Jak pečovat o dětskou nožku?

Jak pečovat o dětské nožky

Podologie je obor, který se zabývá zdravím nohou, což zahrnuje svaly, kosti, klouby, kůži i nehty. Do ordinace podologa přicházejí často i malé děti trpící různými potížemi, například šmajdáním. Jak zajistit, aby měly děti zdravé nohy? Přečtěte si několik zásadním pravidel.

Význam chodidel pro život

Chodidla jsou sice malá, ale extrémně významná. Jestliže se u jedné nohy objeví nějaký problém, může dojít k posunu pánve a tím ke změnám na páteři. A to už je samozřejmě zásadní. Například zdánlivě neškodné šmajdání má vliv na kotníky, kolena i kyčle.

To, proč některé děti nemají chodidla zdravá, ovlivňuje mnoho faktorů. Jde o genetické faktory, ale i nošení špatné obuvi. Rovněž nedostatečný pohyb má na chodidla negativní vliv.  Kromě chůze by děti měly zařadit do svého života i plavání či jízdu na kole.

detske-nohy

Podologická péče o chodidla u dítěte

Do ordinace podologa dítě obvykle doporučí ortoped, který ho již předtím vyšetřil a stanovil diagnózu. Podolog následně provede anamnézu – snaží se zjistit, zda trpí potížemi s chodidly i někdo v rodině. Následně provede otisky chodidel, na jejichž základě jsou vytvořeny speciální ortopedické vložky. Podstatnou součást hraje i cvičení – i chodidla se musí posílit, zejména vazy a svaly, které drží klenbu nohy. K lékaři můžete vzít také botky, které jste pro dítě vybrali a zkonzultovat, zda jsou vhodné.

Ortopedické vložky

Ortopedické vložky se tvoří na základě otisků chodidel, jsou tedy individuální pro každého pacienta. Vložky vyrobené na míru přesně odpovídají velikosti chodidla a samozřejmě jsou přizpůsobeny podle ortopedické vady. Také se u ortopedických vložek přidává nadměrek, asi 1,2 cm, což by mělo vystačit na 6 měsíců. Tak zajistíte, že dítko nebude nosit malé boty. Podolog vám také vysvětlí, jaké boty pro dítě koupit. Protože správná obuv je tím nejdůležitějším.

Chození na boso

Chůze na boso je velmi vhodná, a to nejen pro děti, ale i pro dospělé. V létě je ideální procházet se po trávě, písku nebo na místech, kde nehrozí riziko zranění. Nohy také musí posilovat svaly a k tomu je chůze bez bot skvělá. V domácím prostředí je nejlepší chodit v protiskluzových ponožkách, případně na boso. Ovšem dítka s plochýma nohama by i doma měla chodit v sandálech s ortopedickými vložkami a pevným opatkem.

Problémy se mohou objevit až v dospělosti

Dalo by se říci, že nohy mají paměť, takže se velmi často stává, že se v dospělosti objeví problém, který vznikl již před mnoha lety. Mohou se objevit potíže například na základě toho, že dospělý člověk jako dítě nosil malé boty, nebo i malé ponožky či punčochy. Vývoj nohy je dokončen asi okolo 9 roku věku, do té doby je možné případné potíže nebo vady pozitivně ovlivnit. Je však nutné řešit problémy včas. A stejně tak se zaměřit na kvalitní obuv, která napomůže správnému vývoji nožky i chůze.

Základní pravidla pro zdravý vývoj chodidel

  • O dětské nožky je potřeba pečovat od narození. Miminko neoblékejte do těsných ponožek nebo punčoch, které nejenže omezují pohyb končetin, ale také dokonce mohou nohy deformovat.

  • Mnoho rodičů se těší, až začne jejich potomek chodit. Do chůze ho ale nenuťte, dítě musí začít samo. Je nutné, aby tělo i mysl dítěte byla dostatečně připravena. Dítě rozhodně nestavějte na nohy, dokud s tím nezačne samo.

  • Dítku dopřejte dostatek pohybu venku, a je-li to možné, nechte ho proběhnut se po trávě či písku na boso.

  • Co se týče obuvi, tu pravidelně kontrolujte, jelikož dětské chodidlo roste velice rychle. V případ batolat proveďte kontrolu obuvi asi 1x za měsíc, u předškoláků stačí asi jednou za 2-3 měsíce. U starších školáků se podívejte na velikost obuvi každých 4-5 měsíců, u teenagerů je dostačující kontrola asi 2x za rok.

  • Nezaměňujte účel bot. Jestliže pořídíte sportovní tenisky, ty jsou určeny opravdu pouze na sport, dítě by v nich nemělo chodit celý den.

  • Rozhodně se vyhněte nákupu nekvalitních bot z tržnic, raději si připlaťte v kamenné obuvi. Nošení obuvi po starších sourozencích je poměrně časté, ale takové boty už jsou vyšlápnuté, proto není vhodné, aby je nosilo mladší dítko.

  • Na celodenní nošení nejsou vhodné ani tzv. zimní sněhule. Ty jsou určeny jen na krátkodobé nošení, tedy tak hodinu až dvě denně.

  • V létě zapomeňte na dřeváky, ty jsou příliš tvrdé. Do školky jsou ideální sandály na suchý zip, se kterým dítko dokáže snadno manipulovat a navíc se v nich nepotí nohy.

Jak vybrat správnou obuv pro dítě

Dětské nožky snadno podléhají deformacím, protože jsou chrupavčité, tedy měkké. Nožka malého dítěte je rovněž poměrně odolná proti bolesti, takže dítě dokáže v malé botě chodit dlouho, aniž by si stěžovalo, že ho to bolí. Ovšem dopady na zdraví chodidla mohou být velké.

Proto nakupujte dětské boty od ověřených prodejců, kteří rozumí své práci i potřebám dětí.

detska-chodidla-zdravi

Tvar boty

Kupujte obuv se širokou špičkou, aby měly prsty dost místa. Jinak se mohou prstíky zdeformovat, pak může děti potrápit vbočený palce, vybočený malíček či kladívkové prsty. Zaměřte svoji pozornost i na šířku obuvi. Mnoho dětí má úzká chodidla, která v botě kloužou.

Velikost (nadměrek)

Nadměrek zajistí, že prstíky se při chůzi nebudou dotýkat špičky boty. Navíc nožka samozřejmě roste, takže díky nadměrku nemusíte kupovat nové boty pomalu každý měsíc. U prstů by měl být volný prostor asi okolo 1,5 cm. Vnitřní prostor boty tedy musí být delší asi o 1,5 cm, než je chodidlo (včetně prstů). Nejlepší je, když si potomek boty vyzkouší. Ale nelze vždy spoléhat na jeho tvrzení, že jsou boty pohodlné, nebo ho tlačí. Nožku dítěte tedy v obuvi změřte, případně alespoň doma obkreslete na papír.

Poradíme vám, jak vybrat velikost dětských bot na míru.

Materiál

Nejvhodnější je přírodní materiál, jako je kůže či textil. Dětská noha se hodně potí.  Zkontrolujte, zda i stélka boty je z dostatečně savého materiálu.

My doporučujeme vsadit i na uviverzální celoroční boty, které mohou být doplňkem klasických bot na zimu či léto.

Opatek

Opatek je ta zadní (patní) část boty a vede směrem nahoru. Musí být pevný, aby nohu držel na místě a nožka se nevyzouvala, a také aby měl kotník dostatečnou oporu. Opatek musí být pevný a dostatečně vysoký.

Střih

Pro děti je nejideálnější obuv na šněrování, suchý zip či pásek. Pro ty nejmenší kupujte vždy boty kotníkové. Zapomeňte na mokasíny nebo obuv v lodičkovém tvaru.

Tlumení

Chůze po tvrdém povrchu může negativně ovlivnit zdravý vývoj chodidla. Dbejte na to, aby podešev dostatečně tlumila všechny nárazy, vhodným materiálem je pryž, termoplastický elastomer, polyuretan či styropor. Tlumící vlastnosti mají i vhodné ortopedické vložky.

Flexibilita

Při nákupu si vyzkoušejte, zda je bota dostatečně ohebná, a to zejména v oblasti prstů. Během chůze chodidlo samozřejmě pracuje a klouby prstů se ohýbají.

Certifikát

Jestliže si chcete být jisti, že kupujete pro dítě zdravotně nezávadný a kvalitní výrobek, sáhněte po obuvi s certifikátem. Osvědčené a léty prověřené značky najdete u nás i vy.