Návod: Jak na opruzeniny u dětí

Opruzeniny u dětí

Pokud máte malé dítě, nejspíš jste se s nimi už setkali. Zarudlá pokožka, která může pálit, svědit, někdy může být i bolestivá. Pří těžším průběhu může kůže i mokvat či krvácet. Přesně těmito projevy se vyznačuje nepříjemný zánět kůže, kterému se lidové říká „vlk“, odborně pak intertrigo.

Najít je můžeme obvykle v kožních záhybech, kde vzniká v důsledku vlhkosti, tření a nedostatku proudění vzduchu. Ohroženy jsou především vnitřní strany stehen, oblast pod prsy, třísla. Dále pak také prostor mezi prsty u nohou, intimní partie a oblast konečníku. U dětí je pak častá tzv. „plenková dermatitida“.

opruzeninám obvykle inklinují více obézní lidé či lidé s nadváhou. Obecně pak můžeme říci, že častěji jimi trpí daleko častěji muži než ženy. Intertrigu také nahrává teplé letní počasí související se zvýšenou produktivitou potu. S tím je pak spojen i nevhodný výběr oblečení – za horkého počasí je lépe upustit od těsných oděvů jako jsou legíny a punčocháče.

Ačkoli opruzeniny trápí i dospělou populaci, v následujících řádcích se podíváme, jak tyto nepříjemné symptomy řešit u našich nejmenších, tedy u dětí.

opruzeniny-hlavni

Příčiny vzniku opruzenin

Rozvoj dětských opruzenin může být způsoben mnoha faktory, které mohou samostatně nebo v kombinaci vést k podráždění kůže dítěte zejména v oblasti plenek.

1. Dlouhodobý kontakt s vlhkostí

Vlhkost je jedním z hlavních viníků vzniku opruzenin u dětí. Plenky, které dnes děti nosí díky vlastnostem déle, než tomu bylo dříve, udržují vlhkost v těsné blízkosti k dětské kůži. Moč má amoniakální složení, které může zvýšit pH kůže a tím narušit její přirozenou bariéru. Stolice, zvláště když je kyselá nebo má vysoký obsah enzymů (například při průjmech), může dodatečně podráždit tato oslabená místa. A opruzeniny jsou na světě. Důležité je tedy udržovat co nejčastější výměnu plenek, aby se minimalizoval kontakt kůže s těmito dráždivými látkami.

2. Tření a mechanické podráždění

Tření vzniká, když se plenka neustále otírá o citlivou kůži dítěte, což může způsobit oděrky a zhoršit již existující podráždění. To je obzvláště problematické u dětí, které se hodně hýbou nebo mají plenky, které neodpovídají jejich velikosti.

3. Chemické podráždění

Látky, které se běžně používají v plenkách nebo v produktech pro péči o dětskou kůži, jako jsou vlhčené ubrousky, mýdla, a krémy, mohou obsahovat sloučeniny, jež v některých případech dokáží podráždit citlivou kůži. Příkladem může být parfemace nebo konzervační látky. Výběr hypoalergenních a speciálně formulovaných produktů bez parfémů a alkoholu by měl být pro vás klíčový, zejména pokud vaše dítě má citlivou pokožku.

4. Infekce

Poškozená kůže je více náchylná k infekcím. Opruzeniny mohou vytvořit vhodné prostředí pro růst bakterií a kvasinek, což v některých případech vede k sekundárním infekčním onemocněním. Kvasinky (zejména Candida) jsou běžné u plenkových opruzenin, které se dlouho neléčí nebo jsou špatně ošetřované. Udržování kůže v suchu a čistotě je proto nezbytné také pro to, aby dítě následně netrpělo na kožní infekce.

5. Léčba antibiotiky

Jak u matky, tak u dítěte může antibiotická léčba vést ke změnám ve střevní flóře. Antibiotika mohou rovněž přispět k růstu kvasinek, jako je Candida, což v některých případech zhorší stav opruzených míst.

6. Alergické reakce na produkty péče o dětskou pokožku

Některé děti mohou vykazovat alergické reakce na složky obsažené v plenkách, vlhčených ubrouscích, mýdlech nebo krémech určených pro děti. Tyto reakce se mohou projevit jako kontaktní dermatitida, která může vypadat podobně jako opruzeniny a být stejně bolestivá. V některých případech může být vyrážka zaměněná za alergickou reakci na jídlo (zejména v době prvních příkrmů).

7. Nedostatečná hygiena

Nedostatečné čištění oblasti plenky může zanechat zbytky moči a stolice, které podráždí kůži a usnadní vznik opruzenin. Důležité je důkladně, ale šetrně čistit kůži při každé výměně plenek. Volte ideálně vodu či velmi šetrné produkty určené pro dětskou citlivou pokožku. Nezapomínejte na zinkovou mast či zklidňující bylinné masti.

8. Klimatické podmínky

Extrémní teploty, vysoká vlhkost, a pocení mohou zvýšit riziko opruzenin. V horkém a vlhkém počasí se kůže pod plenkou může stát obzvlášť náchylná k opruzeninám, protože pot a vlhkost se hromadí a těžko se odpařují. O to více je nutné dbát na hygienu. 

opruzeniny-plenky

Jak tedy na opruzeniny vyzrát?

Ačkoli zánět většinou vymizí během několika dnů, může i pěkně potrápit, a dokonce může přerůst až v infekci. Základem je správná hygiena. Opruzená místa udržujeme v čistotě a suchu. Omýváme je ve vlažné vodě (pokud je to nutné použijeme i jemné mýdlo, není to ale nezbytně nutné) a následně ručníkem zlehka osušíme. Dále na ně můžeme nanést některou ze speciálních mastí, které jsou volně dostupné například v lékárně. Oblíbené jsou zinkové či kalciové masti nebo masti s obsahem dexpanthenolu. Případně lze použít i zásyp.

Důležité je také nechat pokožku volně dýchat. Zvolíme tedy prodyšné, nepřiléhavé oblečení. Ideálně bavlněné.

Pokud ani přes veškerou snahu obtíže neustoupí do 4 dnů od počátku infekce, zarudlá místa zůstávají stále stejně velká, nebo se ještě více rozšiřují, začínají mokvat, či dokonce pozorujete tvorbu puchýřů, neotálejte s návštěvou pediatra. Může jít o opruzeniny plísňového či kvasinkového původu, a jediné lékař muže nasadit správnou a účinnou léčbu.

Jaké jsou tedy hlavní body pro prevenci opruzenin?

Sepsali jsme pro vás základní vhled do problematiky prevence opruzenin.

Hygiena

  • Dítě udržujeme v čistotě a suchu – Nikdy nenecháváme dítě spát ve špinavé plence a vždy je včas přebalíme, a to i kdybychom měli narušit jeho spánek.

Raději sprchu než vlhčené ubrousky

  • Pokud je to možné, dítě s vždy raději omyjeme vodou místo otírání vlhčenými ubrousky. Dítě omýváme vlažnou vodou, ideálně bez mýdla. Pokud je nutné použít i mýdlo, vybíráme mezi mýdly vhodnými pro citlivou dětskou pokožku bez obsahu dráždivých složek.

Zajistěte proudění vzduchu

  • Miminko oblékejte do prodyšného oblečení. Těsné oblečení napomáhá vzniku opruzenin.
  • Vhodné je také dítěti plenku příliš neutahovat a nechat ji raději spíše volnou. V ideálním případě necháme miminko spát bez pleny na nepropustné podložce, kterou následně vypereme.

Krém na opruzeniny

  • Krém na opruzeniny nanášíme i preventivně. A to na čistý a suchý zadeček. Pamatujte na to, že vrstva krému by měla být pouze tenká. Pod silnou, neprodyšnou vrstvou krému se mohou množit patogeny, jež mohou problém ještě zhoršit.

Žádné experimenty

  • Při řešení opruzenin se raději vyhněte pro děti novým, nevyzkoušeným potravinám a raději se držte pokrmů, o kterých s jistotou víte, že na vaše dítě nemají žádné negativní účinky.
  • To stejné platí u kojení – pokud má vaše dítě sklony k opruzeninám, vyhněte se dráždivým potravinám (citrusové a jiné kyselé plody, rajčata atd.)

Pozorujte své dítě

  • Nejčastěji se sice objevují opruzeniny v oblasti zadečku, není ale výjimkou ani výskyt na dalších částech těla – v podpaží, oblast třísel, pod bradou. Důsledně tedy své dítě kontrolujte, abyste v případě potřeby mohli co nejrychleji zasáhnout.

astma-u-deti01

Pozor na velikost pleny

  • Pleny vždy vybíráme podle aktuální velikosti (váhy) dítěte a nezapomínáme ani na přiměřenou rezervu. Vhodná plena by neměla být ani příliš volná ani příliš těsná.

Myjte dítě správně

  • U holčiček je velmi důležitá správná hygiena intimních oblastí – genitálie omývejte vždy zepředu dozadu, nikdy ne naopak. Následně je necháme chvíli oschnout, případně otřeme suchým ubrouskem.

Výběr vhodných plen

Pleny jsou nedílnou součástí v péče kojence a batolata. Statistiky uvádějí, že v tomto období života se dermatitida vyskytne minimálně jednou až u poloviny dětí. Z čísel dále vyplývá, že nejrizikovějším obdobím pro rozvoj opruzenin je devátý až dvanáctý měsíc života, ale ničím nezvyklým nejsou opruzeniny ani u novorozených dětí. Některé děti jsou taky k vyrážce náchylnější než jiné.

Jak jsme zmínili výše, při výběru plen bychom měli dbát na jejich správnou velikost. Není to ale jediný faktor, který bychom při nákupu měli zvážit. I samotné pleny totiž mohou být původcem plenkové dermatitidy. Jde o tzv. alergii na pleny. To, že vašemu dítěti pleny nevyhovují, poznáte obvykle jednoduše. Ačkoli dodržujete veškeré hygienické postupy, opruzeniny se stále a pravidelně opakují. V tomto případě doporučujeme zvolit jiný druh plenek a pozorovat, zda se situace zlepší.

V ideálním případě vybíráme z kvalitních jednorázových druhů plen, které neobsahují chlór. Ten může na pokožku působit dráždivě

V dnešní době můžeme pozorovat zvýšenou poptávku po látkových plenách, a to především z důvodu ekologie. Látkové pleny ovšem disponují daleko menší savostí a kvůli svrchním kalhotkám, kterými bývají obvykle fixovány, bývá dětská pokožka vystavena vyšší vlhkosti než u klasických jednorázových plen. Většina pediatrů tedy doporučuje používání moderních jednorázových plen. Ty obsahují akrylátový gel, který do sebe nasaje tekutinu a přemění ji na gel. Následně tedy už nedochází k působení moči na zadeček a genitálie, je tedy menší pravděpodobnost vzniku opruzenin.

Pokud byste ale přeci jen raději ekologickou variantu, zkuste se poohlédnout po jednorázových ekologických plenách.

Babské tipy na závěr

Dříve samozřejmě nebyl na výběr tak rozšířený sortiment pro léčbu opruzenin tak jako dnes. Babičky často a rády sahaly po různých druzích bylin, z nichž vařily čaje a nálevy a vyráběly masti. Jde například o šalvěj, levanduli, přesličku či řepík lékařský, který je oblíbený pro své hojivé účinky.

Kromě bylinek bylo pro své protizánětlivé účinky velmi oblíbené i koloidní stříbro, kterým se potírala postižená místa.

Jak jsme již zmínili v textu, důležité je ale opruzeniny nepodceňovat, pečlivě je sledovat a ideálně jim předcházet. Jen tak se můžeme vyhnout jejich vzniku a případným komplikacím a zajistit, aby naše miminko bylo stále usměvavé a spokojené.

A nezapomeňte i do budoucna na kvalitní dětské oblečení, prodyšné a z přírodních materiálů.