Jak a proč se starat o dětskou obuv

Proč a jak se starat o boty dětí?

Jistě nám dáte za pravdu, že čím lépe se budeme starat o nové botky pro děti, tím déle nám vydrží. A co víc – botky dětí jsou jejich vizitkou.

K tomu, aby dětské boty dobře vypadaly, věřte nám, nepotřebujete příliš času. Základem je pravidelná péče – kdy boty vždy zkontrolujeme, ale také je správně uložíme a pokud je nebudeme déle používat, ochráníme je při skladování před prachem a vlhkostí. Jak se tedy botám věnovat, aby vydržely věky?

Péče ihned po nákupu

Jakmile dětské body dorazí k nám domů, boty naimpregnujeme hloubkovou impregnací. Při výběru impregnace se můžete řídit recenzemi. Za nás je důležité, aby impregnace chránila proti průniku vody a současně – propustila páru z dětské boty ven.

pece-o-obuv02

Po každodením nošení

Jakmile se s dětmi vrátíte domů, je třeba boty zbavit nahromaděné vlhkosti. Dětské boty nechte na dobře větraném místě. Nezapomeňte vytáhnout stélky – na to se často zapomíná. Naopak, zapomeňte na rady typu – dejte boty na topení či je usušte u otevřeného ohně. My ještě doporučíme tajný tip – boty nechte den odpočinout. Díky tomu se prodlouží jejich životnost.

U menšího zašpinění stačí otřít botu navlhčeným hadříkem. Větší šmouky a bláto nechte zaschnout – poté je vykartáčujte kartáčem. A nezapomeňte pravidelně na impregnaci obuvi.

Dětská bota potřebuje vysušit, vyčistit, vyživit a ochránit.

Z praxe už víme, že vlhko botě ani noze nedělá dobře. Dětem do bot vždy dejte ponožku – díky tomu se do tkaniny boty dostane méně potu. Právě pot způsobuje zápach bot, plísně, ale také rozlepení boty (o čemž se moc neví).

Takže ještě jednou – když se vaše dítě doma vyzuje – nechte boty dýchat a volně vyschnout. Do botníku je dejte opravdu až po pár hodinách. Podobně nechte dobře boty oschnout, jsou-li mokré z venku.

Jak pečovat o obuv dětí na ven

Obuv pro volný čas dětí, které nosí do přírody či na výlety, jsou sice odolné vůči většímu namáhání a nepříznivým klimatickým podmínkám. A ač se to nezdá – napříč tomu je těmto botám věnovat dostatečnou péči. Ne-li větší, než o klasické tenisky do města.

Značná část dětské trekové a outdoorové obuvi již dnes disponuje tzv. klimamembránami - např. Gore-Tex. I díky tomu zajišťují dětem větší komfort. Tyto membrány jsou velmi praktické - do obuvi se nedostane ani kapka vody, ale tělesný pot naopak volně proudí ven. Díky tomu se dětská nožka nepotí. Neplatí však – že tyto boty není nutné impregnovat. Naopak, důvodů impregnace dětské obuvi s membránou je hned několik:

  1. Samotná membrána je ukrytá až pod svrškem obuvi – a právě svršek je potřeba chránit před promočením.

  2. Kvalitní impregnace zajistí, že bota nebude jako houba – nenasaje tedy vodu a nebude ji držet.

  3. Zajistí ochranu před pronikáním nečistot do svrchní části obuvi, kdy tyto nečistoty mohou ve větší vrstvě ucpat póry membrány.

Impregnace

Už víte, proč je impregnace důležitá u více namáhané obuvi, či u obuvi s membránou. Ale víte, že i u ostatní obuvi, která není vybavena membránami, je impregnace vhodná? Zpomalí znečištění a efektivně ochrání botu před nasáknutím vody do boty. Cílem je zajistit dlouhodobé působení impregnace – a zejména pak, zajistit prodyšnost této vrstvy. 

Čištění

Spolu s impregnací je potřeba pravidelně obuv čistit. Při výběru čistícího prostředku se zaměřte na materiál – a podle toho volte vhodný produkt.

Na hladkou useň využijete čistící pěny nebo jemné gumy. Naopak na broušené usně, v kombinaci s textilem, jsou vhodné čistící šampony a krepové kartáčky.

Výživa

Aby byla péče kompletní, po důkladném vyčištění obuvi se zaměřte na výživu. Opět vybírejte produkty dle typu materiálu, ze kterého je obuv vyrobena.

  • Hladkou kůži pravidelně krémujte k tomu určeným krémem. Dodáte tak obuvi pružnost a zabráníte popraskání. Naopak nemastěte kůži s chloupkem, protože byste přišli o zdrsněný povrch.

  • Textil a syntetické materiály obvykle nejsou na výživu náročně – tedy je nemastěte. Spíše pracujte na kvalitní impregnaci a čistění.

  • Kaučuk – obvykle holínky – je dobré občas promazat, ačkoli se to nezdá, i přírodní guma může stářím praskat.

Pro hladké usně jsou nejvhodnější krémy nebo přírodní oleje a tuky ve sprejích. Upozorňujeme, že na obuv s membránou je nutné požít atestované výrobky.

Účelovost obuvi a dopad na péči

Péče o obuv je také odvislá od účelu, k jakému obuv slouží. Právě účel dětské obuvi poté ovlivňuje volbu použitého materiálu na svršek i stélku, ale také samotnou konstrukci a zejména – způsob údržby po celou životnost bot.

  • Vycházková dětská obuv – je klasické konstrukce, zpravidla určená k nošení na vycházky. Životnost této obuvi a její pohodlnost je nadřazena módním výstřelkům. Vycházková obuv je určena do suchého prostředí, přesto ji chraňte impregnací.

pece-o-obuv01

  • Dětská zimní obuv – jak již název napovídá, je primárně určená pro chladné období roku, zejména pak zimní období spojené se sněhem a vyššími nároky na výdrž. Vyznačuje se často teplou vlasovou podšívkou a mohutnější podešví, zpravidla s protiskluzným dezénem. Vyšší nároky spojené s obuví vyžadují větší péči po stránce impregnace i vysušení.

  • Dětská sportovní obuv – je obuv vhodná pro sportovní aktivity všeho druhu. Pro každý sport je však uzpůsobena dle požadavků na flexibilitu, pevnost či výdrž materiálu. Svou konstrukcí prostě a jednoduše odpovídá požadavkům příslušného druhu sportu, proto je nutné ji pouze k tomuto sportu používat.

  • Obuv pro děti na doma (papuče, capáčky, pantofle) – lehká, textilní obuv jednoduché konstrukce, kterou oceníte doma či ve škole.

Dětská obuv je obuv, na kterou jsou kladeny větší nároky. Zejména po stránce dětské nohy a použití. Při výběru myslete na nadměrek, dále pak kulatou špičku a tuhý opatek.

Nezapomeňte, že dětská noha se neustále vyvíjí, a případné nedodržení základních zásad výběru může nožku i motorický vývoj dítěte poškodit.

Pravidelně poté kontrolujte, zda u nošené obuvi již dítě bota netlačí. Zpravidla tedy nejpozději za 6 měsíců bude nutné botku vyměnit. A ne z důvodu poškození, ale že dítě z ní vyroste.

Způsob výroby a vliv na péči

Při péči o obuv je nutné myslet i na to, jakým způsobem byla vyrobena. Právě to má poté dopad na funkci a údržbu bot.

  • Lepená dětská obuv – v dnešní době nejčastěji používaná technologie, kdy se lepí svršek a spodek. Samotnou pevnost ovlivní promáčení či propocení (což je u dětí časté). Při nedostatečném vysoušení obuvi či neopatrném zacházení dochází k uvolnění lepeného spoje.

  • Prošívaná dětská obuv – obuv vyrobená tímto způsobem je velmi pohodlná. Vyznačuje se lehkostí, ohebností a pevností. Nesporná nevýhoda je její vodonepropustnost. Pro děti je tedy vhodná jen do suchého prostředí. Obuv tohoto typu důkladně impregnujte a důsledně krémujte. Zaměřte se zejména na prošívaný okraj obuvi – který trpí nejvíce při nošení.

Použitý materiál a jeho údržba

Dnes už na trhu můžeme narazit na celou řadu materiálů a kombinací. Od přírodní úsně přes textil až po syntetiku. Materiál je poté zásadní při výběru vhodné péče a ošetřování. Díky tomu prodloužíme životnost, vzhled ale i poddajnost a pohodlí při nošení.

  • Useň – přírodní materiál, který nabývá na oblíbenosti u maminek při výběru dětské obuvi. Useň je prodyšná, měkká, má velmi dobré absorpční vlastnosti a do určité míry se umí přizpůsobit tvaru nohy. Snadno dětskou obuv z přírodní úsně odlišíme od ostatních materiálů, díky své proměnlivé kresbě. O usňovou obuv je třeba neustále pečovat, jelikož není příliš odolná vůči vnitřní i vnější vlhkosti

  • Nubuk (semiš) – je useň broušená po líci nebo po rubu. Dětskou obuv z tohoto materiálu můžeme ošetřit klasickým pryžovým kartáčkem. Volíme poté přípravky, které jsou určené pro vlasové usně. Důležité je ošetření vhodnou impregnací, zvyšující odolnost proti vodě. Naopak – zapomeňte na krémy – ty nejsou vhodné.

  • Koženka – svým vzhledem připomíná useň, ale kvalitou je někde na půli cesty. Tento typ obuvi má omezenou prodyšnost. Nicméně tento typ obuvi je nenáročný na údržbu. Stačí ji omýt vlhkým hadříkem a utřít do sucha. Pro dětskou obuv však příliš vhodná není.

  • Pryž/plast – plastové a pryžové součásti obuvi (na spodku i svršku), jsou více náchylné k mechanickému poškození při nošení. Obuv – respektive její pryžové části omývejte vlhkým hadříkem s přídavkem saponátu a vytřete do sucha.

  • Textil – tento materiál se používá na letní nebo domácí dětskou obuv. Textilní obuv doporučujeme ošetřovat jen za sucha kartáčem. Dále vybíráme takové prostředky, které textilní obuv impregnují a oživí barvy. Naopak, tento materiál není odolný vůči působeni vnější vlhkosti. Je proto zásadní udržovat obuv v suchu.

pece-o-obuv

Další zásady správného udržování a ošetřování obuvi

  1. Dětskou obuv vždy před prvním použitím naimpregnujte a ošetřete vhodnými ošetřujícími prostředky.
  2. Při nazouvání obuvi (zejména s pevnou patou), používejte nazouvací lžíci.
  3. U dětí střídejte často obuv, zejména namáhanou vlhkostí, prachem apod.
  4. Po každém použití nechte dětské boty důkladně vyschnout a vyvětrat (i s vyjmutou vkládací stélkou).
  5. Vyvarujte se při nošení (ač víme, že to příliš u dětí nelze) rozmáčení obuvi. To poté poškozuje vzhled a deformuje tvar obuvi.
  6. Ani sebelepší impregnace nezajistí plnou odolnost proti vlhkosti. Nicméně – použitím zvýšíte její odolnost.
  7. Promáčenou dětskou obuv vycpěte novinami a sušte postupně.
  8. Agresivní chemické látky obsažené v posypech narušují strukturu všech materiálů používaných při výrobě obuvi. Tato chemické látky mimo jiné způsobují zbobtnání a výskyt charakteristických světlých skvrn. Snažte se omezit působení těchto látek na obuv. Obuv po použití otřete od zbytků sněhu či vlhkosti.
  9. Při výběru myslete na to, že šité spoje či perforované části obuvi narušují celistvost – tedy omezují odolnost boty proti pronikání vnější vlhkosti a prachu.
  10. Dětské „sněhule“ by měly být doplňkem botníku dětí – nikoliv jedinou zimní obuví ve vašem botníku.
  11. Dětské boty rozhodně neperte v pračce, ani ručně.
  12. Při péči o obuv nepoužívejte žádná rozpouštědla, líh či aceton.
  13. Většina běžných podešví obuvi není odolná vůči oleji, naftě či benzinu. Jestliže dojde ke styku těchto látek se spodkem obuvi, dochází k poškození podešve. Zvláště náchylné k tomuto poškození jsou podešve ze surové gumy.
  14. Použité kovové prvky na obuvi časem mohou „černit“ vrchní materiál.

A nyní již víte, jak se komplexně o dětskou obuv starat. Pokud však stále tápete – jak vybrat dětskou obuv – i pro vás máme řešení.