Učíme děti lyžovat

Jak naučit děti lyžovat?

Děti není potřeba učit lyžovat, ale stačí jim to jednoduše ukazovat, jako když se poprvé postavily na nožky a začaly dělat první krůčky. Učit je lyžovat není o tom, že je postavíte na svah s lyžemi a vysvětlíte jim vnitřní i vnější nohu a pravidla pro rovnováhu apod. Spoustu činností se dítě naučí automaticky, bez nějakých potřebných výukových tréninků. Motorický pohyb dětí přichází prakticky postupně a sám.

Právě vy jako rodič a nikdo jiný, nejlépe poznáte, zda už je vaše dítě připravené na první lyžařské dobrodružství. Zásadní je jeho celkový mentální, emocionální a sociální vývoj. Pokud tráví čas v kolektivu, rádo se druží a objevuje - výuku v lyžařské škole či školce by už mohl zvládnout.

Navíc, pokud dítko často tráví v zimě čas venku, baví ho sněhová dobrodružství, a v létě si užívá kolo či koloběžku, může být připravené i na lyže.

Než vyrazíte na hory, zkuste dítěti doma nazout lyžařské boty a připevnit lyže. Nechte ho se projít po pokoji, zkusit základní postoj. Sledujte jeho pocity. Jestliže ho to po čase přestane bavit, nesnáší lyžařské boty a odmítá hůlky, možná ještě nepřišel ten čas. Nenuťte ho, netrestejte - i příští rok to přece můžete zkusit.

Rodičovská výuka lyžování

Ideální období pro začátek výuky lyžování je u dětí ve věku 4–5 let. Není však stanovena žádná hranice, kdy se má nejpozději začít). Jde hlavně o to, aby dítě bylo připraveno fyziologicky a psychicky. Při lyžování jsou namáhána zejména oblasti kyčlí, kolena a kotníky. Přítomnost rodiče u výuky je prakticky nezbytná, aby dokázal u dítěte neustále udržovat veškeré nabrané informace z výuky. Dítě se nechává samo vézt po sněhu, samo si určuje směr jízdy apod.

jak-naucit-deti-lyzovat01

Rodič nepomáhá držet tělo, usměrňovat lyže, brzdit atd. Rodič u výcviku funguje spíše jako psychická podpora, kdy dítěti může sdělovat své rady a udržovat ho v jistotě, že není na svahu samotné. Pokud rodič není perfektní lyžař, je dobré dítě předat kvalifikovanému instruktorovi. Dítě totiž kopíruje přesně to, co vidí. A nebylo by dobré, aby se učilo i s chybami.

Co pořídit dětem za vybavení na lyže?

  • Hůlky pro začátek nejsou potřeba, ty se moc nehodí a spíše pak dětem překáží.
  • Lyže by měly mít správnou délku dle výšky dítěte. Počítejte s délkou ca o 10-20 cm méně, než měří dítě.
  • Kvalitní bezpečnostní vázání se správným seřízením dle proporcí dítěte.
  • Lyžařské boty musí být pohodlné a při chůzi musí být pata pevně uchycena.
  • Helma musí chránit hlavu po celém obvodu, uši i bradu.
  • Brýle
  • Páteřní chránič
  • Výstražná vesta, aby nebylo na svahu dítě přehlédnutelné.
  • Vhodné lyžařské oblečení. Nejlepší volbou je kvalitní termo prádlo, teplý svetr a teplé rukavice. Oblečení by mělo mít i reflexní prvky.

Postup výuky lyžování

  1. Nejdříve si lyže a přeskáče musí dítě vyzkoušet třeba doma v obýváku, aby si na ně vůbec zvyklo.
  2. Je dobré si dopředu promluvit i o základních pravidlech, které na svahu platí. Jak to tam vlastně funguje. Kde se může zastavovat, jak se objíždí jiní lyžaři a jak se chovat při tom, když upadne na svahu.
  3. Následujícím krokem je zkouška lyží na sněhu někde na rovince, kde nehrozí samovolné sjíždění. Tuto metodu se doporučuje opakovat třeba i dva víkendy po sobě.
  4. Na rovince se dítě učí pohybu, ťapat, klouzat, obracet se, správně skrčit kolena a pohybovat se do strany.
  5. Osvojení správného skluzu lze také naučit pro začátek na běžkách.
  6. Dobrá průprava a posilovna je pro děti také zkoušet vyšlápnout svah nahoru po boku i s lyžemi.
  7. Další důležitý krok je naučit si stoupnout ze sedu. Není to nic jednoduchého a ze začátku bude dítě potřebovat i rodičovskou radu, jak postupovat. Dítě musí na všechny čtyři, špičky lyží dát od sebe, jednu nohu dát do popředí s lyží na plocho a pak už pomocí rukou stoupnout.
  8. Klouzat po mírném svahu nechte dítě samostatně nebo s menší asistencí. Nejlépe si kousek před něj stoupnout a nechat ho sjet, kde ho na konci chytíte do náruče.
  9. Naučit dítě vyjet mírný svah na vleku je také dalším krokem, který musí umět zvládnout.
  10. S popruhy se dále pokračuje tak, že se nohy musí naučit držet pevně v rovině.
  11. Zatáčet a vlastně i postupně brzdit svoji rychlost se dítě poté naučí díky jemné manipulaci popruhů, kdy už dokáže pevně držet nohy u sebe.
  12. Plužit ve svahu do obloučku na svahu je nejdůležitějším umem, které dítě musí zvládnout. Protože nikdy nejezdíte „šusem“ přímo dolů, ale občas je potřeba přibrzdit, zatočit, někoho objet apod. Bezpečnost na prvním místě!
  13. Ideálně se naučit dělat ze začátku velké oblouky a pomalu je zmenšovat. Tím se dítě zdokonalí v samostatném zatáčení.
  14. Poté učte dítě držet paty u sebe. Pluh se pak naučí k tomuto úkonu postupně automaticky.
  15. Pluh se může dítě také naučit tak, že dá nohy od sebe a špičky lyží k sobě. Tento cvik sjezdu se učí na mírném svahu, který končí rovinkou. Pokud není rovina dostatečná, je dobré jet před dítětem, pomáhat mu udržovat špičky lyží u sebe.
  16. Oblouk do pluhu se dá lehce vysvětlit a naučit i díky rukám, které se rozevřou jako křídla a postupně se natáčí dle směru, kam chcete, aby lyže jely.
  17. Umět správně spadnout na svahu by se taky děti měly naučit. Někteří instruktoři to do výuky zařazují na úplný začátek.
  18. Jízda paralelně s rodičem může začít, kdy si je již dítě jisto samo sebou na svahu.

jak-naucit-deti-lyzovat

Popruhy při lyžování

Popruhy musí být viditelné, aby je případný projíždějící lyžař nemohl přehlédnout a zamotat se do nich. Uchycení by mělo být z boků dítěte v oblasti pasu a jeho boků. Ne výš, ani na zádech, či na trupu. Popruhy by měly být vyrobeny z lehkého materiálu, aby se dal lehce ohýbat. Barva ideálně černá, která na bílém sněhu vynikne. Šířka by měla být dostatečná pro dostatečné pohodlí dítěte.

Zatáčení při lyžování

Rodič lyžař by měl mít v obou rukách popruhy, kterými může řídit oba směry zatáčení. Dítě své ruce umístí vždy na kolínka a mírně se při jízdě předkloní. Pomocí popruhů, které se připevní na dítě a jemnými pohyby se dá dítěti pomoci pochopit, jakým směrem má tělo směřovat, aby dokázalo zatočit, jak doprava, tak i doleva. Ideální pomocník pro zjištění, jak funguje rovnováha při pohybu na svahu.

Padání

Při pádu je důležité děti naučit dát ruce okamžitě před sebe. Pád musí směřovat hlavně na kolena. Pokud se jedná o pád dopředu. Umět spadnout při vysoké rychlosti je nejlepší do boku.

Lyžařské hrátky pro správnou motivaci

  • Slalom se dá jakýmkoli způsobem připravit. Objížděním nebo podjížděním například lyžařských hůlek zapíchnutých ve sněhu si děti cvičí správnou rovnováhu.
  • Hra semafor funguje tak, že se určí pravidla, kdy instruktor má zdvihnutou pravou ruku a tím pádem musí dítě zastavit. Naopak levá ruka značí například jízdu.
  • Letadlo je forma hry, kdy si dítě libovolně hraje během jízdy na letadlo a správně procvičuje jízdu na lyžích.

A až přijde čas, kdy děti přestanou lyže bavit, nezapomeňte je přezout do kvalitní zimní obuvi. Aby si i nohy odpočinuly po náročním dni v lyžácích.