Typický průvodce těhotenstvím: Pálení žáhy

Pálení žáhy v těhotenství

Říká se, že těhotenství je jedním z nejkrásnějších období života ženy. Někdy ale dokáže potrápit. Možná to znáte i vy. Dáte si něco dobrého a chvíli na to pociťujete za hrudní kostí nepříjemný tlak, pálí vás žáha a možná trpíte i říháním. A i když jste třeba podobné projevy ve svém životě nezaznamenali, v těhotenství tomu může být jinak. Proč? A jak si od pálení žáhy ulevit? To se dočtete v následujících řádcích.

Pálení žáhy, známé také jako reflux kyseliny nebo odborněji gastroezofageální reflux, je nepříjemný pocit pálení, který se objevuje v oblasti hrudníku či za hrudní kostí. Tento stav zažívá čas od času téměř každý, ale proč k němu vlastně dochází?

Pochopení mechanismů, které vedou k pálení žáhy, nám pomáhá nejen lépe zvládnout tento problém, ale také najít způsoby, jak mu předcházet. V tomto článku se podíváme na hlavní příčiny pálení žáhy, jeho projevy a možnosti, jak si od něj účinně ulevit.

Co je to vlastně pálení žáhy?

Pálení žáhy neboli pyróza souvisí s návratem obsahu žaludku zpět do jícnu. To má za následek poleptání sliznice. Typickými znaky jsou pocity horka či bolesti za hrudní kostí, pálení v krku a pocit hořkosti v ústech. Výjimkou nejsou ani pocit na zvracení či říhání. Tyto symptomy mohou během chvilky vymizet, ale někdy mohou sužovat postiženého člověka i hodiny.

Pálení žáhy je velmi typické po konzumaci těžkých, tučných jídel a jak jsme již zmínili, často je spojeno s těhotenstvím. Pokud tedy pyrózou trpíte jen občas, například po knedlících se zelím při nedělním obědě u babičky, nemusíte si lámat hlavu. Obvykle sama a rychle odezní. Pokud ale pociťujete, že je pálení žáhy urputné a dlouhodobé, navštivte lékaře. Dlouhodobě neléčené problémy s pálením žáhy mohou vygradovat až v refluxní chorobu jícnu (odborně gastroezofageální reflux neboli GERD).

Proč vlastně k pyróze dochází?

Pokud se příliš uvolní svěrač mezi jícnem a žaludkem, dochází k návratu žaludečních šťáv zpět do jícnu. Jícen je následně kyselými žaludečními šťávami poleptán. Někdy stojí za pálením žáhy i špatně fungující trávící pohyby.

Když budeme pátrat po příčinách, je na vině obvykle kombinace více faktorů. Může jít o stres nebo špatné stravovací návyky. V případě stravy jde nejen o skladbu jídelníčku, ale i o pravidelnost stravování. Dáváte si rádi velké porce jídla? Jíte večer před spaním tučná jídla? Zaděláváte si na budoucí problémy. A jaké jsou tedy konkrétní rizikové skupiny potravin?

  • Pikantní a kořeněné pokrmy
  • Mastná a smažená jídla
  • Kyselé citrusy
  • Příliš horké nebo naopak studené pokrmy
  • Kofeinové nápoje
  • Alkohol (především bílé víno)
  • Pečená sladká jídla bohatá na cukry a tuky
  • Hůře stravitelné potraviny (luštěniny, čerstvý chléb, vejce natvrdo…)
  • Perlivé nápoje

Dalšími rizikovými faktory může být obezita. Žaludek obézních lidí může vyvíjet nadměrný tlak na svěrač jícnu. To následně vede k jeho otevření. Podobný následek muže mít ale i velmi těsné utažení opasku.

paleni-zahy-tehotenstvi

A jak je to s pálením žáhy v těhotenství?

Pokud jste doteď u sebe žádné pálení žáhy nezaznamenali, v těhotenství tomu může být jinak. Na vině jsou dva hlavní faktory:

  • Hormonální změny

Kvůli hormonálním změnám dochází ke snížení napětí stěn v zažívacím traktu. Zároveň se snižuje funkce svěrače mezi jícnem a žaludkem a i žaludek se vyprazdňuje daleko pomaleji než za běžných okolností.

  • Zvětšující se děloha

Druhým původcem nepříjemných obtíží je zvětšující se děloha. Ta tlačí na žaludek a posouvá jej s postupujícím těhotenstvím stále více nahoru. 

Sedmero rad na pálení žáhy v těhotenství

  1. Vyhněte se rizikovým potravinám
  • Čokoláda
  • Sladká a kynutá jídla
  • Mastná jídla
  • Kořeněná jídla
  • Káva
  • Sycené nápoje
  • U ovoce vynechejte kyselé citrusy
  • Ze zeleniny raději vyřaďte papriky a rajčata
  1. Nepřejídejte se a pokuste se udržet si přiměřenou tělesnou váhu

  2. Jezte raději častěji, ale menší porce během dne

  3. Po jídle si nechoďte ihned lehnout, ale vyčkejte aspoň hodinu nebo dvě

  4. Pokud je to možné, vyvyšte část postele, kde máte hlavu

  5. Nezvedejte těžké předměty

  6. Pokud potřebujete zvednout něco ze země, raději pokrčte kolena a vyhněte se ohýbání v pase

Od nepříjemných, ale nijak vážných projevů si můžete ulevit i volně prodejnými preparáty na pálení žáhy. Jedná se o tzv. antacidy. Vždy ale s lékárníkem nebo lékařem zkonzultujte jejich vhodnost pro těhotné ženy. Ne všechny jsou totiž pro nastávající maminky vhodné. Pokud trpíte opravdu urputnými obtížemi, lékař vám může předepsat i léky, které snižují tvorbu žaludečních kyselin. Nikdy ale neužívejte žádné léky bez porady se svým lékařem.

nemocne-dite-nachlazeni01

Babské rady na závěr

Pokud chcete vyzkoušet i rady našich babiček, tady je několik tipů:

  • Dejte si šťávu z citronu

Podle našich babiček v boji s nadměrnou tvorbou žaludeční kyseliny solné paradoxně pomáhá šťáva z citronu. Po obědě vymačkejte polovinu citronu do sklenice s vodou a tekutinu vypijte.

  • Šťáva z brambor

I šťáva z čerstvých brambor vám může pomoci. Dejte si ráno 0,4l šťávy nalačno. To zklidní pálení žáhy.

  • Česnek

Na pálení žáhy můžete vyzkoušet i česnek. V případě akutních potíží oloupejte jeden stroužek a rozžvýkejte ho.

  • Mandle

Mandle zrychlí trávicí procesy a dokáží zneutralizovat žaludeční kyseliny.

  • Zázvor

Plátky zázvoru zalijte horkou vodou a nechte je deset minut louhovat. Nápoj můžete ochutit i medem. Pijte jej mezi jídly. Zázvor působí dezinfekčně i proti zánětu.

Nyní již víte, co pálení žáhy způsobuje a jak na ně. Věříme, že pokud se budete našich rad držet, pomůže vám to si od nepříjemných potíží ulevit, a vy si tak budete moci naplno užít dobu čekání na vaše vysněné miminko.