Poradíme vám, jak vybrat zvlhčovač vzduchu

Proč si pořídit zvlhčovač?

V každé době je něco trendy. A poslední dobou se v hledáčku řady rodičů objevují zvlhčovače vzduchu, čističky a další moderní přístroje do domácnosti. Mnozí si je kupovali a kupují na základě podnětů výrobců, že podpoří zlepšení dýchání, zvlhčují pokožku, dokonce do některých můžete přidat vůni, která osvěží vaši domácnost. Zvlhčovače mají v určitých chvílích své opodstatnění, přinášejí ale i rizika. Znáte všechna pro a proti?

Suchý vzduch v domácnosti se vyskytuje až velmi často. A proto je dobré si pořídit zvlhčovač, který dokáže svým působením v místnosti eliminovat různé nedostatky života. Jako jsou například nemoci astmatického původu, suchá kůže a vlasy, časté spouštění krve z nosu, dráždí oči, různé alergie a podporuje například i chrápání.

Suchý vzduch neškodí jen lidskému organismu, ale také i například nábytku, který postupně vysušuje a tím může způsobit postupné poškození jeho povrchu. Dnes už víme, že zvlhčování suchého vzduchu napomáhá při problémech se suchou kůží, pokud vás trápí podrážděné oči, sucho v krku či alergie. Taktéž o nich můžete přemýšlet, když máte časté bolesti dutin nebo popraskané rty. Někdy si je pořizujeme i kvůli samotné stavbě - které "suchý" vzduch nemusí vždy prospívat.

Časté příčiny suchého vzduchu

  • Zpravidla v zimním období, kdy se více topí.
  • Anebo naopak v létě, kdy se využívá klimatizace nebo různé ventilátory.

Pokud klesne vlhkost jen na chvíli po 40 %, není to takový problém pro člověka, jako když je hodnota dlouhodobě pod 30 %. Tam už je třeba nutné zapojit zvlhčovač.

zvlhčovač

Měření vlhkosti

Vlhko vzduchu v místnosti se dá dnes už dobře změřit pomocí vlhkoměru nebo meteostanice. Ideální hodnota se pohybuje okolo 30 - 50 %.

Babské rady na zvlhčení vzduchu

Pro zvlhčování vzduchu pomáhají, ale nikdy zcela nevyřeší problém.

  • Například se dává voda v nádobce na radiátory. Avšak tento styl zvlhčování vzduchu přináší s sebou také riziko množení bakterií ve stojaté vodě.
  • Mokrá textilií na radiátory se také velmi často dává, ale po rychlém uschnutí na teple, bývá jeho efekt velmi malý. A vlhkost v místnosti nedokáže tolik zvyšovat.

Jaká rizika přináší zvlhčování vzduchu a kdy?

Tak jako u většiny přístrojů - pokud zvlhčovač pravidelně nečistíme - je hrozbou pro naše zdraví. Protože jeho úkolem je přeměnit vodu v páru, kterou inhalujeme. A není žádoucí, aby byla plná bakterií, plísní apod. Jestliže je nádrž zvlhčovače znečištěna, dýcháme i škodliviny, které znečištění způsobují. A proto je potřeba zvlhčovač potřebuje pravidelné a důkladné čištění a výměnu filtru – pokud ho má.

Jestliže máte doma vlhkost vyšší než 40 %, ani pro vás zvlhčovač nebude. Optimální hodnoty vlhkosti jsou 30 - 50 %. Pokud přesáhne 60 %, může to ztěžovat dýchání a naopak - zhoršit i projevy alergie. Pozor dejte i na plísně u stěn, kde tento přístroj používáte.

Nízká vlhkost vzduchu mimo jiné nastane ve chvíli - kdy vám hodnota klesne pod 20 %. Nejrizikovější je období topné sezony - tedy přes zimu. dochází k nadměrnému vysoušení sliznic dýchacích cest, které poté neplní svou funkci. Dopad to má poté na celý imunitní systém.

Výkon zvlhčovače

Ideálním řešením je pak si pořídit vhodný zvlhčovač dle poptávaného výkonu.

Výkon zvlhčovače se vybírá hlavně podle velikosti místnosti, kde se bude přístroj využívat nejvíce. Například u místnosti nad 70 m2 by měl mít přístroj minimální výkon 550 ml/h. V menších pokojích stačí pak i výkon 200 ml/h.

Vyšší výkon zajistí, že přístroj svůj účel splní rychleji, a tudíž nemusí běžet neustále.

  • Typ regulace – automatická. Některé přístroje nabízí i automatickou regulaci, která se vyplatí asi nejvíce. Protože nemusíte hlídat hodnoty vlhkosti vzduchu. Přístroj si sám určí (dle ručního nastavení), jak vysokou vlhkost v místnosti má udržovat. A pak se už o nic nemusíte starat.

  • Typ regulace – ruční. Sami si nastavujete míru vlhkosti a jak dlouho bude přístroj běžet. U této funkce je třeba vlhkost hlídat, aby nepřesáhla hraniční hodnoty a tím si pak spíše neuškodili.

Typy přístrojů

Dnes se na trhu můžeme setkat s celou řadou přístrojů - které mají různé funkce. Je proto důležité se při výběru zorientovat v nabídce.

Přístroj, který vzduch zvlhčuje – zvlhčovač.

  1. Pomocí ultrazvuku – tento přístroj vytváří z vody jemné mikrokapičky, které pouští do vzduchu jako formu páry. Není hlučný a velmi efektivně a rychle dokáže zvlhčit vzduch.
  2. Se studeným odpařováním – mají v sobě umístěny disky, které uvnitř rotují a tím nabírají vodu a pomocí ventilátoru je odpařovaná voda rovnoměrně vháněna do vzduchu v místnosti. Nejedná se o páru, ale o přirozený vlhký vzduch. Dokáže odstraňovat prach a pyl ve vzduchu.
  3. Včetně filtru – který dokáže absorbovat vodu. Díky ventilátoru se pak voda odpařuje přímo do místnosti. Má dokonce i nízkou spotřebu energie.
  4. Horká pára – Některé přístroje fungují na bázi horké páry. Vodu uvnitř přístroje ohřívá topné těleso a tím se vytvoří horká pára, která je vháněna do vzduchu. Díky vysoké teplotě se likvidují bakterie ve vodě, a tudíž se nedostávají do ovzduší.

Přístroj, který vzduch odvlhčuje – odvlhčovač.

Přístroj, který vzduch čistí – čistička vzduchu.

Odstraní ze vzduchu prach, pyl i roztoče, různé bakterie i plísně, kouř i výpary z kuchyně. Speciální typy dokážou odstraňovat i toxiny, které jsou pro náš organismus jedovaté. Nejsou náročné na provoz. Filtry se musí pravidelně čistit, popřípadě pořizovat zcela nové (dle typu). Některé přístroje mají v sobě zabudovanou funkci zvlhčování.

Filtry

Tyto filtry obsahují hlavně přístroje, které fungují na bázi ultrazvuku nebo páry. Často jsou ohroženy právě vodním kamenem. A díky využití vhodných filtrů se dá úplně zabránit usazování vodního kamene v přístrojích a tím prodloužit i jejich životnost. Jedná se o tzv. demineralizační patronu, která pomáhá změkčovat vodu.

  • Uhlíkový – zachycuje různé pachy
  • Prachový – zachycuje prach ve vzduchu
  • HEPA – má skoro 100% účinek pro zachycování všech částic ze vzduchu.
  • Elektrostatický – čistí vzduch pomocí magnetické funkce.

Antibakteriální ochrana

Pokud se nechává voda delší čas v nádržce, hrozí, že bude brzy napadena různými bakteriemi. Proto se doporučuje do této nádržky vložit antibakteriální ochranu. Dá se dokoupit antibakteriální tyčinka, která se umístí do nádržky s vodou nebo ionizační kostka se stříbrnou barvu.

zvlhčovač01

Vodní nádržka

Každý přístroj může nabízet různý obsah nádržky na vodu.

Pokyny pro správné nastavení vlhkosti vzduchu

  • Hodnota vlhkosti v místnosti by neměla dlouhodobě překročit více jak 60 %
  • Místnost se zapnutým zvlhčovačem by měla být uzavřená, aby vlhkost neutíkala například otevřeným oknem pryč.
  • Přístroj by měl být umístěn v otevřeném prostoru. V blízkosti by neměly být věci náchylné na vlhkost. A v případě dřevěné podlahy, je optimální postavit zvlhčovač na nějakou podložku.
  • Zvlhčovač by se měl pravidelně čistit. Probíhá v něm proces s vodou, která způsobuje vodní kámen.
  • Do přístroje by se měla dávat vždy čistá voda. A celkově se doporučuje používat destilovanou vodu. Klasická voda z kohoutku obsahuje dost minerálů.
  • Pokud je k dispozici filtr, je důležité ho pravidelně měnit, aby nedocházelo k uvolňovaní usazených škodlivin do vzduchu.

Výhody vlhkého vzduchu

  • Ideální vzduch pro osoby trpící různými alergiemi, kterým se díky tomu mnohem lépe dýchá.
  • Eliminuje spoustu škodlivých bakterií ve vzduchu, které vdechujeme.
  • Podporuje růst pokojových rostlin, kterým se ve vlhku daří lépe.
  • Nábytek, tapety na stěnách apod. netrpí suchým vzduchem.
  • Šetří energie. Vlhký vzduch se v zimě ohřeje mnohem rychleji než suchý.
  • Statická elektřina se prakticky ve vlhkém vzduchu nevyskytuje.

zvlhčovač02

Speciální funkce

  • V nabídce jsou jako doplňkový sortiment i vůně ve formě olejíčků, které se postupně při zapnutí uvolňují do vzduchu a vzniká tím v místnosti i velmi příjemná atmosféra.
  • Režim pro noční využití, kdy displej nevyzařuje žádné světlo a je nastaven i tichý režim ventilátoru.
  • Přístroj dokáže přizpůsobit výkon aktuální teplotě v místnosti.
  • Přístroj, který funguje na bázi ultrazvuku, dokáže ohřát vypouštěnou páru a tím zvýší zvlhčovací efekt.
  • Přístroj dokáže navíc dodat do vzduchu ionty a tím sníží přítomnost prachu a krásně osvěží vzduch.
  • Přístroj má funkci samočištění.
  • Regulování směru a intenzity vypouštěného vzduchu.
  • Odložený start.
  • Hlášení na displeji, kdy je potřeba vyměnit filtr.
  • Informace na displeji o času, jak dlouho potrvá čištění vzduchu nebo jaká kvalita vzduchu se právě nachází v místnosti.
  • Přístroj může obsahovat UV záření, které pomáhá čistit vzduch.
  • Příslušenství ve formě dálkového ovládání přístroje.

Přístroje jsou vyráběny i jako krásné designové kousky do bytového interiéru a je z čeho si vybírat. Nezapomeňte při výběru naše tipy. A