Jak správně pečovat o kožené boty?

Jak pečovat o kožené boty

Kožené boty nejen udrží svůj tvar, ale dokáží perfektně chránit. Jsou velmi odolné a při správné péči vydrží i desítky let.

Kožený materiál je čistě přírodní a také se tak chová. Dýchá, dokáže nasát pachy i vlhkost a umí se rozpínat. Tyto vlastnosti jsou také jeho velké plus. Je však zapotřebí se pečlivě, a hlavně správně o výrobky z kůže starat. Kůže potřebuje pravidelně dodávat výživu, jinak se nám odmění prasklinami na povrchu, které se budou časem jen prohlubovat, až se materiál prakticky úplně zničí. 

Při označení slova kůže se jedná o surový materiál, který je připraven ke zpracování. Jakmile projde procesem zpracování můžeme ji už nazývat useň.

Semiš, velur

Jedná se o useň s vyšším vlasem, která se zpracovala broušenou metodou na zadní straně kůže.

Nubuk

Jedná se o useň, která se zpracovala taktéž broušenou metodou, ale naopak na přední straně kůže.

Kůže se dále rozděluje dle typu, z jakého zvířete pochází:

  • Hovězí, telecí, vepřová, koní, skopová, kozí, krokodýlí, pštrosí, rybí

Přednosti kožených bot

Komfortní pocit

Kůže se dokáže přizpůsobit každému typu nohy a její velkou předností je měkkost materiálu.

Odolný materiál

Kůže velmi dobře zvládá pohltit pot a pach, který se uvolňuje při chůzi. A to zejména díky tomu, že jako přírodní materiál dokáže dýchat a tím pádem jsou kožené boty neustále větrány. Boty by neměly ani zapáchat, když se budete o svá chodidla dobře starat. Pokud i přesto zápach v botách bude zůstávat, stačí použít speciální přípravek proti zápachu přímo do bot a nechávat boty déle vyvětrat.

kozene-boty-pece01

Čistě přírodní materiál bez chemie

V kůži nenajdete žádné chemické ani toxické sloučeniny oproti syntetickému materiálu.

Velmi dlouhá životnost

Díky své vlastnosti dokázat se přizpůsobit různým ročním obdobím a teplotám, dokáží boty z kůže vydržet po dlouhé roky užívání. Jejich životnost je však závislá na správné a pečlivé údržbě.

Jak vybírat koženou obuv?

Kožené boty jsou vhodné pro více aktivit. Díky své pohodlnosti a odolnosti je možné je využít prakticky pro každou činnost.

  • Pracovní obuv pro venkovní účely. Jsou odolné vůči vlhkosti, takže práce na zahradě v kožených botách bude příjemná. Nerovný terén jim také nedělá žádný problém, protože se dokáží velmi dobře přizpůsobit a udržet nohu v pevné stabilitě.
  • Profesionální pracovní obuv. Zde už se dále řeší i další ochranné doplňky závislé od výkonu pracovní činnosti. Ocelová špička, pevnější úvaz apod.
  • Specializované pracovní odvětví – zdravotnictví, kuchyně, ochranné složky ostrahy, svářečství apod.
  • Módní doplněk pro dámy a pány. Popřípadě boty s označením unisex, které jsou určeny pro obě pohlaví a není dána konkrétní typizace určená jen pro dámy nebo jen pro pány.

kozene-boty-pece

Jak obouvat kožené boty?

  • Pro nazouvání je vhodné používat lžíci. Tím se vyvarujete rychlému opotřebení patní části.
  • Nepřidávejte na boty nic, co k nim nepatří. Mezi výjimky patří originální příslušenství, které je k tomu přímo určeno.
  • Do kožených bot je vhodné používat funkční ponožky, které pomáhají odvádět vlhkost a udržovat prodyšnost.

Tipy před prvním použitím kožených bot

  1. Hned po nákupu se doporučuje použít prvotně impregnaci. Který typ impregnace použít si nechte poradit přímo u výrobce, v obchodě u prodejce nebo z informace uvedené u typu bot.
  2. Boty nejdřív tzv. prošlápněte, aby se přizpůsobily vaší noze. Chůze pak pro vás bude o to více pohodlná bez jakýchkoli prvotních otlaků.
  3. Aby se bota lehce roztáhla, je dobré použít silnou ponožku. Projděte se v nich několikrát doma a ona se postupně sama roztáhne na vhodnou velikost. Další varianty pro roztažení jsou například použití roztahováku, který se dává přímo do boty. Nebo stačí i nahřát fénem. Teplý vzduch kůži roztáhne. Zchladit botu pak můžete přímo na své noze a ona se tak přizpůsobí vašemu tvaru. Dále je ještě možnost pořídit speciální sprej, který botu dokáže také změkčit a roztáhnout.
  4. Změkčit kožené boty můžete pomocí vody, vosku nebo krému. Přípravky opět používejte jen ty vhodné přímo na kůži, abyste se vyvarovaly negativním reakcím na povrchu (fleky apod.).

Kůže a voda

Pokud se vaše kožené boty hodně namočí, je dobré je nechat důkladně vyschnout. Minimálně jeden celý den před dalším použitím. Pro rychlejší efekt stačí vložit do bot novinový papír, nechat je otevřené a samovolně nechat na vzduchu vysychat.

Jak správně uložit kožené boty?

Ideálním místem pro kožené boty je polička nebo krabice, kde je dobrý přísun vzduchu. Dobré je také si pořídit tzv. napínák, který se vyrábí z cedru. A vložit ho přímo do bot. Díky tomu si pak skvěle udrží tvar pro další nošení. Další variantou jsou napínáky z pěny, které jsou ideálnější na využití při cestování. Jsou určeny především pro boty, které mají otevřenou patu. Určitě se nedoporučuje boty ukládat do jakéhokoli sáčku z plastu.

Péče o kožené boty

Velmi důležité je používat vždy a pouze speciální přípravky určené přímo na kožené boty. Před čištěním se doporučují vytáhnout z bot tkaničky (pokud jsou součástí boty). Tkaničky se dají lehce vyprat, popřípadě pořídit zcela nové.

Čistit boty se doporučuje téměř okamžitě od znečištění, aby se předešlo případným trvalým následkům na povrchu kůže.

  • Velké nečistoty se odstraňují pomocí kartáčků nebo houbiček. Kartáček se namočí do čisté vody nebo popřípadě do vody s mýdlem s neutrální pH.
  • Prach a menší nečistoty stačí pouze překartáčovat.
  • Poté se boty musí nechat velmi dobře proschnout. Doporučuje se vložit napínáky do obou bot během doby schnutí.
  • Jakmile jsou boty čisté a suché, je možné je naimpregnovat. Impregnaci opakujte pravidelně po dvou až třech vyčištění. Můžete použít impregnaci ve spreji, která se doporučuje aplikovat jen na podrážky. A impregnace na povrchu boty zastupuje perfektně správná aplikaci vosku.
  • Jednou za čas se vyčištěná bota může pomocí krému nebo vosku oživit. Tím pomůžete kožené botě zachovat její elasticitu a odolnost.
  • Kožená obuv se zásadně nepere v pračce.
  • Na trhu můžete zakoupit také kondicionér přímo určen na kožené boty. Pomáhá odstranit i starý nános vosku nebo krému a dokonale čistí povrch.
  • Pro čištění podrážky kožených bot existuje na trhu také speciální přípravek, který je určen výhradně na tuto spodní a velmi namáhanou část. Případné oděrky na hranách se dají přeleštit tmavým krémem, který má krycí schopnost.

kozene-boty-pece02

Leštění kožených bot

Kožené boty se leští buď speciálním krémem nebo voskem. Krém dodává sametovou strukturu a vosk s malým množstvím vody zase výrazný odlesk jako na vodní hladině.

  1. Postup leštění s krémem
    • Vykartáčovat všechny nečistoty a prachové části
    • Pomocí speciálního kartáčku nebo textilie se nanese vrstva krému na povrch kožené boty.
    • Vyleští se novou čistou textilií nebo opět speciálním kartáčkem.

  2. Postup leštění s voskem
    • Zbavit se velkých nečistot pomocí kartáčku.
    • Vosk na textilii se postupně roztírá na povrchu kožené boty. Ideální pohyb je jedním krouživým směrem.
    • Postupně se nanáší menší množství vosku.
    • Poté se lehce textilie namočí do vody a roztírání se na povrchu boty opakuje.
    • Roztírání vosku a vody se několikrát vystřídá až do úplného lesku.
    • Pozor na množství vody i vosku. Poměr se musí umět zvolit správně. U vody stačí určitě vždy jen kapka. Pokud je bota už moc vlhká a lesk se stále nedostavuje, nechte botu vyschnout a leštění po chvíli znovu opakujte. Pokud je bota po aplikaci matná, znamená to, že je vosk málo vyleštěný. Využijte znovu textilii namočenou ve vodě.

Základní výbava pro správnou údržbu kožených bot

  • Kartáč na hrubé nečistoty
  • Speciální kartáček na nanášení čistících prostředků
  • Speciální houbička nebo kartáček pro kvalitní vyleštění
  • Rukavice na ochranu před prostředky

Péče o kožené boty v zimě

V zimním období jsou kožené boty vystaveny větší vlhkosti. Sníh, mráz, voda. Zde je tedy nutností před nošením boty velmi dobře naimpregnovat, aby se zabránilo vnikání vlhkosti do kůže. Impregnace stačí opakovat 1x za měsíc. Ale v případě, že boty využíváte velmi často, nebojte se impregnovat i 1x za týden.

Semiš, velur, nubuk je nutné impregnovat ještě častěji. Doma boty po vyzutí vždy hned očistěte a nechávejte přirozeně vyschnout. Ideální je nechat sušit 24 hodin. A proto se také doporučuje mít minimálně dva páry těchto kožených bot, aby se daly střídat.