Co dělat, když má vaše dítě horečku?

Jak srazit teplotu u dětí?

Obecně by se dalo říci, že zvýšená teplota je vlastně pro tělo prospěšná. Jde totiž o obranou reakci organismu, ta podporuje tělo v boji proti bakteriím a virům. Též brání množení choroboplodných zárodků a podporuje prokrvení orgánů a tkání.

Tělesná teplota u dítěte se během dne mění. Teplota se může přehoupnout nad 37 °C třeba i v případě, kdy dítko intenzivně pláče nebo se rozdovádí při hře. U novorozenců se teplota normálně pohybuje okolo 37 °C.

Jak postupovat, když má dítě horečku?

Na svém dítěti zcela jistě poznáte, že se necítí dobře. Projevy horečky mohou být následující.

Příznaky teploty:

  • změna chování,
  • pláč,
  • bolest hlavy,
  • nechutenství,
  • žízeň,
  • zrychlený pulz či dýchání,
  • bolest břicha,
  • bolest v krku, uších či svalů,
  • červené tváře, lesklé oči,
  • na dotek z těla sálá teplo,

Horečnaté onemocnění je zpravidla způsobeno virovou či bakteriální infekcí. Mezi další příčiny může patřit úpal, reakce na očkování, autoimunní nemoc, poruchy žláz s vnitřní sekrecí nebo další vzácná onemocnění.

Dítko s horečkou nejčastěji trápí nachlazení, zánět dýchacích cest, zánět středního ucha, angína, střevní potíže atd.

Kdy teplotu u dětí srážet?

Teplotu do 38 stupňů nesrážíme, tělo díky ní bojuje s nemocí. Jedná se o tzv. zvýšenou teplotu. Nad 38 °C (měřeno v podpaží) už se teplota začíná srážet pomocí léků.

Jak teplotu u dětí měřit?

U malých dětí se teplota měří v konečníku, teploměr se zasouvá maximálně 1 cm do konečníku. Teploměr před zavedením namažte mastí, kterou používáte při přebalování. Mějte dva teploměry, jeden do konečníku a druhý do úst a podpaží. Teplota v konečníku a dalších tělesných otvorech je o půl stupně vyšší než při měření na povrchu pokožky, tedy například při měření v podpaží. Novorozenci do 6 týdnů věku mají běžnou teplotu v konečníku v rozmezí 36,5–37,2 st.

Existují i teploměry do ucha, případně lze použít bezdotykový teploměr používající se na čelo. U novorozenců při měření teploty nic neodečítejte. U dětí starších 6 týdnů odečítejte 0,5 stupně, pokud měříte v konečníku.
 teplota-u-deti

Co dělat s teplotami u dětí

Pokud má potomek nízkou teplotu do 38 °C, měl by odpočívat, mít klid a pohodlí. Samozřejmostí je dostatek tekutin a také pravidelná kontrolovat jeho stavu.

Pokud je teplota do 39 °C, dáváme dítěti léky proti horečce s obsahem paracetamolu či ibuprofenu.

V případě, že teplota atakuje 40 °C, pochopitelně ji dále snižujte a navštivte ten den pediatra. Jestliže teplota dokonce překročí 40,5 °C, neváhehjte zavolat záchrannou službu nebo ihned odjet k lékaři.

Jestliže je teplota vysoká, zkuste zkontrolovat, zda dítě může hýbat hlavou. Pokud je pohyb hlavou omezený nebo je bolestivý, popřípadě dítě začne zvracet a je světloplaché, ihned vyhledejte lékaře. Mohlo by se jednat o meningitidu tzv. zánět mozkových blan.

V noci by malý pacient měl spát v dobře vyvětraném pokoji, v zimě to nepřehánějte s topením. Dítě můžete přikrýt pouze tenkou peřinou či dekou. V noci ho choďte pravidelně kontrolovat.

Léky při vysoké teplotě

Při podávání léků se vždy řiďte příbalovým letákem a váhou dítěte. Léky bez předpisu jsou obvykle ve formě čípků, sirupů či tablet. Nezapomínejte na odstup mezi jednotlivými dávkami. Pro kojence je nejlepší podávat léky ve formě čípků do konečníku. Pro větší děti se hodí nejlépe sirupy, případně tablety nebo také čípky.

Neopomeňte, že léky s ibuprofenem nesmí být podávány dítěti do 3 měsíců. U starších dětí je možné kombinovat léky s paracetamolem a ibuprofenem. Léky s paracetamolem účinkují rychle, ibuprofen zase zvládne snížit horečku po delší dobu, ale účinek nastává pomalu. S dalším měřením teploty vyčkejte alespoň hodinu, dříve to nemá smysl. Je doporučováno změřit dítě za 2 hodiny, jestliže má stále horečku tak vyčkejte další hodinu a znovu změřte. Jestliže teplota klesne, není potřeba znovu podávat léky. Léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou se nesmí podávat dětem do 15 let.

nemocne-dite-nachlazeni01

Dítě můžete chladit také studenými zábaly, omýváním morkou žínkou nebo ve vaně se studenější vodou. Zábal provádějte tak, že namočíte osušku do vlažné vody a zabalíte trup dítěte. Takto necháte zábal působit až 15 minut, dítě nepřikrývejte. Jestliže má dítě třesavku nebo husí kůže, tak zábal ihned odstraňte.

Horečka u novorozence

Pokud máte miminko, které je mladší než 3 měsíce, je nutné při horečce vždy navštívit lékaře. Horečka v tomto věku je pro děti extrémně nebezpečná. Horečka může být u novorozence jediným příznakem začátku nějaké nemoci. Miminko je unavené, spavé, sálá z něj teplo a nechce pít.

Pokud zjistíte vysokou teplotu u dítěte, nejprve zkuste miminku svléknout jednu vrstvu oblečení, třeba mu může být jednoduše vedro. Vyčkejte asi 20 minut a teplotu znovu změřte. U kojenců může horečku způsobit také očkování, případně virová infekce dýchacího ústrojí.

U malých dětí může horečka způsobit tzv. febrilní křeče. Pokud se křeče objeví, ihned dítěti uvolněte dýchací cesty, protože má zapadlý jazyk a poté vyhledejte lékaře.

nemocne-dite-nachlazeni

Kdy jít s vysokou teplotou u dětí k lékaři?

Malému pacientovi podejte lék doma a poté se vyjdete k pediatrovi. Je nesmysl nechávat dítě s horečkou jen proto, aby lékař horečku viděl. Pokud horečku nesrazíte a vydáte se na cestu k lékaři a poté ještě budete čekat v plné čekárně, tím vašemu dítku příliš nepomůžete. Jestliže dítěti dáte doma lék na horečku, pak stačí lékaři popsat, jak na něj zareagovalo.

Malé dítě může trpět tzv. jednodenní horečkou, kterou způsobila jednodenní viróza. Jestliže je dítko jinak v dobré kondici a nemá další zdravotní potíže, byste měli jít s dítětem k lékaři po třech dnech neustupující horečky. Není nutné jet okamžitě k lékaři, jestli dítě reaguje na léky snižující teplotu, pije, vnímá okolí.

S návštěvou lékaře neváhejte, pokud dítě:

  • je spavé a apatické,
  • málo pije,
  • často zvrací a má průjem,
  • ztíženě dýchá,
  • má poruchy vědomí,
  • má ztuhlou šíji (nemůže předklonit hlavu), má velké bolesti hlavy,
  • má tzv. mramorovanou kůži,
  • u novorozenců, u kterých přesáhnete teplota 38 ˚C.