Uspáváme miminko. Jak na to?

Jak uspat miminko?

Proces uspávání miminka je v začátcích jeho života různý. Trvá, než se vše usadí a miminko se naučí na rytmus dne a noci. Novorozenec prospí většinu času, takže není zrovna jednoduché ho pak uspávat v čase, kdy potřebuje jeho rodič.

Příčiny, když miminko nechce usnout

Je důležité najít a odstranit příčiny, které znemožňují dítěti v klidu usnout.

  • Hlad
  • Potřeba čisté plenky
  • Bolest bříška
  • Nemoc
  • Růst zoubků
  • Celkový neklid

jak-pecovat-o-detskou-nozku

Ideální podmínky pro kvalitní spánek

1. Netište zvuky a hlasy v místnosti, kde miminko usíná

Novorozenci jsou zvyklí ještě od maminky v bříšku na každodenní zvuky a různé šumy. (tlukot srdce, trávení v žaludku, …). Bílý šum – jedná se o specifický zvuk s podobnými tóny na bázi monotónnosti, který miminka velmi uklidňuje. Zvuk se dá přirovnat třeba ke zvuku vodních vln nebo tlukotu srdce.

Pokud v těhotenství posloucháte určitou hudbu, je dobré ji pouštět miminku i po narození. V noci na miminko mluvte jen šeptem a co nejméně. Světlo, které vyzařují televize a počítače, není ideální. Proto se nedoporučuje je mít zapnuté v místě, kde dítě usíná. Zvuky z TV raději ztlumte nebo úplně vypněte. Pokud jsou zapnuté i přes den, dítě na ně reaguje a nemá potřebu spát večer, když je stále slyší. 

2. Nastavte v místnosti optimální teplotu, vlhkost a kvalitu vzduchu

Doporučená pokojová teplota je 18 °C. Dále se dá ovlivňovat tělesná teplota správně zvoleným oblečením a ložním prádlem v postýlce. Vlhkost by se měla pohybovat v průměru okolo 55 % v zimním období a 50 % v letním období. Vlhkost vzduchu se dá také regulovat díky vlhké osušce umístěné přes radiátor v pokoji. Nebo pořídit přímo přístroj k tomu určený – zvlhčovač vzduchu. Čerstvý a čistý vzduch v místnosti můžete zařídit i díky čističce vzduchu.

3. Světlo ano či ne?

Pro novorozence je nejlepší variantou tma. Melatonin, který se vytváří pouze v úplné tmě, slouží právě pro ten krásný pocit odpočinutí po kvalitním spánku. Pokud v místnosti potřebujete vidět, pořiďte si tlumené světlo, které neoslňuje. Doporučuje se červený odstín, který neruší spánek.

uspavame-miminko02

Pravidelný denní a noční režim

Zaveďte pravidelný režim, aby dítě poznalo, kdy se chodí spinkat. Není podstatný přesný čas, ale spíše vše, co před tím děláte, než dítě uložíte do postýlky. Optimální je začít s pravidelným režimem už po prvním měsíci novorozence. Čím dříve si začne dítě uvědomovat podněty ke spánku, tím dříve se je naučí.

  1. Večerní koupání
  2. Masírování tělíčka olejovým přípravkem
  3. Zpívání oblíbené písničky na dobrou noc
  4. Promítání videoprojekce na stropě (noční obloha)

Svůj přesný čas si miminko stejně bude nějakou chvíli utvářet. Miminko spí ze začátku jen proto, že se cítí unavené. Stejně tak jí jen, když je hladové. Pomalu si však svůj časový rytmus najde. Většinou to bývá až po půl roce jeho života.

Tipy pro přípravu na spánek

Existuje spousta metod, jak uspat miminko. Vyberte si vždy jen tu, která vám nejvíce vyhovuje. Dítě se uklidní pouze na základě faktorů, které na něho působí z okolí. Tedy pokud vnímá klid a žádný stres, mnohem lépe se mu pak usíná. 

Až dvě hodinky před spaním velmi zklidněte sebe, dítě i okolí. Ztlumte zvuky, světla a ukončete divoké hry. Z klidového režimu se dítě lépe převádí do toho spánkového. Na tento proces si dejte dostatek času, aby se dítě zvládlo připravit na tuto změnu.

Nechte si novorozence chvíli v náručí. Tím se pomalu zklidní a nabyde pocitu bezpečí a spokojenosti. Popřípadě si ho nechávejte i v šátku nebo v nosítku, ať cítí přítomnost toho, kdo se o něj stará.

V případě, že je dítě ještě stále živé a spát se mu zdaleka ještě nechce. Můžete si s ním lehce pohrát, popovídat a později znovu zkusit uspat.

uspavame-miminko

Další varianta je, když už je dítě přetažené. Tedy unavené, ale stále se mu nedaří usnout. V tomto případě je třeba dítě nejdříve utišit. Například mu namasírovat lehce nožky nebo ho hladit.

Dodejte dítěti pocit, že není samotné. Pomůžete tomu tak, že při ukládání do postýlky pevněji zavinete celé tělo i s jeho ručkami.

Plačící dítě uspávejte vždy v klidu. Stres okamžitě vycítí a začne plakat o to víc. Popřípadě se můžete střídat v uspávání, pokud je vás na to více.

Postýlka a její vybavení

Nejdůležitější prvek v dětské postýlce je jistě kvalitní matrace (tvrdší povrch po celé ploše a materiál ze studené pěny). Voděodolná ochrana na matraci. Zavinovačka – dítě se mnohem jistěji a v bezpečí cítí, když je pevně zavinuto i s rukami k tělíčku (při pobytu u maminky v bříšku taky moc prostoru nemělo). Dolními končetinami by miminko mělo možnost v zavinovačce lehce pohybovat. Podložka ohraničená měkkým mantinelem – tzv. hnízdečko pro miminko.

Rady, které usnadní život při uspávání

  • Nesledujte čas a v prvních dnech života miminka ho zcela ignorujte. Orientujte se podle miminka. Pokud má chuť spát, tak si jděte lehnout s ním i přes den. Načerpáte tak sílu na noční směnu u postýlky.
  • Pokud je dítě unavené, zaručeně to poznáte. A to je právě ta vhodná doba jít dítě uložit ke spánku.
  • Neuspávejte jen pomocí krmení. Dítě by si mohlo myslet, že je vždy součástí uspávacího procesu a vyžadovalo by si jídlo po každém probuzení i v noci.
  • Můžete nechat v postýlce malou plyšovou hračku, kterou si dítě může chytnout do ruky a která mu dodá pocit bezpečí a klidu při usínání.
  • Je důležité, aby bylo dítě perfektně odpočinuté a mělo pravidelný spánek. Na unavené děti působí v těle hormony kortizol a adrenalin, které zabraňují právě klidnému usínání.
  • Dudlík – podporuje základní sací reflex. Pokud ho dítě vyžaduje, dávejte mu ho a bude se mu lépe usínat.
  • Jestliže se dítě během noci probudí, nechte ho chvíli se vypořádat s touto situací. Může se stát, že opět usne bez pomoci samo.
  • Kojit by se mělo přes den v častějších intervalech než v noci, aby dítě poznalo rozdíl mezi nocí a dnem.
  • Zkuste nakrmit miminko, než půjdete spát. Může být klidně i v polospánku, protože sací reflex funguje neustále.
  • Pokud s tím sami nemáte problém, klidně spěte spolu v jedné posteli. Budete mít oba větší pohodu.
  • Do postýlky k dítěti můžete dát kus svého oblečení. Když dítě cítí vůni své maminky, je spokojené.
  • Pokud kojíte, nepijte nic, co obsahuje kofein a tein. Mělo by to negativní účinky i na dítě.