý, je to ideální stav a dítěti je fajn, tak jak je právě oblečené.

7. Oblečení do šátku

V případě, že své dítě nosíte v šátku či nosítku, je dobré také přizpůsobit vhodné oblečení. Body, teplá bundička, svetr nebo mikina, punčochy, tepláky nebo dupačky, pokrývka hlavy a nákrčník okolo krku.

Správné oblékání dětí v zimě

Ideální styl oblékání v zimě je pro dítě několik tenkých vrstev na sebe.

1.vrstva se dává vždy nějaký funkční materiál, který dokáže skvěle odvádět pot a zároveň hřát. Ideálně se zde nabízí tzv. termoprádlo. Popřípadě obléci body nebo dupačky a na to navléci punčochy.

2.vrstva izoluje. Absorbuje pot a vlhkost z první vrstvy a udržuje teplo. Materiál pro druhou vrstvu je ideální z fleecu. Mikina, svetřík, body nebo overal, tričko nebo dokonce i roláček.

3.vrstva funguje jako ochranná. Chrání dítě před povětrnostními vlivy. Déšť, vítr, sníh a mráz. Musí splňovat několik vlastností. Hřát, udržet teplo, a přitom být i prodyšná. Na trhu jsou dnes již k sehnání velmi kvalitní zimní kombinézy s membránou i pro ty nejmenší děti. Jako třetí vrstva se dá dítěti obléci také bundička a zimní kalhoty. Zde však hrozí, že se pohybem může bunda vykasat nahoru a záda se budou postupně odkrývat.

zimni-obleceni-miminka-snih

Další variantou třetí vrstvy místo oblečení se dá použít i zimní fusak do kočárku. Volte však vždy vhodnou velikost, aby dítěti nebylo ve velkém fusaku chladno.

Další fakt pro správné oblékání dítěte v zimě je přizpůsobení k jeho pohybu. Zda je to jen malé miminko, které leží v kočárku bez pohybu, zda už sedí ve sportovním kočárku nebo zda už běhá okolo.

Pro děti, které se již samostatně pohybují, stačí pak už jen tričko s dlouhým rukávem z bavlny, mikina, punčochy na nohy a zimní kalhoty a bunda, pokrývka hlavy, rukavice na ruce a šálu okolo krku.

Jak vybavit šatník pro děti narozené v zimě

Děti narozené v zimních měsících potřebují trochu jiný typ oblečení než ty v létě.

  • Body s dlouhým rukávem (4 kusy)
  • Mikina s dlouhým rukávem (4 kusy)
  • Tepláky, popřípadě legíny (4 kusy) a navíc se hodí i legíny s chloupkem, které hřejí o něco více.
  • Overal s dlouhým rukávem (2 kusy). Ideální do postýlky na noc.
  • Ponožky (minimálně 3 páry)
  • Punčocháče, termo zateplené punčochy, s protiskluzem nebo froté.
  • Rolák, který díky svému stojáčku zahřeje a chrání perfektně krk dítěte.
  • Rukavičky do postýlky, aby se dítě zbytečně nepoškrábalo svými nehtíky.
  • Pokrývka hlavy nejlépe se zavázáním pod bradou, aby dítěti nesjížděla. Při velké zimě lze použít dva typy čepičky na sebe. Jako první vrstva je bavlněná a druhá vrstva vlněná. Lépe tak udrží hlavičku v teple.
  • Zimní zateplená kombinéza + capáčky na nazutí na nožky.
  • Boty do sněhu (pro větší děti). Boty by měly být zateplené a nepromokavé. Ideálně s protiskluzem.
  • Rukavice na ručky v případě, že je kombinéza bez nich. Ideální je nepromokavý a dobře zateplený materiál. V případě, že dítě nepřijde do kontaktu se sněhem, stačí i fleec, který perfektně zahřívá.
  • Zimní kalhoty s ochranou proti sněhu na spodním lemu se zipem.
  • Zimní bunda s kapucí
  • Šála okolo krku

Velikost oblečení

Pořizujte od nejmenší podle míry narození miminka.

Číslo 50 je pak určeno pro ty nejmenší narozená miminka. Není třeba jich pořizovat hodně, protože novorozenci vyrůstají z těchto velikostí velmi rychle.

Pro předčasně narozené děti jsou určeny velikosti menší jak č.50.

Následující velikosti jsou 56 až 62, které mohou vydržet až několik měsíců. Je to však opět trochu individuální, každé dítě roste jinak rychle.

zimni-obleceni-miminka-doma

Vhodné oblečení pro batolata

Oblékání těchto dětí se dost často přeceňuje a maminky oblékají své děti stále hodně. Tyto děti už jsou však schopny samostatného pohybu a jejich termoregulace je o něco vyvinutější než u novorozenců. Ideální je oblékat je stejně jako sebe.

  • Do kočárku se zaměřte nejvíce na nohy, aby byly dostatečně v teple.
  • Pokrývka hlavy by neměla chybět v zimě u dítěte nikdy.

Materiál dětského oblečení

Je důležité si zjistit, z jakého materiálu pořizujete svému miminku oblečení. Pro zimní období jsou vhodné materiály hlavně ty, které perfektně odvádějí pot a jsou prodyšné.

1. Merino vlna

Merino vlna má velmi zajímavé přednosti. Dokáže v teplých měsících chladit a v zimě krásně zahřívá. Pořízení je tedy finančně náročnější, ale vyplatí se to.

2. Přírodní materiál – bavlna

Bavlna je vhodná pro všechny typy pokožky, zejména pro citlivé alergiky. Pokud je na štítku uveden 100% bio produkt, jedná se o bavlnu, která není nijak chemicky ošetřována, a tudíž je šetrná ke každé pokožce.

3. Len

Jedná se o čistě přírodní materiál. Odvádí skvěle vlhkost, avšak postrádá funkci hřejivosti. Oblečení ze lnu je ideální jako první vrstva, na kterou se poté dává další.

4. Bambus

Tento materiál se řadí mezi nejlépe savé materiály vůbec. Skvěle odvádí vlhkost, a proto se hodí jako spodní vrstva v zimním kompletu pro miminka. Díky bavlněnému oblečení se tak velmi snadno předchází vzniku opruzenin a potniček.

Vhodné oblečení do školky

Na prvním místě je, aby se dítě cítilo pohodlně. Ideálním oblečením je to, které si už dítě ve školce dokáže samo obléci i sundat. Tedy bez různých knoflíků, patentek, zipů apod. Nejlepší variantou jsou například kalhoty s gumou v pase, tričko s krátkým nebo dlouhým rukávem a ponožky. Vhodný materiál je opět bavlna, která je prodyšná. U trička si dejte pozor, aby se dítěti při hraní nekasalo moc nahoru a nelezly mu holá záda.

V zimě navíc dítěti můžeme na ven obléci právě zimní kalhoty přímo na legíny nebo na lehké tepláčky. Zimní kalhoty nepromoknou a zahřejí. Popřípadě můžeme dítě obléci do kombinézy, pod kterou může mít i navíc lehkou mikinu bez kapuce nebo svetřík.

Nákrčník, čepice a rukavice by v zimě také neměly chybět. Rukavice jsou ideální tzv. palčáky, které dítě snadněji navleče na svoji ruku než klasické prstové.

Ve školce si většinou vyžadují automaticky mít ve skříňce i náhradní oblečení v případě jakékoli potřeby pro převleční.

Zimní boty by měly být opět přizpůsobeny dítěti, aby je dokázalo samo obout i vyzout. Takže například tkaničky nejsou zcela ideální. Nejčastěji se pořizují boty i bačkůrky s gumou nebo se suchým zipem.