Pálení žáhy v těhotenství
Říká se, že těhotenství je jedním z nejkrásnějších období života ženy. Někdy ale dokáže potrápit. Možná to znáte i vy. Dáte si něco dobrého a chvíli na to pociťujete za hrudní kostí nepříjemný tlak, pálí vás žáha a možná trpíte i říháním. A i když jste třeba podobné projevy ve svém životě nezaznamenali, v těhotenství tomu může být jinak. Proč? A jak si od pálení žáhy ulevit? To se dočtete v následujících řádcích.
Pálení žáhy, známé také jako reflux kyseliny nebo odborněji gastroezofageální reflux, je nepříjemný pocit pálení, který se objevuje v oblasti hrudníku či za hrudní kostí. Tento stav zažívá čas od času téměř každý, ale proč k němu vlastně dochází?
Pochopení mechanismů, které vedou k pálení žáhy, nám pomáhá nejen lépe zvládnout tento problém, ale také najít způsoby, jak mu předcházet. V tomto článku se podíváme na hlavní příčiny pálení žáhy, jeho projevy a možnosti, jak si od něj účinně ulevit.
Co je to vlastně pálení žáhy?
Pálení žáhy neboli pyróza souvisí s návratem obsahu žaludku zpět do jícnu. To má za následek poleptání sliznice. Typickými znaky jsou pocity horka či bolesti za hrudní kostí, pálení v krku a pocit hořkosti v ústech. Výjimkou nejsou ani pocit na zvracení či říhání. Tyto symptomy mohou během chvilky vymizet, ale někdy mohou sužovat postiženého člověka i hodiny.
Pálení žáhy je velmi typické po konzumaci těžkých, tučných jídel a jak jsme již zmínili, často je spojeno s těhotenstvím. Pokud tedy pyrózou trpíte jen občas, například po knedlících se zelím při nedělním obědě u babičky, nemusíte si lámat hlavu. Obvykle sama a rychle odezní. Pokud ale pociťujete, že je pálení žáhy urputné a dlouhodobé, navštivte lékaře. Dlouhodobě neléčené problémy s pálením žáhy mohou vygradovat až v refluxní chorobu jícnu (odborně gastroezofageální reflux neboli GERD).
Proč vlastně k pyróze dochází?
Pokud se příliš uvolní svěrač mezi jícnem a žaludkem, dochází k návratu žaludečních šťáv zpět do jícnu. Jícen je následně kyselými žaludečními šťávami poleptán. Někdy stojí za pálením žáhy i špatně fungující trávící pohyby.
Když budeme pátrat po příčinách, je na vině obvykle kombinace více faktorů. Může jít o stres nebo špatné stravovací návyky. V případě stravy jde nejen o skladbu jídelníčku, ale i o pravidelnost stravování. Dáváte si rádi velké porce jídla? Jíte večer před spaním tučná jídla? Zaděláváte si na budoucí problémy. A jaké jsou tedy konkrétní rizikové skupiny potravin?
- Pikantní a kořeněné pokrmy
- Mastná a smažená jídla
- Kyselé citrusy
- Příliš horké nebo naopak studené pokrmy
- Kofeinové nápoje
- Alkohol (především bílé víno)
- Pečená sladká jídla bohatá na cukry a tuky
- Hůře stravitelné potraviny (luštěniny, čerstvý chléb, vejce natvrdo…)
- Perlivé nápoje
Dalšími rizikovými faktory může být obezita. Žaludek obézních lidí může vyvíjet nadměrný tlak na svěrač jícnu. To následně vede k jeho otevření. Podobný následek muže mít ale i velmi těsné utažení opasku.
A jak je to s pálením žáhy v těhotenství?
Pokud jste doteď u sebe žádné pálení žáhy nezaznamenali, v těhotenství tomu může být jinak. Na vině jsou dva hlavní faktory:
- Hormonální změny
Kvůli hormonálním změnám dochází ke snížení napětí stěn v zažívacím traktu. Zároveň se snižuje funkce svěrače mezi jícnem a žaludkem a i žaludek se vyprazdňuje daleko pomaleji než za běžných okolností.
- Zvětšující se děloha
Druhým původcem nepříjemných obtíží je zvětšující se děloha. Ta tlačí na žaludek a posouvá jej s postupujícím těhotenstvím stále více nahoru.
Sedmero rad na pálení žáhy v těhotenství
- Vyhněte se rizikovým potravinám
- Čokoláda
- Sladká a kynutá jídla
- Mastná jídla
- Kořeněná jídla
- Káva
- Sycené nápoje
- U ovoce vynechejte kyselé citrusy
- Ze zeleniny raději vyřaďte papriky a rajčata
- Nepřejídejte se a pokuste se udržet si přiměřenou tělesnou váhu
- Jezte raději častěji, ale menší porce během dne
- Po jídle si nechoďte ihned lehnout, ale vyčkejte aspoň hodinu nebo dvě
- Pokud je to možné, vyvyšte část postele, kde máte hlavu
- Nezvedejte těžké předměty
- Pokud potřebujete zvednout něco ze země, raději pokrčte kolena a vyhněte se ohýbání v pase
Od nepříjemných, ale nijak vážných projevů si můžete ulevit i volně prodejnými preparáty na pálení žáhy. Jedná se o tzv. antacidy. Vždy ale s lékárníkem nebo lékařem zkonzultujte jejich vhodnost pro těhotné ženy. Ne všechny jsou totiž pro nastávající maminky vhodné. Pokud trpíte opravdu urputnými obtížemi, lékař vám může předepsat i léky, které snižují tvorbu žaludečních kyselin. Nikdy ale neužívejte žádné léky bez porady se svým lékařem.
Babské rady na závěr
Pokud chcete vyzkoušet i rady našich babiček, tady je několik tipů:
- Dejte si šťávu z citronu
Podle našich babiček v boji s nadměrnou tvorbou žaludeční kyseliny solné paradoxně pomáhá šťáva z citronu. Po obědě vymačkejte polovinu citronu do sklenice s vodou a tekutinu vypijte.
- Šťáva z brambor
I šťáva z čerstvých brambor vám může pomoci. Dejte si ráno 0,4l šťávy nalačno. To zklidní pálení žáhy.
- Česnek
Na pálení žáhy můžete vyzkoušet i česnek. V případě akutních potíží oloupejte jeden stroužek a rozžvýkejte ho.
- Mandle
Mandle zrychlí trávicí procesy a dokáží zneutralizovat žaludeční kyseliny.
- Zázvor
Plátky zázvoru zalijte horkou vodou a nechte je deset minut louhovat. Nápoj můžete ochutit i medem. Pijte jej mezi jídly. Zázvor působí dezinfekčně i proti zánětu.
Nyní již víte, co pálení žáhy způsobuje a jak na ně. Věříme, že pokud se budete našich rad držet, pomůže vám to si od nepříjemných potíží ulevit, a vy si tak budete moci naplno užít dobu čekání na vaše vysněné miminko.