Letní horka! Poradíme vám, jak je přežít.

Jak bojovat s letním horkem?

Letní teploty u nás v posledních letech dosahují velmi vysokých hodnot. Léto má rád snad úplně každý. Ale dlouhodobé úporné horko není pak už příjemné nikomu.

O tropickém počasí se hovoří, když teplota na teploměru přesáhne 30 °C. A naopak tropická noc neklesá pod 20 °C.

Existuje však mnoho možností, jak eliminovat vysoké teploty ve vaší domácnosti. A tím nebudete během léta ztrácet tolik potřebné energie, kterou horko dokáže tak intenzivně z člověka vysávat.

Pitný režim

Pitný režim platí po celý rok. Ale v létě je ještě více důležitý pro náš organismus, aby nedošlo k dehydrataci. Zejména kvůli nadměrnému pocení.

Minimálně by měl člověk do sebe dostat až 3 litry tekutiny. V tropech i více. Tekutinou se také myslí hlavně voda, šťáva z ovoce nebo čaje z bylinek. Káva, slazené limonády, alkohol apod. se v horku nedoporučují vůbec.

horke-letni-dny02

Efektivní chlazení nápojů zajistíte jednoduše tím, že namočíte kuchyňskou utěrku z papíru a pokryjete ji láhev, kterou pak dáte spolu s utěrkou do mrazáku. Stačí opravdu jen chvíle. Okolo čtvrt hodinky. Tento chladící proces je postaven na bázi rychlého uvolňování tepla z obsahu láhve díky mokré papírové utěrce, která je omotaná okolo láhve.

Strava

V létě všeobecně se doporučuje jíst lehkou stravu. Zeleninové saláty, ovoce. Hlavně menší porce a nepřejídat se.

Osvěžení během dne ve sprše

Ideální si během dne odskočit do sprchy a pustit na sebe vlažnější vodu, která příjemně osvěží tělo i mysl.

Letní pohodlná móda

Jednou z důležitých věcí v létě je také to, jak se oblékat. Ideální jsou textilie z lehkého materiálu (len, bavlna). Oblečení by mělo být vzdušné.

Ochrana hlavy je další velmi důležitý prvek v letním horku. Chrání tak tělo od přehřátí a následných možných nemocí (úpal, úžeh). Je také vhodné si pokrývku hlavy pravidelně udržovat vlhkou.

Sportovní aktivity

Pro nadšence pohybu je dobré si vybrat čas buď v brzkých ranních hodinách, kdy ještě slunce tolik neohřívá vzduch, anebo naopak až slunce dojde pomalu k západu, kdy teploty postupně klesají.

Denní aktivity

Trávit den venku během letních tropů se nedoporučuje v průběhu poledne. Optimálně trávit čas venku je dobré maximálně do 11 hodin dopoledne a pak až po 15 hodině odpoledne.

Tipy pro klidný spánek

Přes den to zvládnete, ale co večer? Když teplota šplhá přes 20 °C i v noci, není snadné usnout a zrelaxovat.

horke-letni-dny03

1. Zchladit povlečení

  • I během noci občas zůstávají teploty dost vysoko a nedá se ani v klidu spát. Na tuto situaci funguje, že stačí vzít povlak z polštáře a uložit ho do mikrotenového sáčku. Tento balíček pak uložit na deset minut do mrazáku a efekt se dostaví téměř okamžitě. Chladivý účinek si chvíli udrží aspoň na dobu nezbytně nutnou pro usnutí.

2. Správná výplň do polštáře

  • Pořiďte si výplň ze slupek pohanky. Pohanka dokáže cirkulovat vzduch a tím pádem se tolik obsah polštáře neohřívá a lépe se pak na něm spí.

3. Navlhčit prostěradlo nebo povlečení

  • Prostěradlo by mělo být vlhké a ne mokré. Dá se využít jako přikrývka. V průběhu noci můžete prostěradlo pomocí rozprašovače neustále udržovat vlhké.
  • Prostěradlo lze také zavěsit do otevřeného okna, kudy proudí vzduch z venku. Tím pádem se do místnosti dostává vlažnější vzduch a postupně místnost lehce ochlazuje.

Elektronika v domácnosti

Všechny elektronické přístroje, co vydávají teplo, v domácnosti využívejte minimálně a jen po nezbytnou dobu.

  • Pračka – perte jen, když se pračka zcela naplní. A prádlo nechte proschnout venku (pokud k tomu máte možnosti).
  • Myčka – Když se nepodaří myčku úplně naplnit, zkuste umývat tu trochu nádobí v ruce.
  • Počítač – jestli vlastníte notebook, pracujte s ním raději venku.
  • Trouba, sporák – nahradit se dají i mikrovlnou troubou, která vydává méně tepla.
  • Osvětlení – vyměňte v bytě všechny žárovky za úsporné LED, které nevyzařují během svícení tolik tepla.

Správný styl větrání

Existuje možnost, jak pomoci vzduchu ve výměně teplého za chladnější. A to pomocí správného umístění ventilátorů v místnosti. Jeden postavíte k otevřenému oknu a druhý naproti do místnosti. Tím se podpoří průvan a teplý vzduch bude odcházet a ven a zůstane v bytě vzduch chladnější.

Větrat se dá nejlépe v ranních hodinách, kdy nejsou teploty ještě tak vysoké anebo pak až během noci.

horke-letni-dny01

Udržení příjemné teploty v místnosti

Více jak čtvrtina tepla zvenku se dostane do místnosti díky otevřenému oknu. Pokud tedy trávíte čas mimo domov, je vhodné všechna okna uzavřít. A nejlépe zastínit žaluziemi nebo roletami a závěsy.

Zavírat okna a zatahovat závěsy se doporučuje hlavně během nejvyšších teplot venku, které zpravidla bývají mezi 14–19 hodinou. Kdy i ohřátá země sálá teplo do vzduchu.

Další varianta, jak nepustit teplo z venku do bytu, je pořídit si folie na okenní výplně. Existují folie, které nepropouští nejen teplo ze slunečního svitu, ale také i škodlivé UV záření.

Pokud je v místnosti umístěna přenosná klimatizace, zavírejte dveře, aby ochlazený vzduch pomocí přístroje zbytečně neunikal jinam.

Jak udržet svěží vzduch v místnosti?

Jednoduchým trikem ochladíte vzduch pomocí ledu. A to tak, že pustíte ventilátor a přímo před proudící vzduch položíte nádobu s ledem.

Klimatizace

Její využití je v letních horkých dnech velmi příjemné. Dokáže perfektně udržet nastavenou teplotu v místnosti.

Jen však pozor na časté a rychlé přecházení z klimatizovaného místa do horkého a naopak. Tělo si musí zvykat na změnu teploty postupně. Jedná se i automobil, kde by měla být nastavena teplota maximálně o 5 °C nižší, než je venku.

8 tipů, jak přežít horké letní dny 

  1. Mokrý zábal

Namočte do studené vody bavlněný ručník, šátek či prostěradlo. Pro ještě lepší efektivitu zkuste takto navlhčený kus látky vložit do lednice či mrazáku. Pak už si jen stačí přikrýt zátylek, ramena a nechat působit. Dostatečně vás osvěží a na chvíli zchladí.

A nebo rovnou vyrazte s dětmi do bazénu. Bez kvalitních plavek pro děti to nepůjde. Nakoukněte proto před sezonou do šatníku, zda jste připravení.

  1. Volte nejnižší patra – doma i při práci

Jak jistě víte – teplý vzduch se drží nahoře – a proto je rozhodně žádoucí být co nejníže. Prostě se držte při zemi.

  1. Využívejte minimálně spotřebiče a zařízení, která produkují teplo

Trouba, počítač, televize… Cokoliv, co vydává „teplo“, v létě nemá doma co dělat. Odpočívejte a nechte spotřebiče v klidu.

  1. Znáte domácí klimatizaci?

Pokud máte doma stolní či stojanový ventilátor – zbystřete. Dejte před něj mokrý hadr – díky čemuž bude do místnosti proudit chladnější vzduch. Když navíc dáte mokrý hadr do mrazáku – bude efekt ještě větší.

  1. Zabedněte si okna

Když venkovní teplota překročí 30 stupňů, zapomeňte na větrání. Zvenku svěží vzduch nečekejte. Ideální je větrat pouze ráno či v noci. Přes den zatáhněte záclony a využívejte triky viz. výše.

  1. Mokré záclony

Tento trik znaly již naše babičky. Vzduch v místnosti můžete ochladit pověšením mokrých záclon či prostěradel před otevřená okna.

horke-letni-dny

  1. Bavlna, len a zase ta bavlna

Zapomeňte na syntetické materiály. V horkých letních dnech vsaďte na len a bavlnu – prostě a jednoduše – oblečení z těchto materiálů. Oceníte je jak v průběhu dne, tak i při spánku.

Dvojnásob to platí u dětského oblečení, z důvodů horší termoregaluace u dětí.

  1. Zkuste to jako Egypťané

Věděli jste, že Egypťané používají na noc mokré prostěradlo? S tím však opatrně – pokud jste náchylní na nachlazení či záněty. O to rychleji může vaše tělo v noci prochladnout.