Jak vybrat školní pomůcky včetně pouzdra do školy?

Je tu nový školní rok a to znamená, že je potřeba vybrat školní pomůcky. Nejtěžší to mají rodiče prvňáčků, kteří mnohdy tápou, co vlastně mají pořídit. Přečtěte si, co by ve školní aktovce rozhodně nemělo chybět.

Školní potřeby se liší podle věku i školy

Pokud vaše dítko nastupuje do první třídy, čeká vás nákup všech školních potřeb. To znamená nejenom značnou investici, ale možná i trochu zmatek v tom, co vlastně pořídit. Nebojte se, před začátkem školy, dostanete seznam, na kterém je uvedeno, co vše musíte prvňáčkovi koupit.

Určitá část školní výbavy je univerzální, jako například pravítka, nůžky, obaly na sešity, gumy, penál atd. Ale například požadavky na sešity si většinou každá škola určuje podle sebe.

co-do-skoly-magazin

Co patří do základní školní výbavy:

  • aktovka,
  • penál,
  • psací potřeby,
  • pastelky,
  • vodovky, tempery, štětce,
  • lepidlo,
  • nůžky.

Mezi další školní potřeby se řadí také přezůvky, sáček na přezůvky, ručník s poutkem, obaly na sešity, desky na číslice a písmenka, kelímek na vodu, zástěra nebo staré tričko, igelitový ubrus na lavici, oblečení a obuv na tělesnou výchovu, sáček na oblečení atd.

Aktovka/batoh

Aktovka či batoh musí být lehká a anatomicky tvarovaná. Přeci jen děti školní batoh nosí 10 měsíců v roce, takže musí být pohodlný. V obchodě si také vyzkoušejte, jestli aktovka drží tvar a nepadá, když se položí na zem a otevře se. Důležité je i vnitřní členění a dostatek přihrádek na sešity a učebnice. Pamatujte, že ty nejtěžší učebnice se vždy skládají nejblíže k zádům. Školní batoh má obvykle dvě boční kapsy na pití a svačinu.

Oblíbené jsou různé svačinové plastové boxy, ale zvažte, zda jsou opravdu nutné. Zpravidla zabírají hodně místa a po zkonzumování svačiny dítě zbytečně nosí prázdnou krabičku.

Na co si dát pozor při výběru školního batohu:

  • hmotnost,
  • popruhy,
  • tvar,
  • pevné dno,
  • materiál,
  • ergonomicky tvarovaná záda,
  • reflexní prvky,
  • členění.

Aktovka nebo batoh?

Pokud máte doma budoucího prváčka pořiďte mu raději školní aktovku. Ta je vyztužená, pevná a obvykle menší než batoh. Prvňáček ještě nenosí do školy tolik sešitů a učebnic, takže mu menší taška stačí. Aktovka je obvykle opatřena velkou přezkou nebo zipem, který se snadno otevírá.

Jak by měl vypadat správně padnoucí batoh/aktovka?

  • Vrchní část batohu či aktovky je ve výšce ramen, spodní strana zase končí u pánevní kosti.
  • Batoh musí co nejvíce přiléhat k zádům.
  • Popruhy musí být dostatečně utažené, neodstávají na ramenou.
  • Popruhy se nesmí zařezávat do krku dítěte.
  • Plusem jsou hrudní a bederní popruhy, které zajišťují ještě větší stabilitu batohu.
  • Materiál by měl být nepromokavý.

Penál

Více o tom, jak vybrat penál se dozvíte ke konci tohoto článku. Ale ve zkratce máte na výběr jednopatrové a vícepatrové penály. Jednopatrové obvykle používají prvňáčci, vícepatrové starší děti. Oblíbená jsou i školní pouzdra a etue, které volí spíše starší studenti.

Psací potřeby

Pro žáky prvního stupně základní školy je vhodné ergonomické pero, aby se děti naučily správný úchop. Starší studenti rádi volí gumovací pero, aby nemuseli v sešitě škrtat. Pro prvňáčky kupujte silné pastelky, nejlépe nelámavé. Počítejte s tím, že v první třídě je spotřeba pastelek velká.

penaly-magazin

Pomůcky na výtvarnou výchovu

Potřeby jako lepidlo, nůžky, pastelky, vodovky a štětce používají prvňáčci každý den. Volte kvalitnější výrobky, které vydrží. Problém nastává například u levných čínských vodovek, které špatně kryjí, mnohdy je výsledek opravdu špatný, což vede ke zklamání dítěte. Nezapomeňte také na malé a velké ořezávátko, pořádnou gumu a krátké pravítko. Co se týče nůžek, vyzkoušejte si, že opravdu stříhají, a to nejen papír, ale třeba i tenkou látku.

Sešity

Zvažte, zda je nutné pořizovat desky na sešity. Pokud má dítě hodně sešitů, obvykle se je snaží do desek nacpat a mnohdy je přitom poničí. Někdy je lepší desky vůbec nepoužívat.

Velmi praktickým řešením je plastová obálka (psaníčko) s drukem. Žák si pak jen jednoduše vytáhne plastovou obálku, ve které má všechny sešity a potřeby na daný předmět. Plastové obálky jsou navíc oproti deskám mnohem lehčí. Ideální je, koupíte-li na každý předmět jinou barvu psaníčka nebo na něj nalepíte třeba nějakou samolepku, podle které se dítě bude orientovat.

Jak vybrat penál?

Prvňáček bude mít úplně jinak vybavený penál než teenager. Výběr penálu se proto značně liší a je potřeba vybírat podle věku dítěte a jeho potřeb.

do-skoly-magazin

Praktičnost

To je jeden z nejdůležitějších parametrů při výběru penálu. Obzvláště prvňáčci se musí v penálu snadno orientovat. Nejlepší je, pokud má každá věc v penále vlastní poutko. Penál také musí být dostatečně prostorný. Dobrou vychytávkou je průhledná kapsa na rozvrh.

Kolik pater

Penály mohou být jednopatrové, dvoupatrové i třípatrové. Mezi nejoblíbenější určitě patří ty jednopatrové zejména proto, že jsou přehledné. Nejčastěji je využívají děti na prvním stupni základní školy. V tomto penálu je základní výbava, která menším dětem stačí. Nevýhodou je, že rozložený jednopatrový penál zabírá na školní lavici poměrně dost místa, to u patrových penálů neřešíte.

Penály dvoupatrové a třípatrové jsou samozřejmě větší a tím pádem nabízí více místa pro ukládání školních potřeb. Některým dětem to může více vyhovovat, protože si mohou do jednoho patra dávat pouze pastelky a do druhého další věci jako nůžky, gumu, pravítko atd. Tyto penály obvykle používají děti přibližně až od 3. třídy.

Prázdný nebo předvyplněný penál?

Předvybavené školní penály často obsahují i pomůcky, které zejména prvňáčci nevyužijí. Nejlepší je počkat na seznam, který vám dá paní učitelka a podle seznamu nakoupit vše potřebné. Kromě gumy, nůžek či pravítka, do penálu patří i trojhranné tužky a psací pero. To, jaké konkrétní psaní pomůcky máte pořídit, vám sdělí paní učitelka.

Etue je jednoduché pouzdro na zip, které nemá žádné členění ani poutka. Textilní pouzdro je ideální na uskladnění nůžek, kružítka, pravítek. Starší děti pouzdro obvykle používají místo klasického penálu. Školní etue má nejčastěji tvar válce, lodičky, případně může být hranatá.

Od etue se liší tím, že bývají vybaveny klopou s několika gumičkami pro uchycení propisek a dalších potřeb. Školní pouzdra obvykle využívají děti až na druhém stupni základní školy. Jsou ale vhodné i pro menší školáky, kteří si do nich dávají třeba pastelky.

  • Perečník

Perečník nejčastěji využívají studenti středních či vysokých škol, ale i učitelé a profesoři. Perečník je určen na nejnutnější psací potřeby. Obvykle má decentní design a je jednobarevný.